Полиомиелит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Полиомиелит е инфекциозно заболяване, при което се засягат централната нервна система, стомашно-чревния тракт и лимфната система. Болестта е най-честата причина за физически увреждания при децата.

Вирусът на полиомиелит, влизащ в тялото, прониква в нервната система през кръвта, засяга различни части, главно моторните клетки на гръбначния мозък, както и моторните корени, отговорни за движението. Вирусът на полиомиелита се разпространява чрез въздушни капчици (кихане, кашляне) или от типа на чревната инфекция (чрез изпражненията на пациента). Основното средство за предотвратяване на болестта е ваксинирането на деца.

Полиомиелит - причини

Причиняващият агент на полиомиелита е вирус, разпространяващ се чрез въздушни капчици или заедно с непромити продукти и секрети на болен човек. Причиняващият агент на болестта е доста стабилен, може да живее в продължение на няколко месеца в мляко, зеленчуци, канализации и изпражнения. Въпреки това, не понася излагане на дезинфектанти и висока температура. Това е единственият начин да се третират продукти от ежедневна употреба или продукти, които изключват инфекцията.

Инкубационният период на полиомиелита трае около две седмици. Първо вирусът влиза в червата и се фиксира върху лигавиците. След това тя прониква в кръвоносната система, заедно с кръвта се разпространява в цялото тяло, засягайки вътрешните системи и органи. Особено мозъкът и гръбначният стълб страдат, тъй като вирусът засяга не само клетките, но и нервните окончания, които напускат мозъка.

Полиомиелит - симптоми

Симптомите на полиомиелит в повечето случаи започват с главоболие, диария и треска. В допълнение, има различни неврологични нарушения. Вирусът в тялото преминава няколко етапа, които в медицината са разграничени, както следва: - на инкубационния период (продължителност от 2 до 21 дни) - период predparalitichesky диагностицирани летаргия и слабост на мускулите (продължителност от 2 до 6 дни); - паралитичен: мускулите стават трудни за контролиране и по-плътни - намаляване (продължителност от около една година); - периода на остатъчни ефекти, в който се променя мускулни причинят деформация на крайниците;

Полиомиелит - диагностика

Диагнозата се основава на лабораторни данни и клинични прояви на полиомиелит. Предварителният анализ се основава на епидемиологични данни и характерни прояви на болестта. Данните за ваксинацията също се вземат под внимание.

Крайната диагноза се прави с помощта на вирусологични изследвания. Вирусът се секретира от назофарингеалната слуз и изпражненията, по-рядко от цереброспиналната течност. За да определите степента на увреждане на моторните неврони, използвайте метода на електроневромиография, който ви позволява точно да определите електрическата активност на мускулите и нервите.

Полиомиелит - лечение и профилактика

Поради епидемиологичната активност (висока степен на инфекциозност), човек, който е заразен с вируса на полиомиелит, е задължителен за спешна хоспитализация. Извършва лечение в инфекциозни болници. Изкуствената вентилация на белите дробове се предписва, ако възникне парализа на дихателните пътища, което води до смърт.

Най-доброто предотвратяване на полиомиелит е стриктното спазване на хигиената (цялостно измиване на храна и ръце). Не можете да плувате в мръсни езера, тъй като вирусът може да попадне в тялото заедно с погълнатата вода. В нашата страна задължителната ваксинация срещу полиомиелит, която гарантира имунитет през целия живот. Първото инокулиране се дава на детето на три месеца, второто на 4.5 месеца, третата на 6 месеца. Повторната ваксинация се извършва на 18, 20 и 14 години.

Share:
Comments