Дори малки дози алкохол причиняват сърдечна недостатъчност

Според ново проучване при възрастни хора със сърдечни заболявания или диабет умереното потребление на алкохол може да увеличи риска от нарушения на сърдечния ритъм, наречен предсърдно мъждене.

Предсърдното мъждене е треперещо или неравномерно сърцебиене, което е често срещано сред 2.7 милиона души в Съединените щати и е рисков фактор за инсулт.

Изследователите са анализирали данни от повече от 30 000 души от 40 страни на възраст 55 години и по-големи, които са имали анамнеза за сърдечносъдови заболявания или захарен диабет с органни увреждания.

Умереното потребление на алкохол предполага консумация на до 2 порции алкохол на ден или до 14 порции на седмица за жените. За мъжете това означаваше 3 порции на ден или 21 порции на седмица. Използването на 5 или повече порции на ден се определя като пиянство, независимо от това дали лицето е леко, умерено или силно пие. Почти 79% от пияниците са били в групата на умерените пиячи.

През почти пет години на проследяване са диагностицирани 2100 нови случая на предсърдно мъждене. Степента на разпространение на 1000 "човек-години" е била 14,5 сред ниско поглъщащи се (до една порция на седмица), 17,3 сред умерени пиятели и 20,8 сред тежко пиене (повече от две порции на ден за жените и повече от три за мъже ).

"Тъй като в нашето проучване броят на хората с умерена консумация на алкохол е бил 36,6%, резултатите показват, че последствията от консумацията на алкохол, дори и в умерени количества, върху риска от развитие на предсърдно мъждене при пациенти със сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат значителни". Канадски университет McMaster.

Share:
Comments