Гаргинг със сол: за деца и възрастни. как правилно да

За облекчаване на усещането възпалено гърло се използват различни методи за лечение, а най-популярният от тях е изплакване.

Гаргинг със сол - ефективен и изпитан по време фолк път, признат в традиционната медицина. Решението, базирано на сол, е универсално лекарство за гърлото и устната кухина. Солените изплаквания добре облекчават симптомите на гърлото, като неприятни усещания при преглъщане, изгаряне, кашляне.

Свойства на водно-солевия разтвор

Във връзка с факта, че в разтвора с вода и сол насищането на солите е по-голямо от това в тъканите на гърлото, то се нарича хипертонично.

Хипертоничният разтвор помага да се премахне излишната течност от клетките и намалява отока. В допълнение, натрупаната слуз се екскретира, поради което патогенните бактерии се размножават, гърлото, сливиците, устата се почистват и навлажняват.

Такова решение има антисептичен и противовъзпалителен ефект.

Неподходящите ползи идват от морска вода, богата на йод и минерали. Редовното изплакване на гърлото с топла морска вода ще помогне да се отървете от много патогени.

Гаргинг със сол: медицинские показания

Гаргинг със сол существенно облегчает течение таких заболеваний, как:?

  • гнойная ангина,
  • гноен фарингит,
  • ларингит,
  • възпаление на сливиците.

Съставът се бори с натрупаната гной и помага да се отървете от мъртвите клетки от сливиците и задната стена на фаринкса. В гърлото се намалява възпалението, болката и подуването.

Докато в тъканите има гнойни процедури всеки час.

След спиране на изхвърлянето се извършват изплаквания не повече от 3 пъти на ден, в противен случай е възможно излишно изсушаване на тъканите.

Трябва да се помни, че изплакването не ви помага да се справите сами с гнойно възпалено гърло. Това е отлична помощ и трябва да се използва в комбинация с антибиотици.

Изплакванията се използват за остри респираторни заболявания, придружени с изобилна секреция на слуз в гърлото. Хипертоничният разтвор се използва до 5 пъти на ден.

Резултатите от многократните изследвания, проведени от чуждестранни учени, говорят за положителните резултати от изплакването.

По този начин в едно от чуждестранните списания на практическата медицина бяха публикувани резултатите от изследването, чиято същност беше следната.

Учените са наблюдавали 400 доброволци в продължение на два месеца, през които пада пикът на простуда. Едната половина от доброволците гаргараха 3 пъти на ден, а другата не предприеха никакви действия. Според резултатите от изследването учените стигат до извода, че изплакналите субекти са тествали 40% по-малко инфекциозни заболявания на гърлото. Дори когато се разболяха, симптомите на настинка не бяха толкова остри.

Гаргара с морска сол

Морската сол съвършено лекува болката в гърлото. За разлика от кулинарията, в морската сол има до 92 микроелемента, сред които йод, желязо, цинк, калий, магнезий и др.

Друго безусловно плюс на морска сол е, че е безвреден за малките деца. Ако детето поглъща малко вода - това е опасност тялото му да не донесе.

По време на обострянето на вирусни заболявания, след хипотермия или контакт с заразено лице, лекарите препоръчват изплакване на гърлото със сол с цел превенция.

Изплакнете гърлото: рецепти

• На хората има няколко рецепта за изплакване на гърлото на базата на солни разтвори. Всички те са най-прости в производството, а съставките за тях ще бъдат намерени във всяка любовница. Помислете за най-популярните от тях.

• Изплакване със сол

• За да изплакнете гърлото със сол, са достатъчни два компонента: обикновена сол и вода. Половин чаена лъжичка сол се разтваря в чаша топла преварена вода. Терапевтичната смес е готова. Изплакнете я гърлото 5-6 пъти на ден. Важно е, че решението е топло, защото горещо може да се изгори, така че болният гърло и студът могат да влошат вече тежко състояние. Когато изплакнете, трябва да отхвърлите главата си и да се опитате да произнесете буквата Y. Според лекарите, така че решението бързо влиза в огнищата на инфекцията. След процедурата не можете да ядете и пиете около половин час.

Изплакване със сода

За да направите смес, трябва да смесите една чаена лъжичка сода с чаша топла преварена вода. Пиенето на сода има почистващи, дезинфекционни свойства, ефективно се бори с гъби от рода Candida. За да се постигне ефектът, са достатъчни 3-4 процедури на ден.

2% разтвор на сода-сол

• Следващата популярна рецепта е и проста. Чаша топла преварена вода отнема половин чаена лъжичка сода и половин чаена лъжичка сол.

• Лекарите реагират положително на резултатите от тази процедура, защото содата и солта помагат да се премахнат инфекциозните агенти от гърлото, да се унищожат тъканите и слузът, което допринася за бързото възстановяване.

Рецепта за "морска вода"

Когато няма възможност за гаргара с естествена морска вода, винаги има алтернатива - решение на "морска вода". Решението ще се нуждае от следните компоненти:

• чаша топла преварена вода

• една чаена лъжичка сол;

• една чаена лъжичка сода за хляб;

• 2 капки йод.

Ефективна изплакваща смес с ангина

Има още една интересна народна рецепта, която ви позволява да излекувате възпалено гърло. Тази смес се използва много по-рядко от горните методи. За да приготвите лекарството, трябва:

• чаша топла преварена вода;

• една чаена лъжичка сол;

• една чаена лъжичка сода;

• яйчен белтък.

Необходимо е да разтваряте сол, сода в чаша вода. Отделно се разбива яйчен белтък с вилица и се смесва с течност. Важно е водата да не е гореща, в противен случай протеинът ще се свива. С ангина изплакнете 5-6 пъти на ден. Протеинът обвива гърлото, сода и солта, облекчава възпалението. След няколко изплаквания се наблюдава значимо подобрение на състоянието на пациента.

Когато не е необходимо да изплакнете гърлото си със сол

• При фарингит, придружен от кашлица и сухота в гърлото, ефектът от изплакване на гърлото със сол и сода няма да бъде. Освен това, в този случай, третирането с разтвор на содна сол може да бъде противопоказано, тъй като е възможно да се изсушат тъканите и да се увеличи сухата кашлица.

Характеристики на изплакване на гърлото със сол при деца

• Много родители се питат: Възможно ли е да гаргара едно малко дете? Това решение е разрешено при употреба, но с някои предупреждения:

• Детето трябва да е най-малко на 5 години, а в по-ранна възраст децата да глътнат разтвора и това може да навреди на стомаха им;

• два пъти по-голяма от концентрацията на сода, за по-голямо въздействие се добавя сол в същото съотношение;

• педиатърът е много предпазлив при добавянето на йод към изплакването, тъй като йодът е токсично вещество и силен алерген.

Противопоказания за гаргара със сол при възрастни

• Въпреки видимата безвредност на компонентите и общопризнат сред хората, изплакването със сол има противопоказания:

• различни заболявания на стомаха, например, язви, гастрит. Ако пациентът случайно погълне разтвора вътре, може да възникне обостряне на заболяването;

• сърдечно заболяване, поглъщането на разтвор на сода-сол може да наруши състава на водата-електролит в кръвта, което може да повлияе отрицателно върху работата на сърцето;

• онкологични заболявания;

• туберкулоза;

• токсикозата при бременни жени, течността може да доведе до повишаване нивото на еметичния рефлекс.

Share:
Comments