Ерусалимски артишок - лечебни свойства и приложение в

Ерусалимски артишок - общо описание

Ерусалим артишок (при хората - земна круша) - един вид многогодишни грудкови растения от семейството на астроидите с висок (до два или повече метра) прав стебло, покрит с къси косми и коренища, в края на които се развиват ядливи клубени. Листата на ерусалимския артишок са назъбени, изпъкнали по краищата и имат слепоофилна форма. Заводът се счита за най-близък роднина на слънчоглед.

В края на стъблото през август се оформя жълта кошница, много подобна на цветето на слънчоглед, но се различава с много по-малък размер. Плодовете под формата на малки ахеони узряват през септември. Отглежданите сортове ерусалимски артишок се отглеждат като ценен фуражен и хранителен продукт, който има добър вкус и хранителни качества.

Ерусалим артишок — виды и места произрастания

В природата има около 300 вида ерусалимски артишок, а само 10 от тях растат в природни условия на континента - Северна Америка. Някои видове грудки са големи и сочни, други - малки и сухи, а трети - и напълно отсъстващи, тези видове обикновено се използват като декоративни растения.

В нашата страна най-често срещаните са:

- Ерусалимски артишок; - Ерусалимски артишок; - Ерусалимски артишок; - Ерусалимски артишок; - Ерусалимски артишок; - Ерусалимски артишок; - Ерусалимски артишок; - Хибриден артишок "интерес", който няколко пъти надвишава производителността на други видове.

Химическият състав на клубените е много подобен на картофените клубени. Но за разлика от нея, ерусалимският артишок не се съхранява дълго време и съдържа в състава си и повече полизахариди, витамини и минерали. Повечето разновидности на глинени круши не изискват грижи, почвата и условията на местообитание, зимната издръжливост, но може да умре в суровите условия на Северна Русия.

Ерусалим артишок — лечебные свойства

Кореновите култури на ерусалимския артишок са богати на инулин, поради което имат специфичен сладък вкус. В допълнение, клубените са източник на витамин С, калий, магнезий, желязо и фибри. Тези вещества правят ерусалимския артишок не само вкусен продукт, но и изключително полезен. Корен от плодов сок намалява киселинността на стомаха, елиминира запек и болка в стомаха, има противовъзпалителен ефект, намалява холестерола.

Отвара от растението има свойство, което намалява захарта, като по този начин подобрява състоянието на диабетици, увеличава хемоглобина, предотвратява затлъстяването и отлагането на соли, неутрализира ефекта на токсините и тежките метални съединения върху организма, което е особено важно за жителите на мегаполисите. Намерих приложението ми на ерусалимски артишок в козметиката, където се използва като средство за бръчки.

Ерусалим артишок — лекарственные формы

Лечебни суровини - трева, събрана в началния стадий на цъфтене, и клубени от ерусалимски артишок, които трябва да бъдат изкопани непосредствено преди консумацията. Съхранението е възможно, но не трябва да надвишава една седмица, в контейнери от полиетилен и в студени условия. Клубените са добре запазени в почвата до самата пролет, но бързо се влошават във въздуха. Grass Jerusalem артишок се използва в прясна или суха форма за приготвяне на чай, салати, бульони и инфузии.

Ерусалим артишок — рецепты народной медицины

- Най-лесният начин за изцеление и превенция - има пресни грудки от ерусалимски артишок с козина от 50 гр. един до три пъти на ден.

- Изцеден сок се препоръчва да приемате ежедневно 1/2 чаша за 12-15 дни с стомашно-чревни заболявания.

- Освежаване на квас от глинена круша: нарязани на клубените, изсипете студена вода, добавете малко мая, можете да изрежете ръжен хляб и да оставите на топло място за три или четири дни. Пиенето на такъв квас се препоръчва всеки ден като отлично превантивно (от диабет) и мултивитамин.

- Намаляване на налягането и захар в кръвта: нарязайте три кореноплодни и хвърлете във вряща вода (1 литър), гответе за 10-12 минути, след това изцедете и използвайте 200-400 мл на ден.

- Баните с добавка на отвари от ерусалимски артишок се препоръчват за отслабване на имунитета, ставните заболявания, умората. Необходим брой процедури - 8-12 бани.

- Маска от бръчки: отлепете клубените, разтривайте и нанесете върху лицето 2-3 r. на седмица. Такава маска връща кожата до нейната девствена еластичност и гладкост.

Ерусалим артишок — противопоказания

Противопоказанията не се разкриват. Трябва обаче да се отбележи, че клубените и листата, използвани в прекалено големи количества, могат да причинят метеоризъм.

Коментари

Ева 05/07/2016 Е, всичко! Само моят ерусалимски артишок ще расте и скоро ще се разрасне - ще започна да вземам маски! Каква жена ще мине с такова обещание, че кожата й ще стане еластична и подмладяваща)) И аз винаги разкъсвам ерусалимския артишок и просто го изхвърлям. Люси 05/07/2016 За сметка на яденето на туба от ерусалимски артишок, аз няма да обещая ... Но с него ще го направя. Искам да кажа, когато се чувствам уморена. Надявам се, че всичко това е вярно, и това умора на растенията, наистина, премахва. Е, няма да е по-лошо)) Настя 05/07/2016 Моят приятел използва ерусалимски артишок, само за да намали захарта в кръвта. Казва, че той наистина й помага. Аз самият не съм опитал тези грудки, но тази година, ние със сигурност ще пеем. След такава похвална статия, в полза на това растение, това е просто необходимо. Валентина 05.07.2016 Знам, че по време на войната ерусалимският артишок спасява хората от глад. Знам, че вкусът му е като картофи. Но някак си никога не го е опитвала, но също така расте и с мен. Сега, след като прочете всичките си полезни свойства, със сигурност ще опитам клубените му. Сега ми е време да съм шокиран! Имам този ерусалимски артишок, расте навсякъде. И е невъзможно да се отървете от него! Изкопавам го и го изкопавам, но така или иначе през следващата година, по чудо расте!
Share:
Comments