Изплакнете гърлото със сода: указания, противопоказания и

Галенето със сода е един от най-лесните начини за лечение на разстройства на гърлото у дома. Процедурата дезинфекцира устната кухина и с редовни упражнения може значително да намали болката и да облекчи хода на заболяването.

Изплакнете гърлото със сода: от какви заболявания се нуждаете?

Ларингит - възпаление на ларнгиалната мукоза, което се получава поради хипотермия, след силно пренатоварване на гласните струни поради някои инфекциозни заболявания (морбили, грип и т.н.)

Повтарящият се процес на възпаление на ларинкса или продължителното възпаление в носа води до хроничен ход на заболяването. Тази форма на болестта се развива в учители, пушачи с опит, алкохолици.

фарингит - възпаление на фарингеалната лигавица, което се дължи на вдишване на студен въздух или на химически дразнители. Има патология на болката, усещането, дискомфорта в гърлото.

Большинство фарингитов вызывают вирусы, среди которых наиболее распространенными являются риновирусы. фарингит, как правило, не сопровождается ухудшением общего состояния и повышенной температурой тела.

Тонзиллит или ангина - инфекциозно заболяване, което се характеризира с остро възпаление на сливиците. Тонзилитът (първична ангина) е често срещано заболяване на горните дихателни пътища, което се появява предимно през есента и пролетта.

Най-често децата и младежта са болни. Инфекцията възниква от пациент с ангина, както и от носител на стрептококи. Предава най-лесния начин: въздушно, когато говорите и кашляте събеседника.

Тонзилит (вторичен тонзилит) възниква на фона на инфекциозни заболявания: морбили, червена треска, дифтерия, аденовирус и херпесни инфекции, сифилис и др. Нарушава палатиновите тонзили.

Стоматит - заболяване на устната лигавица, което засяга както възрастните, така и децата. Най-честите причини за стоматит са:

• Механична травма

• ефекта на някои пасти за зъби и изплаквания в устата

• стрес

• алергии

• бактерии

• хормонални промени

• болести

Стоматитът възниква като реакция на имунитета към различни стимули. Когато болестта образува язви в устата, устните, бузите, сливиците.

Суха кашлица. Появява се при хроничен бронхит, хроничен фарингит, плеврит, възпалителни процеси в назофаринкса. Сухата кашлица често се среща при ARVI, грип, морбили.

Изплакнете гърлото със сода: рецепти и методи

С първото болезнено усещане в гърлото се препоръчва да се използва лекарство, което се предлага в кухнята на всяка любовница. Соди лекува киселини в стомаха, аритмия, хипертония, бронхит, ринит, възпаление на устата и гърлото.

За изплакване на гърлото, разтворите на сода се приготвят, както следва:

1. Класическият начин: В 1 чаша вода разтваряйте 1 чаена лъжичка сода и разбъркайте. За едно изплакване е необходимо да използвате цялото решение. Процедурата трябва да се извършва 4-5 пъти на ден.

2 В две чаши изсипете топла вода. В едно, разтваря една чаена лъжичка сода, а в друга - една чаена лъжичка водороден прекис. Gargle алтернативно с едно решение, а след това с другото. Процедурата се повтаря на всеки 3 часа.

3. Популярна рецепта: "Детска морска вода". В един класически разтвор на сода (1 чаша вода и 1 чаена лъжичка сода) добавете 1 чаена лъжичка сол и 2-3 капки йод.

4. Друга рецепта, която третира дори възпалено гърло без антибиотици. В чаша топла преварена вода разтварят 1 чаена лъжичка сол и сода, добавете 1 бита белтъци. Водата за приготвяне на такъв продукт трябва да бъде топла. Топлата катерица просто кипва.

Гаргла с лечебна смес се препоръчва 3-4 пъти на ден. С ангина, 5-6 пъти. След първото изплакване става много по-лесно. Сода и солта облекчават възпалението и протеинът леко обвива гърлото.

5 Сварете млякото, добавете 1 чаена лъжичка мед (ако няма алергия към продукта), щипка сода и 1 малка част от какаово масло. Смесете добре и пийте бавно с малки глътки.

Такава процедура, макар и да не се изплаква в пълния смисъл на думата, но все пак позволява на лечебните съставки да обвиват гърлото и да го повлияват положително.

