Отглеждане на лавандула в открито поле: засяване на семена

Лавандулата е многогодишно, но термофилно растение. Не във всяка климатична зона храсталакът толерира зимата. По-често се отглежда като засадено растение.

Как да насаждаме лавандула: семена, резници или резници

Лавандулата се използва за декориране на бордюри и скални градини. Засаждането на растението трябва да бъде осъществено съзнателно.

Филизи от храсталака

Лесно е летвата да възпроизвежда резници, вкореняване, което няма да бъде трудно. Приготвените леторасти се задълбочават в по-слаба и влажна почва. С подходяща грижа, след месец растенията се засаждат на постоянно място.

Снимката показва как да се намали лавандулата

Важно! За успешно изкореняване на резници те се държат в оранжерия.

Получение отводков

В допълнение, лавандула, който зимен сън в градината, възпроизвежда по слоеве. За това, леторастите са наклонени на земята, закрепени и покрити със земя. Веднага след като слоевете започват да растат, те са равномерно отделени от храста на майката и са засадени.

Семена за разсад

Ако климатът не позволява растеж на храсти, като многогодишно растение, тогава засаждането на лавандула е по-добре със семена. Нека разгледаме по-подробно това.

На първо място, семената трябва задължително да бъдат стратифицирани, т.е. да издържат при ниски температури. Най-добре е да проведете естествена стратификация и да посеете семена веднага в почвата в края на есента. През пролетта ще е необходимо да се грижите само за лавандула в откритата земя.

Но можете изкуствено да разслоявате семена преди засаждане.

1. Сухите семена се смесват с речен пясък.

2. Поставете контейнера с капак.

3. Съхранявайте семената на долния рафт на хладилника за 1-2 месеца.

Тази процедура не само подобрява кълняемостта на семената, но и прави процеса по-приятен.

След разслояването семената се засяват в разсад. Семена от лавандула са плитки, така че засаждането се извършва пестеливо, като се опитваме да не проникнем в посадъчния материал в земята.

Важно! Blossom Bush, засадени по този начин, само след 1-2 години. През цялото време ще се образува кореновата система на растението.

Как да се грижим за лавандулата (снимка) в периода на разсад

След сеитбата съдът със семена е покрит със стъкло и поставен на топло и светло място. Оптималната температура за покълване на лавандулови семена е 16-22 ° C.

Щом се появят издънките, подслонът се премахва. В същото време, е необходимо да се организира допълнително осветление за разсад, в противен случай тя ще се простира.

В стадото на два истински листа се извършва покълване на разсад или разсаждане на разсад, така че да остане между тях най-малко 5 см.

Поръсете разсад много внимателно, за да не навлажнявате почвата твърде много. Лавандулата не харесва това.

Разсадът се прехвърля на постоянно място само в края на май, когато няма повтарящи се студове.

Засаждане на лавандула на открито

За успешното отглеждане на лавандула е много важно да изберете място и почвата.

Местоположение лаванды

Храстът предпочита запалени и топла области, едва ли понася сянката. При недостатъчна светлина, лавандулата цъфти зле, изглежда тъжна.

Кореновата система на храсталака реагира слабо на високата влажност на почвата, така че е по-добре да не се отглежда в влажните зони и равнините. Ако подземните води на площадката са високи и искате да насадите лавандула, трябва да направите дренажен слой. В този случай използвайте камъчета, счупени тухли и други материали.

Почва

Качеството и киселинността на почвата са важни при отглеждането на храсти. Преди засаждането дървесна пепел и вар се инжектират в почвата, което дехидратира добре почвата.

В допълнение, лавандулата предпочита свободната и въздушнопроницаема почва. При тежки почви, компост, пясък и хумус се използват. Това не само ще разхлаби структурата на почвата, но и ще я обогати с полезни вещества.

Важно! Лавандулата абсолютно не толерира квартала с плевелите, така че почвата преди засаждането се разхлаби и коренищата на плевелите се отстраняват.

За същата цел се извършват и мулчиращи легла с лавандула. Но основата на храста трябва да бъде отворена, което ще предпази растението от гниене.

Правилното засаждане на лавандула е следното:

• дълбочината на отворите е равна на дължината на кореновата система;

• Разстоянието между разсадите е от 80 до 120 см. Зависи от сорта;

• корените са леко оформени преди засаждането;

• разсадът се поставя в подготвената ямка;

• кореновата шийка е погребана 5-7 см.

След засаждането растението се напоява добре и се поръсва с мулч.

Грижа за лавандула на открито

Трябва да се има предвид, че през първата година след засаждането на храстите много бавно расте. Ако пъпките са вързани, те трябва да бъдат премахнати. Тази лавандула е свикнала, младите фиданки редовно се напояват. След всяко поливане не забравяйте да разхлабите почвата или да покриете леглото.

хранене

Без използването на торове няма да е възможно да растете лавандула. Като фураж, използващ водоразтворими минерални торове за цветя. Те се правят по време на периода на цъфтеж. Концентрацията на работния разтвор е 2%.

В началото на растителността лавандулата се хранва с азотсъдържащи препарати, така че храстът да достигне достатъчно зелена маса. В средата на юли такава превръзка спира, в противен случай растението ще "уголеми" и няма да има време да се подготви за зимуване, няма да цъфти.

В допълнение, лавандула се хранят с органични торове. Добре доказан компост и хумус. Дебел слой мулч от тези материали ви позволява напълно да се откаже от прилагането на торове.

резитба

резитба — не обязательная, но полезная процедура. С ее помощью лаванда образует пышный кустик, лучше цветет. Не стоит отказываться от обрезки.

Първият път, когато растението се отрязва веднага след цъфтежа, докато издънките се съкращават само с няколко сантиметра.

През есента се извършва резитба на карнавален лавандула, но не трябва сериозно да става дума за ревност, в противен случай растението ще умре през зимата.

Подготовка на лавандула за зимата

Най-често лавандула се отглежда в южните райони на страната, където зимува добре. При тежки северни условия растението не е оставено на открито, но е трансплантирано в вана. В тази форма лавандулата зимува в закрити помещения.

Ако климатът позволява, тогава храсталаците са оставени на открито, но внимателно подготвени за зимата.

Първо, ако зимата се очаква да е малко снежна зима, тогава растението е допълнително изолирана с компост.

На второ място, храстите са отсечени и покрити с елитни клони.

Важно! Затопляне лавандула с обичайния метод - сухата зеленина е невъзможна. Тя ще изгние под такова покритие.

Проблеми при отглеждането на лавандула

В откритата земя храстът е доста устойчив на различни заболявания и вредители. Но понякога растението е атакувано от слюнчено петно, клекнал и блестящ бръмбар. Отървете от вредители ще помогне радикални мерки: пръскане и промяна на мулч.

Нарушаването на напоителния режим води до сиво гниене. Ако се загуби време, храсталакът се изкоренява и изгаря, така че болестта не се разпространява на всички насаждения.

Очевидно, засаждането и грижата за лавандула е съвсем проста, достатъчно е да се придържате към всички препоръки за избор на място, торене и подрязване. С такава грижа храстът ще остане здрав, красив и изобилен.

Share:
Comments