Как да разпознаете синината на бедрото: основните симптоми,

Бедрото е обемът на тялото, който се състои от бедрената кост (най-голямата в тялото), мускулния слой, мастната тъкан и кожата.

Този сайт е обект на тежки товари, той е максимално ангажиран в спорта, ходене, бягане.

Следователно, натъртването на тазобедрената става е доста често срещано явление.

Много е важно да оцените тежестта на нараняването, да разберете кога можете да се справите сами и кога да се консултирате с лекар.

Всъщност, навременна предоставя първа помощ - обещание за бързо възстановяване.

Най-честите причини за нараняване на бедрата

Увреждането на тазобедрената става е възможно в домашна среда, а това е и една от най-често срещаните наранявания при контактни спортове. Основните причини за нараняване на бедрата включват:

• Удар с тъп обект. Това може да бъде ритник, прилеп по време на битка или тежък предмет: шкаф, чук, желязо.

• Пътна злополука. Повреда на тазобедрената става може да бъде в самата кола при сблъсък, въпреки че рискът е много по-голям за пешеходците, които попадат под колелата на колата. Бронята на колата е точно на нивото на бедрото на мъжа, поради което този сайт страда на първо място.

• Падане от височина.

• Спорт. Травмата на бедрата е една от най-популярните наранявания сред спортистите, които се занимават с контактни спортове (борба, хокей, ръгби, футбол).

Бедра: симптоми

Въпреки причината за възникването, оплакванията при пациентите са еднакви. Само с тежка степен, всички симптоми са по-силни.

• Синдромът на болката настъпва по време на нараняване, постепенно се увеличава. Когато се опитате да проверите синината, докоснете лицето, което изпитва остра болка.

• Напукване. Обемът на бедрото се увеличава в сравнение със здравия крайник. Засегнатата област се простира над повърхността на кожата, образувайки подуване.

• Хеморагии. По време на нараняване, кожата, мазнините, мускулите, кръвоносните съдове, нервите са повредени. Вените не издържат на това натоварване, появяват се кръвоизливи. Ако се докосне голям съд, може да се образува хематом.

• Промяна на цвета на кожата. На мястото на натъртване се появява зачервяване, което в крайна сметка става синкав нюанс. Когато се възстановите, цветът се променя на зелено, след това на жълто. Това явление е свързано с цикъла на хемоглобиновата трансформация, който се получава, когато еритроцитите са унищожени.

• Ограничаване на движенията. Функцията на коляното, тазобедрената става страда. Когато пътувате, забележимо куцане, в тежки случаи човек не може да се превърне в крайник.

• Ако насиненото бедро е голямо, първа помощ не е била предоставена своевременно, може да възникне възпалителна реакция: повишена температура, повишаване на лимфните възли.

Как да определите тежестта?

Лечението на първо място зависи от тежестта на лезията. Съгласете, с малки драскотини, натъртвания, можете самостоятелно да лекувате раната, след няколко дни всички симптоми ще преминат. Тежките случаи изискват медицинска помощ. Не забравяйте да изключите фрактура, ако е необходимо, въведете tetanus antitetanus или шийте раната. Тези манипулации трябва да се извършват в болницата. За да се определи степента на тежест, се вземат предвид следните критерии:

• 1 степен - ударът е слаб, на бедрото се виждат малки драскотини, може да има натъртване, практически липсва болка. Дори без лечение, симптомите изчезват след 3-4 дни.

• 2-ра степен - характеристика е увреждането на мускулния слой. Мястото на нараняване е болезнено, има оток, кръвоизлив или синини.

• трета степен - травмата е толкова тежка, че сухожилията и сухожилията са повредени. Към горните симптоми се добавя ограничение на мобилността на ставите.

• 4-та степен - симптомите са опасни за здравето, има повишаване на телесната температура, увеличение на лимфните възли.

Първа помощ с нараняване на бедрата

В повечето случаи лекарят отнема известно време, за да достигне сцената. Следователно, първата помощ трябва да бъде в състояние да осигури самостоятелно, така че да не се губят ценни минути, за да се предотврати развитието на усложнения. С лесна степен на нараняване можете да управлявате себе си, без да се обадите на лекар.

Първата точка е удобната позиция. Необходимо е да се изключи натоварването на крака. За това се препоръчва да седнете или легнете удобно, крайникът трябва да остане в издигнато положение. Можете да използвате ролка, възглавница.

Важен етап е използването на студ, което води до стесняване на съдовете, кървенето намалява. Тази процедура има анестетичен, анти-едематорен ефект. На мястото на натъртване трябва да поставите лед, студена бутилка вода, предварително да ги увиете в кърпичка, марля, кърпа, за да не прекалявате твърде много кожата.

