Грижа за стомаха след операцията. как да се грижим правилно

Стома или устата е отворът на червата, който хирургът образува след операцията, за да отстрани част или цялото черво, пикочния мехур или друг орган.

Изкуствената бленда се наслагва върху кухия орган в случай на запушване или изключва от работа онези органи, които лежат под стомата.

Грижата за живота на стомаха продължава

Стомата е в състояние, в пълния смисъл на думата, да спаси живота на човека. Като правило, тя се налага след операция за онкология, в резултат на вродени дефекти, след нож или куршуми.

Когато чревната стома се образува на повърхността на предната коремна стена, хирургът отстранява дебелото черво. Това е колостомия. Понякога лекарят смята, че е необходимо да се отстрани тънкото черво (илеостома). След формирането на особен анус, изпражненията излизат през него.

За разлика от естественото дефекация, пациентът със стома не може да контролира процеса на изпразване. Затова винаги е необходимо да носите калопреминик с вас. При формирането на урологични, използвайте писоар. В повечето случаи стоoma остава за цял живот.

Ако имате остомия - не се отчайвайте! Човек с изкуствена дупка е практически неограничен в действията си. Основното нещо е да се научат правилата за хигиена на стомаха.

Стоматология - това, което трябва да знаете

Ако нямате съпътстващи заболявания, няма силни ограничения в храненето. Единственото условие - трябва да се доближите до приема на храна на етапи. Експертите съветват да се съхранява дневник, в който всеки пациент трябва да записва времето за хранене, използваните ястия и реакцията на тялото към тях.

Ако се появят неприятни симптоми: диария, запек, газово образуване, трябва да потърсите помощ от специалист по хранене. Той може да препоръча по-подходяща хранителна система.

След операцията е най-добре да въведете постепенно в диетата всички храни, които са били използвани по-рано. Протеиновата храна трябва да се приема първо и след това да отидете на фибри.

Постепенното развитие е важно и за увеличаването на приема на храна. Ако тялото реагира отрицателно на даден продукт, отложете го за известно време и опитайте отново.

Важно е да знаете! Грубата храна е лошо усвоима и това е изпълнено с неприятни последици. За такива храни се отнася: коричка от ядки, зеленчуци, плодове. Те трябва да бъдат изоставени.

Яжте редовно, за предпочитане по едно и също време. Не забравяйте да пиете. За да се избегнат застояли изпражнения, количеството вода, пияно на ден, трябва да бъде най-малко 1,5 литра.

Пациент с остомия може да живее като всички останали. Препоръчително е да отидете за спорт (с изключение на мощност), да се отпуснете в близост до открити водни тела (с изключение на онкологичните пациенти, при които не се препоръчва да стоят на слънце), отидете на лечение в санаториум, работа.

Един наведен човек може да посещава места, които други хора могат. Заобикалящите хора може да не знаят, че имате стоomy.

За да се предотвратят неприятни моменти, всеки пациент с октомия трябва да се научи как правилно да се грижи за стомаха.

Грижа за стомата - основните правила

Правилата на грижата за стомата не предвиждат носене на специални дрехи. Достатъчно е да се въздържат от тесни неща, които могат да окажат натиск върху стомаха.

Ако се движите по някоя дългичка разходка, до киното или друго място, трябва да вземете допълнителна грижа за стомата.

Грижата за стомия не означава, че се придържаме към строго стерилни условия. За да подмените чантата, от която се нуждаете:

• Мъртви марлеви кърпички

• сухи кърпички

• чанта за изхвърляне на използвани калории

• Ножици

• дръжка

• нова абсорбираща кутия

• герметизирующая паста

Кожата около стомаха трябва да се измие добре. По-добра течаща вода със сапун. След това трябва да се изсуши с кърпа. В случай на кървене, прикрепете кърпа за марля към стомаха.

Косата около стомата се отстранява най-добре с помощта на самобръсначка или депилатор. Кожата се избърсва със салфетка, напоена с алкохол. След това се изпълняват следните процедури:

1 Използвайте шаблон за нарязване на отвора в табелата. Преди употреба плочата се затопля върху тялото за 10 минути.

2 Плаката се заглажда. Особено внимателно това се прави във фланеца. След като обезопасите торбата на пръстена, проверете дали торбичката и пластината са добре запечатани. За да направите това, можете леко да издърпате пръстена.

