Добавките с витамин d не подобряват здравето на сърцето

Въпреки многобройните проучвания, доказващи, че по-високото ниво на витамин D в кръвта намалява броя на сърдечните атаки и смъртните случаи, ново проучване показа, че ежедневното приемане на витамин D не намалява риска от сърдечно-съдово заболяване при по-възрастните жени.

За ново проучване Адриан Ууд от университета в Абърдийн във Великобритания и колегите му споделят 305 жени на възраст от шестдесет до три групи. Всяка сутрин, в рамките на една година, една група е взела 400 IU витамин D, а другата - 1000 IU, а третата - плацебо.

Проучването е проведено с цел установяване на връзка между нивото на витамин D в кръвта и здравето на сърцето.

Една година след началото на проучването нивата на холестерол, кръвно налягане и кръвната захар при жени, приемащи витамин D, не са по-ниски от тези, които приемат плацебо таблетки. През годината нивата на холестерола и кръвното налягане варираха в зависимост от сезона - но не и от това дали жените са приемали витамин D или не.

Проучването не стига достатъчно далеч или няма достатъчно субекти, за да определи ефекта на витамин D върху броя на сърдечните атаки или смъртните случаи.

Институтът по медицина препоръчва възрастни 600 IU витамин D на ден, тъй като има сериозни доказателства за ползите от споделянето на витамин D и калций за подобряване на здравето на костите. Но твърдението, че витамин D по някакъв начин засяга сърдечно-съдовата система, е нестабилно.

Някои изследователи също вярват, че допълнителните дози витамин D играят важна роля в регулирането на нивата на кръвната захар. Хранителните източници на витамин D са масло от черен дроб на треска и други риби, както и витаминизирани сокове и млечни продукти.

Share:
Comments