Какво трябва да направя, ако имам възпаление на сигмоидното

Колкото е по-високо нивото на техническо и социално развитие на страната, толкова по-висока е честотата на заболяването в различни патологии на стомашно-чревния тракт. Парадоксално, но вярно. В наше време гастрит възпаление на червата се превръща в един вид вариант на нормата. Обаче фактът, че всеки е болен, не означава норма.

Едно от най-често срещаните заболявания, почти наполовина с гастрит, е възпалението на сигмоидното дебело черво. В медицинската практика лезията на лигавицата на сигмоидното дебело черво се нарича сигмоидит.

Със сигурност мнозина поне веднъж в живота си са имали болка в левия ileal регион, симптоми на храносмилателни смущения, дискомфорт. Но много малко хора обръщаха внимание на това. И междувременно това е сигмоидитът.

Такова безобидно на пръв поглед патология не е толкова просто, колкото изглежда. Сигмоидитът е изпълнен с много сериозни усложнения, повишава риска от онкология в млада възраст, често се превръща в хронична форма.

Не можете да оставяте тази патология сама. За да се ориентирате в ситуацията, е важно да знаете лично врага.

Възпаление на сигмоидното дебело черво: причини

Според статистиката сигмоидитът е сред водещите сред причините за обажданията до лекар-гастроентеролог. Въпреки това, причините за възпалението на сигмоидното дебело черво са различни и многобройни.

Сред най-често срещаните:

• Хранителни причини. С други думи, хранителни разстройства. Сигмоидитът от хранителен произход е истински бич на работници в офиса и обикновено наети хора. Според медицинската статистика, до 85% от всички обаждания до специалист за възпаление на сигмоидната дебело черво отчитат тази форма на заболяването. Сигмоидит се развива при хора, които злоупотребяват със пържена, мазна, солена, пушена храна. Въпреки това, преобладаването на мазнините в храната на животните не е толкова забележимо, ако дадено лице използва достатъчно количество фибри. Ето защо това е и за недостига на груби диетични фибри в диетата.

• Инфекциозни причини. Сигмоидитът с инфекциозен произход се развива след консумирането на заразена храна. Причиняващите агенти на болестта са Shigella и Salmonella.

• Автоимунни патологии. Неспецифичният улцерозен колит и болестта на Crohn не са толкова чести, но въпреки това причиняват най-тежките лезии на сигмоидния дебело черво на хроничния курс. В основата на развитието на тези заболявания е имунният отговор, когато имунитетът поема клетките на чревната лигавица за инфекциозни агенти и се стреми да ги унищожи.

• Дисбиоза често причинява хронично възпаление на сигмоидното дебело черво. С развитието на дисбактериозата, опортюнистичната микрофлора преобладава над полезната микрофлора. Има различни пептични явления и възпаления.

• Исхемия. Липсата на кръвоснабдяване на стените на тялото може да предизвика възпаление на сигмоидното дебело черво. По-често този проблем се наблюдава при затлъстели заселници и по-възрастни хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

• Радиационное поражение. По очевидни причини това е рядко. В риск са работниците на атомни електроцентрали, служители на подводници и др.

По толкова различни причини е невъзможно да се разберете.

Възпаление на сигмоидното дебело черво: симптоми

Възпалението на сигмоидното дебело черво се характеризира с маса от симптоми. Специфичните проявления зависят от два фактора: източника на болестта, естеството на процеса. Остър сигмоидит изглежда по-ярък, хроничният курс продължава с неясна клинична картина.

Целият комплекс от симптоми трябва да се разглежда като неразделна част от формата на заболяването.

Сигмоидит с инфекциозен произход

Симптоматологията се проявява 3-4 дни от момента на проникване на патогена. Първите симптоми се проявяват при 4 часа - 2 дни. В този момент болестта може да бъде объркана с гастроентерит, тъй като проявите са типични:

• Гадене.

• Повръщане.

• Болка в епигастричния регион.

Като се започне от третия ден, към вече съществуващите се добавят нови симптоми на възпаление на сигмоидното дебело черво:

• Болка в диарията. Честотата на дефекация достига 15-20 пъти или повече. Понякога пациентите посещават тоалетната няколко пъти на час.

• Фалшиво желание да се отчайва. Tenesmus е характерно точно за поражението на дебелото черво. В резултат на посещението на тоалетната, след всяко фалшиво желание няма нищо или малко количество жълтеникава слуз.

• Нечистотии от лентовидна слуз или чиста кръв в изпражненията.

• Болка в левия лъчев регион (два пръста над и отляво на пубисната област).

• Повишаване на температурата.

