Дерматит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Дерматитом наречена възпалителна кожна реакция на различни дразнители, които могат да се проявят като контактна дерматит или токсичност. Контактен дерматит се характеризира с появата на директен стимул върху кожата; токсимиите се дължат на проникването във вътрешната среда на организма на чужди вещества, които причиняват такива промени в него.

Това е например, когато реакция на възпаление на кожата възниква поради използването на крем с някакво лекарствено вещество, това е контактен дерматит; когато възникне обрив, дължащ се на поглъщането на такова вещество в тялото през червата (с таблетки или храна), имаме токсичност.

В зависимост от причините за заболяването и особеностите на курса, обичайно е да се говори за прост контактен дерматит; алергичен контактен дерматит и екзема; себореен и периорален дерматит; атопичен дерматит.

Дерматитът е причината за болестта

Най-често дерматитът се причинява от химически или физически външни фактори, но понякога - алергии, наследствена предразположеност и т.н.

Обикновеният дерматит може да се появи във всяко лице поради влиянието на така наречените задължителни стимули: триене, налягане, радиация и температурни ефекти, киселини и алкали, някои растения (например коприва).

Развитието на алергичен контактен дерматит, за разлика от обикновения, не се случва веднага след контакт с стимула. Образуването на алергична реакция (сенсибилизация) се случва в рамките на няколко седмици, а след това повторният контакт води до развитие на дерматит.

Атопичният дерматит е много сложно заболяване, хронично възпалително увреждане на кожата с алергичен характер. Това се дължи на различни фактори - алергени, не само контакт, но и когато се вдишват (под формата на прашец, прах) или когато се яде (с хранителни алергии). Предразположението към атопията е генетично.

Дерматит - симптоми на болестта

Процесът на прост дерматит е остър или хроничен. Остър дерматит се проявява чрез ярко възпаление, придружено от сърбеж, парене, болка и понякога - образуване на мехури и некрози, които оставят белези.

За хроничен дерматит, застоящ оток, цианоза, сгъстяване на кожата, пилинг, пукнатини, повишена кератинизация, понякога атрофия на кожата. Острите прояви на алергичен контактен дерматит и атопичен дерматит могат да имат формата на ярко зачервяване на кожата с изразен оток, последвано от появата на везикули и дори мехурчета, които напускат еректилната ерозия след отваряне.

Дерматит - диагноза на заболяването

За диагностицирането информацията е важна за естеството на стимула, степента на дерматит след допир с него, границите на лезията, както и резултатите от лабораторните тестове: общ кръвен анализ, серологични изследвания и (според показанията) хистологични.

Дерматит -лечение и профилактика

Лечението се извършва най-добре с помощта на лекар, а не сами. Лечението на дерматит се извършва от дерматолог и алерголог, ако е необходимо - от гастроентеролог или други специалисти. За лечение на всякакъв вид дерматит, основната дейност е елиминирането на дразнещия (за алергичен дерматит - алерген). Всички форми и етапи на дерматит, с изключение на язви, се лекуват с кортикостероидни мехлеми, с усложнения - с дезинфектанти. В случай на химически изгаряния се извършва незабавно и изобилно изплакване на водата като първа помощ.

Лечението на атопичен дерматит се извършва само от алерголог с употребата на антихистамини, глюкокортикоиди, алерген-специфична имунотерапия.

Ефективното лечение на улцерозни некротични лезии е възможно само в болнични условия.

Предотвратяването на алергичен дерматит е да се избегне контакт със съответния алерген; атопичен дерматит - в съответствие с диетата.

Share:
Comments