Когато изплаквате гърлото си, важно е да следвате някои препоръки:

1. Разтворът на сода трябва да се използва само в прясно състояние.

2 Воду следует применять теплую. Холодная вода лишь усилит воспаление, а горячая -

ще направи, макар и не силно, а изгаряне.

3. Действайки положително върху гърлото, компонентите на терапевтичното решение могат да имат отрицателен ефект върху стомашната лигавица. Ето защо, разтворът на сода не може да бъде погълнат.

4. Изплакнете след хранене и не яжте за половин час. По този начин давате възможност на полезните вещества да работят възможно най-ефективно.

5 Во время полоскания необходимо запрокидывать голову назад, при этом язык высовывать вперед. Так раствор как можно глубже проникнет в горло.

6. Всяко изплакване трябва да продължи около 30 секунди.

7. За да може лечебното решение да се подобри по сливиците, по време на процедурата изречете звуците "s".

8. Всички компоненти на лекарствената смес трябва да бъдат добре разтворени във вода. Това ще помогне да се предпази лигавицата от изгаряне.

Изплакнете гърлото със сода: в кои случаи не помага

Содата е универсално лекарство за възпаление в гърлото. Но това не е мощно, ако заболяването започне. Сода не може да помогне, ако възпаленото гърло е такова, че не можете да поглъщате слюнката и просто се оттича от устата.

Сода няма да помогне ако оток на гърлото, е трудно да се диша, свирка или пищене се чува по време на дишането.

Също така, когато болката е придружена от висока телесна температура и продължава повече от 2 дни, без признаци на студ, а в задната част на гърлото гной може да се види ясно, че е важно да се знае, че сода бизнес не може да бъде подпомогнат.

В допълнение, содата е безсилна, ако пациентът:

• трудно дишане

• има разширени лимфни възли

• гласът се промени

В такива случаи трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Сухо гърло сода по време на бременност

Бъдещите майки, дължащи се на намален имунитет, са склонни към различни заболявания, включително възпаление на гърлото. И ако много лекарства са противопоказани за бременни жени, се разрешава изплакване с разтвор на бременна сода.

Пропорциите на приготвяне на лекарствени смеси за бременни майки са същите като за всички. Не можете просто да използвате йод. Гаргара на бременната жена се препоръчва 5-6 пъти на ден.

Изплакнете гърлото със сода за деца

Изплакването с разтвор на сода се извършва за деца на възраст 2 години. Родителите трябва да преподават на бебето правилата на процедурата, когато детето се обясни, че е невъзможно да преглътне разтвора.

Изплакнете с йод трябва да се направи 1-2 пъти на ден. За децата използвайте тази рецепта: за 1 чаша топла варена вода добавете половината чаена лъжичка сода и сол. Можете да добавите 1 капка йод.

Процедурата се провежда за 3-5 дни, без да се отказва едновременно с лекарствата, предписани от лекаря.

Изплакнете гърлото със сода - противопоказания

Прекаленият ентусиазъм за всяко лекарство е изпълнен с негативни последици. Не е изключение и сода. Не мислете, че ако гаргарате все по-често, ще се възстановите по-бързо. Във всичко е важно да се спазва мярката.

Ако употребявате сода за дълго време, може да почувствате гадене. Содата е алкална. Тя изсъхва силно. Ако приложението е твърде активно, съществува риск от пресушаване на фарингиалната мукоза.

Сок разтвор не се препоръчва за хора, страдащи от стомашна язва, Когато изплаквате, малка част от продукта навлиза в стомаха. Това може да предизвика изостряне на заболяването.

Разтворът на сода не може да се използва от никого алергия върху сода или индивидуална непоносимост към продукта. В допълнение, хората с диабет също не могат да използват сода. В края на краищата те вече са увеличили нивото на алкали в тялото.

Сода не може да се използва от всеки, който има хронични, онкологични заболявания.

Въпреки редица положителни свойства, содата не е предназначена за постоянна употреба. Само очакваната му употреба може да даде очаквания резултат.

Содата не е панацея за възпалено гърло. По-скоро това е помощно средство, което, ако се приложи правилно, ще донесе изцеление. Използвайки го разумно, е възможно да се преодолеят възпалителните процеси в гърлото на ранен етап.

Share:
Comments