3 За да се предпазите от повреда, краищата на плочата са залепени с пластир, който трябва да се смени след къпане.

4 Преди да поставите нова табела върху кожата, я раздразнете и я смажете с крем за бебета. Те се грижат само за кожата, а не за самата стома.

Най-доброто време да промените kalopriememnika - сутрин преди закуска или вечер преди лягане. Честотата на промяната на калосприемника зависи пряко от нейния тип. Обикновено замяната се прави от 2 пъти на ден до 2 пъти седмично.

Хранене на пациента със стомашни заболявания

Хората с октомия се препоръчват такива продукти:

• супи

• месо (с изключение на гъски, патици, джибри)

• риба от сортове с ниско съдържание на мазнини

• яйца (освен пържени)

• млечни продукти (извара, мляко)

• зеленчук и масло

• остарял хляб, бисквити, макаронени изделия

• домати (без лющене), моркови, картофи (с изключение на печено)

• плодове: банани, праскови, кайсии, ябълки без кори

• компоты, кисели, соки

• Минерална вода без газ, чай, какао, билкови инфузии

Не се препоръчва:

• бобови растения, зеле, цвекло, краставици, боб, чушки, гъби, лук, грах

• мазна риба

• твърди сирена

• мазнини

• Пресен хляб, ръжен хляб, прясно тесто от мая

• мастни десерти

• слива, черешня, вишня, груша

• минерална вода, алкохол

Грижа за възможните усложнения на стомаха

В някои случаи пациентът с отомия е изправен пред усложнения поради неправилна грижа за стомаха. Помислете за това по-подробно.

1 Околостомный дерматит - това не е нищо повече от дразнене на кожата около стомаха. Дерматитът е често явление, което се проявява в резултат на механично дразнене, дължащо се на чести промени в каликото или поради невнимание по време на лечението на кожата. В допълнение, дерматитът причинява химичен ефект на урина или изпражнения. Причини - лошо съвпадащи или дефектни kologodriemnik.

В случай на неприятни симптоми под формата на сърбеж, зачервяване, язви, трябва да потърсите помощ от специалисти: проктолог, стоматотерапевт, дерматолог.

2 Кървене от стомаха, Той причинява увреждане на чревната лигавица поради неточна грижа или използване на неподходящи инструменти за този случай. Кървенето спира чрез нанасяне на марля.

3 умора прибрано - фуния с форма на депресия, която изисква деликатна грижа. Ако манипулацията е неефективна, се извършва хирургическа процедура.

4 Стомашен пролапс, Малката загуба на стома (до 3-4 см) е доста често явление. Обикновено това не пречи на нормалното изпразване. По-лош ли е проблемът, когато седите или кашляте? Регулирайте хернията в склонна позиция. При продължителна загуба потърсете лекарска помощ от лекар.

5 Hypergranulation около умора, В някои случаи се образуват полипи между кожата и чревната лигавица, които кървят и причиняват дискомфорт. Проблемът, за съжаление, не се решава сам, така че пътуването до специалист е задължително.

6 Херния в областта на стомаха е често усложнение след операцията. Тя се характеризира с изпъкналост на вътрешните органи около стомаха, която се дължи на слабостта на коремната стена. Херния обикновено се случва със затлъстяване, силна кашлица.

6 Парастомална херния, Особеността на тази патология е опасността от нарушаване на херния. В този случай не може да се направи без хирургическа интервенция. И в случай на невъзможност за извършване на операцията, използвайте специална превръзка, която се носи направо от върха на kalospriemnika.

Независимо от особеностите на организма, хората с октомия трябва да живеят напълно: да учат, да работят, да създават семейство. Има много примери, при които пациентите със стома са постигнали известен успех.

Ако имате стома - това не означава, че не можете да изживеете радостта от сексуалната комуникация с партньор. Винаги можете да се консултирате с хирург или да се консултирате със сексолог. Експертите препоръчват открито да информират партньора за стомата, в леглото, за да използват чист калоприемник с покритие от кърпа.

Една жена с октомия може да ражда деца (в случай че матката и яйчниците не са засегнати). Основното нещо, което трябва да направите за един пациент с остеомизъм, е да не се забивате в проблема си и да не се фокусирате върху вниманието на близките хора.

Share:
Comments