За да се намали отокът, синдромът на болката е тесен превръзка на крайника. Обличането трябва да се прилага внимателно, кожата трябва да поддържа нормален цвят. Ако краката стане синя, препоръчително е да разхлабите бинта.

Драскотините се третират с антисептик: водороден пероксид, зелено, йод.

Ако има подозрение за фрактура, тежко увреждане на бедрата трябва да бъде адресирано до лекаря.

Действията на лекаря при откриване на наранявания на бедрата

Диагнозата на бедрената рана не е трудна. Но за да се предотвратят усложнения, лекарят е принуден да проведе допълнителни изследвания:

• Проверка на засегнатия район. Докосването на кожата увеличава болката. Лекарят е убеден в целостта на костите, определя размера на хематома.

• Лекарят може да поиска да ходи, повдигне или огъне крайника. Ето как се оценяват активните движения. Пасивът се проверява от лекар. Той се огъва, повдига и се върти със собствените си крайници.

• За да предотвратите фрактури, се препоръчва да вземете рентгенови лъчи.

• Ако пациентът е загрижен за силна болка, движението е ограничено и външните признаци на нараняване са минимални, трябва да се направи ЯМР. Такива симптоми показват разкъсване на връзки, мускули, отлепване на кожата, интрамускулни хематоми - всички промени, които не се виждат на рентген.

Бедра: лечение на наркотици

Ако следвате препоръките на лекаря, симптомите ще намалеят доста бързо. През първата седмица след нараняването не можете да заредите крайник, трябва да го осигурите максимален мир. Но от 4-5 дни се показва минималното зареждане: въртене на пръстите на краката, огъване на крайника в колянната става. Такъв товар ще подобри притока на кръв, ще доведе до бързо възстановяване.

За да се намали подуването, кракът трябва да се държи в повишено положение. По време на сън се препоръчва да поставите под него възглавница. По този начин, изтичането на кръв ще се увеличи, на сутринта можете да забравите за подуване.

Болният синдром създава дискомфорт за пациента. Дори незначителните неприятни усещания отвличат вниманието от работата, правят човек раздразнителен. За да се намалят тези прояви, лекарят предписва лекарства за болка. Предпочитание се дава на нестероидни противовъзпалителни средства (movalis, nise, nimesil, ибупрофен). Средствата от тази група допълнително отстраняват отока, намаляват възпалителната реакция.

За локално приложение се използват мазила (Diklak гел, Fastum гел, Febrofide). Те нямат системен ефект, те засягат само фокуса на възпалението. Достатъчно е да се търка гел или мехлем в бедрото 3 пъти на ден, за да се постигне аналгетичен ефект.

Когато основните симптоми намаляват, лекарят препоръчва физиотерапия: електрофореза с калиев йодид, UHF, магнитотерапия. Вече след няколко сесии се подобрява кръвотока, хематоми се разтварят, кръвоизлив.

Възможни усложнения с насинено бедро

Не винаги нахлуемото бедро преминава без следа. В тежки случаи съществува опасност за здравето, има риск от инфекция, сушене на раната. Това са неспецифични усложнения. Съществуват и специфични, специфични за определен вид нараняване.

Слабо хипертоничен синдром

Всеки мускул в тялото има уникален случай - фасция, която се състои от съединителна тъкан. Насиненото бедро е придружено от очевиден оток, увеличава се мускулният обем. Фасцията не е способна да се разтяга, поради което се получава свиване на мускулните влакна, което води до тяхната постепенна некроза. Това усложнение не е много често, в повечето случаи това се случва при тежки условия.

Осифицира миозит

Въпреки страшното име, това условие не създава опасност за живота. Тя се развива в продължение на няколко месеца, човек не може да се досеща за някакви промени. На мястото на междумускулните хематоми в процеса на тяхната резорбция, островите на осификация форма. Мускулите губят еластичността си, контрактилната функция е значително намалена. Ако пластирите са малки, няма прояви. Когато достигнат голям размер и ограничат мобилността на ставата, лекарят решава да ги премахне хирургично. За да се избегне осифицирането на миозит, е необходимо да се открият хематоми във времето, за да се улесни тяхната бърза резорбция. Физическата активност също играе важна роля. За 3-4 дни се препоръчва да се правят прости упражнения, за да се възстановят мускулите.

Травматично отделяне на кожата (синдром на Morel-Lavallee)

Под действието на вредния фактор на голяма сила, кожата и мастната тъкан се отделят от фасцията и мускулите. Оформеното пространство е изпълнено с кръв от увредени кръвоносни съдове. Потвърдете диагнозата с ЯМР. Лечението на това усложнение зависи от степента на тежест. В някои случаи е достатъчно да направите пункция (като използвате иглата за премахване на съдържанието), ако тази процедура не доведе до резултата, е показано хирургично лечение.

Share:
Comments