Дифтерия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Дифтерия е много опасно инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителен процес на горните дихателни пътища. Това заболяване засяга носа и гърлото, в по-редки случаи кожата. Сравнително често дифтерията се простира до сърцето, нервната система и бъбреците.

Дифтерия - причини

Това заболяване се предава от пациент или от здрав носител на бактерии посредством въздушни капчици. В по-редки случаи дифтерията се предава чрез заразени предмети. Количеството токсин, образувано в източника на инфекция, определя тежестта на заболяването, както и вероятността от смъртоносен изход. Този тип токсин, заедно с кръв, се пренася в тялото.

Дифтерия - симптоми

Дифтерията в повечето случаи започва с леко повишаване на телесната температура, както и отвеждането от огнищата на възпаление. Най-опасната форма на това заболяване е дифтерията на фаринкса, която от своя страна се съпровожда от образуването на фибри от сив нюанс, намиращи се директно в лигавицата. Когато размерите на филмите започват да се увеличават, лицето се възпрепятства от дишането. Някъде седмица след инфекцията токсинът започва да се проявява в органите далеч от огнището. Що се отнася до бебетата, те са засегнати от носната кухина.

Една от признаците на това заболяване е фактът, че няма висока температура и болки в гърлото. Хипертензивната дифтерия се характеризира с висока телесна температура, която може да достигне 40 градуса. Също така може да има повръщане, чувство на неудовлетвореност, конвулсии.

Трябва да се отбележи, че при тежки форми на заболяването може да се стигне до фатален изход в рамките на няколко дни поради развитието на токсичен шок. При сложен миокард може да настъпи внезапен летален изход.

Дифтерия - диагностика

Обикновено диагнозата на дифтерия се основава на клиничната картина. Лесните форми на болестта са много по-трудни за диагностициране. Веднага цялата трудност се крие във факта, че според признаците леката дифтерия много силно прилича на ARI и ангина. Следователно, ако се подозира дифтерия, се извършва бактериологично изследване на смазката от фаринкса. Самият материал за анализ се взема с помощта на памучни тампони и се прехвърля в специална хранителна среда в продължение на няколко часа. Препоръчително е да се направи проучване не само за болно лице, но и за всеки, който е бил в контакт с него.

Дифтерия - лечение

Пациент с дифтерия задължително трябва да бъде изолиран, докато той трябва да отговаря на леглото. Що се отнася до физическите дейности, те трябва да бъдат строго ограничени. Към днешна дата най-точният метод на лечение е въвеждането на специален антитоксин (серум против дифтерия). Но заслужава да се знае, че този метод на лечение ще бъде ефективен само когато серумът се въвежда през първите няколко часа на заболяването. Дозата на такъв серум зависи изцяло от формата на заболяването. Може да се прилага интравенозно или интрамускулно.

Ако се наблюдават тежки форми на заболяването, тогава е препоръчително да се извърши два или три пъти плазмаферезата. Едновременно с антидифтериен серум, могат да се предписват и специални антибактериални лекарства. Наред с други неща, с цел детоксикация на хемодинамични разстройства, на лекар се предписва плазма, албумин, полионични разтвори. Ако има натрупване на дихателна недостатъчност, се извършва трахеостомия. Възстановяването настъпва не по-рано от две седмици, докато абсолютно всички симптоми на заболяването трябва да отсъстват.

Share:
Comments