Използването и увреждането на кварцовата стая. полезни факти

Кварцовата стая се счита за необходим процес в болници, детски градини и други институции. Мнозина смятат, че ултравиолетовото облъчване на помещението носи не само обеззаразяващ ефект, но и благоприятен ефект. Дали кварцът е полезен или може ли да навреди на здравето на човека?

Какво е кварц?

Кварцът е облъчване с ултравиолетови лъчи на кварцова лампа, за да се унищожат бактериите и микробите. Бактерицидните лампи облъчват не само помещенията, но и храната, както и различни битови предмети. Освен това, ултравиолетовото въздействие върху засегнатите части на тялото се използва при лечението на определени заболявания.

Кварцовите лампи се различават по свойствата и начина на приложение. Някои от тях не могат да се използват в присъствието на хора или животни, други са идеални дори за домашна употреба. Има следните видове ултравиолетови лампи:

— Бактерицидная

Такава лампа е защитена със специална чаша, която преминава през възможно най-малко количество озон.

- Кварц

Лампата от този вид трябва да се борави със стандарти за безопасност и безопасност, тъй като тя не е защитена от емисиите на озон.

- Bezonesonic

Най-приемливата лампа, тъй като е под защитна чаша, която обикновено не позволява освобождаването на озон.

Процедурата на кварца може да се извърши по различни методи. Изборът на метода за дезактивация, основно, зависи от вида на лампата. Има следните видове кварц:

1. Отворете кварц

С дезинфекционна процедура от този тип се използва кварцова лампа, която отделя голямо количество озон. Препоръчва се да излезете от стаята след дезинфекция и след аериране.

2. Затворен кварц

Използва се затворен тип дезинфекция на помещенията, за да се предотврати възпроизвеждането на насекоми. Тази процедура може да се извърши до три часа на ден.

3. Преносим кварц

Използва се главно у дома, тъй като не уврежда тялото.

Използването на кварц

Най-важното предимство на кварцова лампа е унищожаването на микробите и бактериите. Доказано е, че никакво третиране на помещението няма да доведе до ефекта на бактерицидна лампа.

Също така, ултравиолетовото облъчване се използва при лечението на рани, обриви и като спомагателно лечение на определени заболявания като: остра респираторна вирусна инфекция, остри респираторни инфекции, грип, тонзилит, ринит, тонзилит, фарингит, отитис медии. За да може кварцът ефективно да се справи с гореспоменатите заболявания, е необходимо да се придържаме към интрававитационния метод на приложение.

Освен това, ултравиолетовото облъчване перфектно влияе върху белодробните заболявания, както и върху раните, леглото и други кожни заболявания.

Кварцовите лампи често се използват при лечението на увреждания на мускулно-скелетната система: артрит, артроза и по време на периода на рехабилитация след фрактури.

Облъчването на помещението с ултравиолетови лъчи не само има бактерицидни свойства, но и е ефективна превантивна мярка срещу инфекциозни и вирусни заболявания, а също компенсира липсата на вещества в организма като калций и фосфор, нормализира техния метаболизъм в тялото.

Кварцът е отличен за лечение на рахит при кърмещи жени и деца.

Вредното въздействие на кварца върху човешкото тяло

Разбира се, основният недостатък и липсата на кварцова лампа е активното насищане на въздуха с отровен озон. Мястото в стаята, където се извършва процедурата за обеззаразяване, не се препоръчва. Отравянето с озонни пари е изпълнено с главоболие, недостиг на въздух и подуване на гърлото. Също така, въздействието на озона може да доведе до бронхит и пневмония, негативно засяга нервната система, предизвиквайки разсейване на вниманието и невъзможност за концентрация.

Трябва да се отбележи, че както озонът, така и светенето на лампата могат да доведат до изгаряне на лигавицата на окото. Признаци за вредното въздействие на кварцовата лампа върху зрението могат да бъдат: разкъсване, ласки и болка в очите, зачервяване на очите. Ако не реагирате своевременно на първите симптоми на изгаряне на лигавицата на окото, можете да загубите зрението си.

Подобно на всяка процедура, кварцът има редица противопоказания. Не купувайте бактерицидна лампа или директно се влияе от ултравиолетовите лъчи, ако човек страда от сърдечно-съдови заболявания, туберкулоза, бъбречна недостатъчност, стомашни язви, хипертония и също така наблюдава често кървене.

Ако правилата за използване на кварцовата лампа не се спазват, можете да получите суха кожа с пигментирани петна. Следователно, си струва да обърнете голямо внимание на препоръките за обработка на кварцови лампи и методите за тяхното приложение.

Кварц в дома: полза и вреда

Кварцът в дома, напоследък, печели много популярност. Тази тема е особено интересна за родителите, които искат да защитят детето си от общи вирусни и инфекциозни заболявания чрез профилактика с ултравиолетова радиация. При закупуването на бактерицидна лампа за домашна употреба можете да я излъчвате с играчки, чинии, домакински предмети и всъщност самият апартамент.

Трябва стриктно да спазвате препоръките за безопасност и не забравяйте, че кварцова лампа не само може да се възползва, но и да навреди. Не е необходимо да се провежда процедурата при повишена телесна температура на един от членовете на семейството. Също така е необходимо да се следват сухотата на кожата и алергичната реакция към ултравиолетово облъчване.

Ако семейството реши да закупи кварцова лампа в къщата, тогава е необходимо да обърнете внимание на по-скъпи и по-качествени екземпляри и да се консултирате с лекар.

Защо да закупите лампа кварцов дом толкова често? Факт е, че кварцната процедура у дома дава много предимства. Ултравиолетовата лампа има следните функции:

— Бактерицидное действие

- Предотвратяване на вирусни и инфекциозни заболявания

— Стерильность помещения

- Лечение на ОНГ заболявания

За деца и бременни жени кварцът е безвредни, но трябва да се извършва само под наблюдението на лекар.

От горното можем да заключим, че купуването на кварцова лампа за домашна употреба е добро решение, но преди това трябва да се консултирате с специалист и да се запознаете с техниките за безопасност.

Правилата за извършване на кварц у дома

За да се избегнат щетите и максималната ефективност на кварца, следва да се спазват следните препоръки за употреба:

4. Инсталирайте кварцовата лампа в стаята в най-високата възможна точка;

5. Извадете храна от помещенията, къща растения, премахване на домашни животни;

6. След включване на кварцовата лампа е необходимо веднага да излезете от стаята;

7. Процедурата на кварца трае от 30 минути до 2 часа;

8. След облъчването на стаята, проветрете стаята и не я влизайте в продължение на 1 час.

В заключение, може да се каже, че кварцът е полезна и необходима процедура, която няма да навреди на тялото, ако следвате правилата и препоръките.

Share:
Comments