За симптоматичен комплексно сигмоидит с инфекциозен произход е достатъчно лесен за идентифициране дори на себе си. Но без медицинска помощ не мога да направя. Без подходящо лечение, инфекциозният сигмоидит може да продължи няколко години, с чести пристъпи. В този случай всеки рецидив се придружава от типична клинична картина: в цялата му слава симптомите се завръщат.

Сигмоидит на фона на дисбиозата

Симптоматологията е точно обратното. Както при инфекциозната форма, има болки в левия ileal регион, дискомфорт, усещане за raspiraniya. Въпреки това, няма диария.

Най-често това възпаление на сигмоидното дебело черво е придружено от запек. Или редуващи се запек и диария. Продължителната диария показва съпътстваща хелминова лезия.

Клиниката е смазана, в някои случаи проявленията са толкова оскъдни, че пациентът не им обръща внимание. Междувременно е много опасно. Сигмоидитът с течение на времето може да доведе до атрофия на чревната лигавица.

Ако патологичният процес улови и ректума, се наблюдават прояви на спастичен запек (овчи изпражнения и др.).

Сигмоидит с автоимунен произход

Водещите симптоми на тези форми на възпаление на сигмоидното дебело черво са:

• Главоболие.

• Слабост.

• Липса на апетит.

• Болка в корема преди аферата на дефекацията, която отслабва след посещението на тоалетната.

• Температурата се повишава до ниво от 37,3-38 градуса.

• Жажда.

Специфичната симптоматика зависи от тежестта на лезията.

Хранителен сигмоидит

Симптомът е слабо изразен. Като правило проявите са подобни на прояви на възпаление на червата срещу фона на дисбактериоза.

Възпаление на сигмоидното дебело черво: диагноза

Диагностичните мерки за възпаление на сигмоидното дебело черво са разнообразни, защото има много причини за заболяването. Първото нещо, което пациентът трябва да направи, е да се консултира с гастроентеролог. Специализира в проблеми на стомашно-чревния тракт.

Диагнозата на възпалението на сигмоидното дебело черво е следната:

• Провеждане на първичен преглед. Включва анамнеза (устно запитване) и физически преглед (палпация). Вече компетентен лекар на този етап може да подозира сигмоидит.

• Лабораторно изследване на изпражненията. Копрограмът е необходим, защото ви позволява да оценявате работата на червата, да идентифицирате инфекциозни заболявания, дисбиоза.

• Биохимичен кръвен тест. Позволява ви да оцените степента на абсорбиране на някои вещества от червата в кръвта.

• Ректоманоскопия. Информационен и достъпен начин за визуална оценка на лигавицата на сигмоидното дебело черво.

• Колоноскопия. Използва се по-рядко, но позволява да се оцени цялото дебело черво като цяло.

Като правило, при възпалението на сигмоидното дебело черво лабораторните тестове са достатъчни за диагностициране. Въпреки това, понякога без инвазивна манипулация, като сигмоидоскопията е незаменима. Това е доста неприятен, но необходим елемент от изследването.

Възпаление на сигмоидното дебело черво: лечение

При лечението на такава натрапчива патология се използват два метода: приемане на лекарства и диета.

Хранителният пациент трябва да бъде частичен и внимателно проверен. Диетата изключва всички мастни, солени, пикантни, пушени. Зеленчуци, плодове, нискомаслено месо, хляб, нискомаслени млечни продукти, това е, което трябва да преобладава в диетата на пациента.

Вземете храна на малки порции, 5-6 пъти на ден. Няма нужда да зареждате вече раздразнените черва.

Препаратите за лечение на възпаление на сигмоидното дебело черво се определят въз основа на конкретния случай:

• Спазмолитици. Те се използват за облекчаване на болка и спазъм на гладките мускули на червата.

• Аналгетици. Те са болкоуспокояващи. Често те се предписват в комбинация с антиспазматични средства.

• Антибактериални лекарства. Използва се при инфекциозния характер на сигмоидита.

• Имуносупресивни лекарства. Тяхната задача е да отслабят имунния отговор при пациенти с автоимунни патологии.

• Антихистамини. В редки случаи сигмоидитът може да се задейства от алергия. Антихистамините изглаждат алергичната реакция.

• Противовъзпалителни лекарства.

• Подготовка срещу червей.

• Лаксативи. Назначен в най-тежките случаи. Като правило, нормализирането на изпражненията се постига чрез диета.

• Пробиотици. Призован да възстанови нормалната микрофлора.

Заедно тези лекарства се използват за лечение на възпаление на сигмоидното дебело черво от всякакъв произход.

Сигмоидитът е опасно, но мълчаливо заболяване. В повечето случаи това се случва при минимални симптоми.

Share:
Comments