Полезни свойства на сиренето тофу

Тофу - това е името на сирене или извара, получено от соево мляко, изсушено чрез нагряване или коагуланти. Сега тофу се превърна в много модерен и популярен продукт, благодарение на разпространението на азиатската кухня и вегетарианството в съвременния свят.

В допълнение, тофу се уважава в кръговете на хора, които гледат на тяхното здраве, диети и просто искат да живеят дълго и здрави.

Сирене тофу Смята се, че родното място на тофу е Древен Китай. През ХХ век са открити барелефи от 2 в. Пр.н.е., на които подробно се описва процесът на производство на тофу.

Според легендата, първото соево сирене е получено случайно, когато е в соево мляко, или според друга версия на ферментирала соя, има солена морска вода.

Соевият протеин се утаява, а човекът събира това "извара" и, след като се опита, не беше малко изненадан от отличния вкус и невероятното ситост на новия продукт.

Сега соевото сирене и неговите продукти са основният компонент на диетата на страните от азиатския басейн, основният източник на протеини, заедно с други соеви продукти.

Първоначално, класическият тофу - напълно вкусен, е характеристика на соевото сирене. Това е предимството му. Тофу може да се направи сладко или солено, да се добавят различни подправки и билки.

Използването на соев тофу

Каква е употребата на соево сирене? И тази соя е най-богатата на протеини растения и съответно соевото сирене е високопротеинов продукт, който е абсолютно необходим за хора, които се придържат към вегетарианска или веганска диета. В допълнение, соевият протеин съдържа всички основни аминокиселини, голямо количество калций и желязо.

Втората особеност на соевото сирене е високото съдържание на фитоестрогени. Не, не, не се страхувайте и ужасявайте от думата "естрогени".

Факт е, че изследванията, проведени от американски учени на остров Окинава (Япония), където най-голям брой дълги черен дроб в света са доказали, че соевите фитоестрогени са невероятни вещества! Те имат селективен (селективен) характер и могат или да увеличат или намалят естрогена в организма и обикновено да нормализират хормоналния фон не само на жените, но и на мъжете.

В Япония, по-специално в Окинава, при 70-годишни мъже, нивото на тестостерона е сравнимо с нивата на тестостерон на 45-годишен европейски. Учените вярват, че става въпрос за соевата диета и по-специално за "магическите" фитоестрогени. Окинава жени не познават понятието "хормонално зависими форми на рак" (гърдата, яйчниците и т.н.), което е бич на западните жени, особено в периода на менопаузата и свързаните с възрастта хормонални промени. Ето защо, жените, които дори имат подозрения за хормонален дисбаланс, просто трябва да включат тофу в диетата си. В допълнение, тофу е задължително за хора, които са на диета. В 100 грама тофу, само 78 калории и до 17,1 грама протеин.

Как да избера добър

Как да избера тофу? Съветвам ви да изберете тофу без вкусове и аромати, защото по този начин един нечестен производител може да маскира изтекъл продукт. По-добре е купуването на тофу във вакуумна опаковка и за предпочитане, в което се използва калциев хлорид като коагулант. При тофу, утаен с калциев хлорид, калцийът е няколко пъти по-голям, отколкото в сиренето с друг коагулант.

Един добър тофу трябва да е бял, ако е жълтеникав, тогава е замръзнал, защо ще го направите? Съхранявайте сиренето в контейнер с вода в хладилника.

Има много рецепти за тофу. Ако не се придържате към диетата, препоръчвам да се пекат тофу в подправки и хляб - това е едно невероятно вкусно и много популярно азиатско ястие.

За хората, които следват калории, предлагам да добавите тофу в салати от билки и зеленчуци, като направите сандвичи с цели зърнени хлябове, тофу и билки или готвите такава зелена супа от тофу и целина.

Share:
Comments