Бързи и бавни въглехидрати: какви продукти не се нуждаем

Че трябва да спрете да ядете въглехидрати за загуба на тегло, сигурно сте чували. За да продължим тази важна мисъл за всички, е необходимо да се изясни, че само бързите въглехидрати, тези, които тялото бързо се разцепва, бързо ги трансформира в глюкоза и след това в хиподермална мазнина, са вредни за фигурата.

и

Бързи въглехидрати, които получаваме от:

- продукти от най-висококачествено брашно (хляб, пица) - захар - сладкарски продукти - мед - някои плодове (банани, грозде, пъпеши, диня,

Всички тези продукти не могат да се консумират по време на хранене. Когато се използват в кръвта, нивото на захарта се повишава рязко, чийто излишък се превръща в подкожна мазнина.

Ако искате да останете тънки и да не получите по-добре, трябва, ако е възможно, да замените бързо въглехидратите с бавни.

Какви са бавните въглехидрати?

За да извлечете захари от бавните храни, тялото е принудено да започне сложни биохимични процеси, които отнемат много време. Нивото на захар в кръвта расте бавно, постепенно и се изразходва само за хранене на мускулите, мозъка и вътрешните органи.

Продукти, които се състоят от бавни въглехидрати са:

- пълнозърнести храни (елда, кафяв ориз) - пълнозърнест хляб - умерено сладки плодове (череша, киви, грейпфрут, портокал, кайсии, ябълки, праскови, касис) - зеленчуци (зеле, моркови, краставици, и т.н.) - горчив шоколад - винен сок от домат и др.

Поможет гликемический индекс:

Поддържащото отделяне на храни в бавни и бързи въглехидрати възниква въз основа на гликемичния индекс. Това е индикатор, който определя колко бързо се абсорбира захарта от продукта и колко бързо се повишава нивото на кръвната захар. Ако гликемичният индекс на продукта е над 40, тогава ще се възстановите. Например, гликемичният индекс на краставиците е 15, а гликемичният индекс на белия ориз е 72.

Много е важно в стремежа към хармония да не се лишавате от въглехидратната храна, т.е. да не седите на някои протеини, както е научил Кремъл, диетата в Ню Йорк и други строги протеинови диети. Без въглехидрати ще имате разочаровано настроение, ще бъдете студени и неудобни. Най-правилното е да се заменят "лошите" въглехидрати с "добри" въглехидрати.

Ако по-рано често се разваляте с тестени изделия, то е важно да ги промените за овесена каша, елда, кафяв ориз. Вместо картофено пюре, по-добре е да се приготвя зеленчукова яхния и т.н. Белият хляб се заменя с цялото зърно.

Много скоро, след като промените хранителните си навици, ще забележите как теглото ще започне да се стопи. Отхвърлете бързо въглехидратите и започнете да отслабнете.

Прочетете на:

  • Бързи и бавни въглехидрати за закуска
  • Как скочи нивото на захар след бързи въглехидрати
  • Рецепти с бавни въглехидрати
Share:
Comments