Видове, причини и симптоми на диабет при кучета. вашето куче

Диабетът при кучета е ендокринно заболяване, провокирано от промени във функционирането на панкреаса, което води до нарушаване на метаболитните процеси и намаляване на нивото на инсулиновия хормон. Най-често заболяването засяга кучета на средна възраст (от 6 до 9 години). Щатите са по-податливи на болести, отколкото мъжете.

Причини и видове диабет при кучета

Рисковите фактори за заболяването включват:

• затлъстяване;

• хроничен панкреатит;

• стрес;

• Индукция;

• хормонални нарушения;

• наследственост.

Подобно на хората, кучетата имат два вида болести: I (зависими от инсулин) и II (независими от инсулин). И двата вида се характеризират с недостатъчност на инсулин, но в първия случай той е абсолютен, а във втория случай той е относителен.

Диабет тип I при кучета

Панкреасът вече не осигурява достатъчно инсулин, протеиновият хормон, който е отговорен за контрола на глюкозата и захранването с клетъчна енергия. Неспособността на панкреаса да произвежда инсулин води до увеличаване на съдържанието на захар, което има опустошителен ефект върху храносмилателната система, нервната система и кръвоносната система. Причините за заболяването най-често се свързват с автоимунни лезии и генетично предразположение.

Диабет тип II при кучета

Болестта се характеризира с постепенно развитие и по-слабо изразени симптоми. Панкреасът произвежда инсулин в достатъчно или леко намалено количество, но клетките на тялото не възприемат хормона. В случай на неадекватно или ненавременно лечение, заболяването може да бъде регенерирано в диабет тип I, а също така да предизвика хипертония, съдова травма, трофични язви и гангрена.

Симптоми на диабет при кучета

Ранното откриване на болестта е една от основните причини за успешното лечение. Собствениците трябва да бъдат много внимателни към промените в поведението и състоянието на приятел с четири крака.

Появата на диабет при кучета е показана чрез следните клинични прояви:

• Лека урина, обилно и често уриниране: молекулите на глюкозата отстраняват течността от тялото. Загубата на вода може да доведе до недостиг на калий и натрий - електролити, които регулират тонуса на кръвоносните съдове.

• Дехидратация и силна безкрайна жажда: животното се опитва да компенсира загубата на течност чрез увеличаване на приема на вода.

• Зрително увреждане, катаракта, непрозрачност на лещите: повишеното ниво на захар уврежда кръвоносните съдове на ретината.

• Повишен прием на храна, придружен от загуба на тегло: глюкозата вече не влиза в клетките в точното количество, нивото на въглехидратите рязко се намалява. В резултат на това източникът на енергия е мускулът и мастния слой, което води до изтощение.

• Миризмата на ацетон от устата.

• Летаргия, апатия, депресия.

• забележимо палпиране на черния дроб.

• Стомашно-чревни нарушения: коремна болка, повръщане, диария.

• Кожна патология, загуба на коса.

В редки случаи животните имат тахикардия, слабост на задните крайници и лошо излекуване на рани. Ако подозирате, че вашето куче има диабет, свържете се с Вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро. Не забравяйте, че силното падане или обратно увеличаването на кръвната захар може да доведе до диабетна кома.

Диагностика и лечение на диабет при кучета

Ако има съмнение за липса на инсулинова секреция, ветеринарните лекари извършват комплекс от мерки, насочени към точна диагноза: визуално и тактилно изследване на животното, общ и биохимичен анализ на кръвта, мониториране на концентрацията на хемоглобин и глюкоза, хормонални и уриназни изследвания. Ако подозренията за патология изискват ЕКГ и ултразвук на стомашно-чревния тракт.

Лечението на заболяването включва облекчаване на симптомите, постигане на стабилни стойности на глюкозата и предотвратяване на увреждане. За да се нормализира съдържанието на захар, се практикува инсулинова терапия, честотата на която се определя от лекуващия лекар. Кучетата получават свински инсулин, който има продължителен ефект.

За регулиране на водния баланс на животното се показват витамин-минерални комплекси, инжекции от питууру (интрамускулно) и вливане в носните канали на адурекрин. Не забравяйте, че диабетът не е изречение, с своевременно и подходящо лечение е възможно да се сведат до минимум инжекциите на инсулин и да се постигне стабилна ремисия.

Диета на кучето

Пациентът с диабет се нуждае от внимателно подбрана фракционна диета. Хранете кучето на еднакви порции едновременно до шест пъти на ден. За да утолите жаждата си, алкалната минерална вода работи добре. Ветеринарните лекари препоръчват да се допълни храната с L-карнитин, селен, цинк, магнезий, витамини А, В6, В12 и Е. Тези елементи са отговорни за подобряване на чувствителността на клетките към инсулин и стимулиране на усвояването на глюкозата.

Диетата за диабетно куче се характеризира с повишено съдържание на протеини и фибри. Допустими обезмаслени млечни продукти, диетични меса (пуешко, телешко, говеждо месо, заешко месо), варено белтъчно бяло, парна омлет, зеле, тиква, ерусалимски артишок, тиквички.

От диетата, захар и брашно, царевично брашно, овесена каша, консерви, подправки, сметана, мазнини и риба, бял ориз, зеленчуци и плодове, съдържащи голям процент бързи въглехидрати: лук, боб, моркови, картофи, чесън.

Превантивни мерки

Тъй като в 80% от случаите диабетът при кучета е наследствено заболяване, не е необходимо да се говори за профилактика на заболяването. Собствениците обаче могат да намалят риска от патология, ако спазват следните препоръки:

• Следете захранването на животното, избягвайте прекомерното хранене. Премахване на мастни, сладки, брашнени, пикантни, пушени и пържени ястия. Балансираното меню трябва да включва сложни въглехидрати, фибри и висококачествени протеини.

• Осигурете на домашния любимец жив начин на живот. Физическите упражнения, дългите разходки и игри предотвратяват появата на наднормено тегло. Избягвайте стреса.

• Бедствията с диабет са стерилизирани.

Редовно донасяйте кучето на ветеринарен лекар за превантивни прегледи и тестове, ако е генетично предразположено към заболяването или принадлежи към породите, които най-често страдат от диабет: лабрадор, дакел, померановият порерман, мопс, доберман, джудже, джудже.

Share:
Comments