Иван-чай - лечебни свойства и приложение в медицината

Иван-чай - общо описание

Иван чай или капра теслица е многогодишно тревисто растение с височина 50-150 см. Растението може да се разпознае от гъста кореница и да се събере в четки, лилаво-розови, червени с лилав оттенък, бледорозови или бели цветя. Цъфтя чай от юни до август.

Заводът съдържа голям брой полезни вещества. Този танин, флавоноиди, слуз, пектиново вещество и група витамин В, "С". Освен това, според съдържанието на витамин С, ivan-tea е няколко пъти по-напред от лимона.

Растението е също много добра медена пита, тъй като всяко цвете съдържа около 25 мг. В "Иван-чай" има и лесно смилаем протеин. 100 гр. (2.3 мг), никел (1.3 мг), мед (2.3 мг), манган (16 мг), титан (1.3 мг), молибден (0.44 мг) ), бор (6 mg), както и значително количество калий, натрий, калций, магнезий, литий.

Иван-чай - видове и места на растеж

Сред най-известните видове върбови чай, може да се разграничи една kaprai тесни листа и малки цветя Кипра, които са много подобни на техните лечебни свойства.

Растението предпочита почвата на влажни ливади, хълмове, територия по пътища и горски поляни, сухи блата. Като правило, ivan-чайът образува гъсталаци, които се отглеждат върху огньове или места на бивши селища. Растението е разпространено в цялото Северно полукълбо, включително в страните от ОНД.

Иван-чай - лечебни свойства

Иван чай има седативен ефект върху тялото, който се приравнява към действието на валериана. Отваренията и вливането на растението имат противовъзпалителни, стягащи, издухващи, обвиващи и антибактериални свойства.

Традиционната медицина ще използва ivan-чай за лечение на цялото тяло. Воден екстракт от листата на спрея може ефективно да се справи с главоболие, стомашни язви, както и регулира метаболизма и стимулира работата на сърцето. Бульонът от листата на върба-чай има хипнотичен и успокояващ ефект.

Използвайки ivan чай, лечение на заболявания на пикочно-половата система, включително цистит, остро или хронично възпаление на пикочните пътища. Препоръчва се също и за мъже с аденом и хронични заболявания на простатата.

Бульон от ivan чай се използва за лечение на гастрит, диария, колит, дизентерия, стомашни язви.

Отвара от тревата изплаква гърлото по време на тонзилит, той се приема вътрешно за лечение на настинки и ARD. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, itch-tea има положителен ефект върху лечебния процес на рани и язви. Използва се и за козметични цели, като се приготвя от маски за лице и парни бани.

Освен това, растението е също много силен антиоксидант, който се използва за пречистване на тялото от токсини и токсини.

Полезни свойства на растенията се използват и в руските бани, където ivan-tea се комбинира с брезова метла.

Иван-чай - дозировъчни форми

Като лечебна суровина се използват листа, цветя, стъбла и корените на растенията. От тях се приготвят различни бульони, тинктури, прахове и мехлеми.

Иван-чай рецепти

За да се подготви отвара от горчивия чай, необходим за лечение на главоболие, назофаринкс и настинка, трябва да излеете чаша вряла вода 3 супени лъжици натрошени суровини. Консумирайте няколко супени лъжици по време на хранене.Можете да лекувате язва на дванадесетопръстника или язва на стомаха, като приготвите смес от трева от бръшлян, лимон, лайка и копър в съотношение 2/2/1/1 и го напълнете с чаша вряла вода. Яжте две чаши преди да ядете.

Иван-чай - противопоказания

Не са установени противопоказания за употребата на растения. И все пак, преди да вземете наркотици от върбичката, бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекар.

Коментари

Андрей Михайлович 10.10.2016 Приятна и компетентна статия на автора. Ами всичко е боядисано. Много ми хареса тавалога и риганът. И това стана по-малко болно и ако приготвите по-силен чай за нощта, то той действа като хапче за сън. Такова полезно и вкусно лекарство ни беше дадено от щедра природа! Антонина 09.11.2016 Добър ден! Добра статия. Компетентен. Пийте само ферментирал чай за специална рецепта. Това, което се продава в аптеката, е изсушена билка. Опитах се да пия такъв чай, в него няма аромат и свойствата не са същите като тези на ферментиралия. Особено препоръчвам с риган и мащерка. Най-добрите смеси с билки взех тук директно от производителя на чай: ivanchaj.ru
Share:
Comments