Demodex - причини, симптоми, диагноза, лечение

Демодекс Това е акарис или тъй като това заболяване се нарича условно патогенен паразит, който се намира в космените фоликули, мастните жлези на човешката кожа, в мебиомските жлези на човешките клепачи и има някои акари в някои животни. Много рядко се наблюдава такава болест при децата, но при възрастните хора демодекса се открива в деветдесет процента от случаите.

Понякога такава болест постепенно става патогенна, всичко това се дължи на нарушение на функциите в мастните жлези, а също и на състава на самия себум, такъв паразит може да допринесе за нарушените функции на жлезите с вътрешна секреция, с нарушения на нервната система, стомашно-чревния тракт, черен дроб и т.н. Сълзи на лезиите най-често се появяват на лицето, около очите, на носа, около устата и клепачите.

Demodex - причините за болестта

Струва си да се отбележи, че демодексозите живеят не само в човешката кожа. В крайна сметка, благодарение на лабораторните изследвания, те успяха да докажат, че някои съставки на мехлеми и кремове могат да осигурят на кърлежите доста благоприятни условия за възпроизвеждане на този паразит. Поради това е необходимо внимателно да се избират такива продукти за грижи и да се съхранява в хладилника. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че в девет от десет доста здрави хора се намира малка част от демодекса.

Тези паразити могат да се възпроизвеждат върху космените фоликули, включително и в мастните жлези на кожата, особено когато човешкият имунитет е значително отслабен. Причините могат да бъдат метаболитни нарушения, хормонални нарушения, захарен диабет и т.н. Обикновено жените с хиперфункция на щитовидната жлеза, както и мъжете с аденом на простатата, са предразположени към това заболяване. В този случай, демодексовите кърлежи могат да бъдат активни по време на интоксикацията на тялото с хелминти.

Demodex - симптоми на заболяването

Всичко зависи от естеството на протичането на това заболяване и се определя с помощта на офталмолог и дерматолог. Оттук ще научите формата на демодикоза. Обикновено тези акари се паразират на крилете на носа, както и на брадичката и назолабиалната гънка. Понякога може да бъде засегната и от уши, отвръзки, аудиен меут, чело, врата и главата.

В някои случаи демодекса засяга гърба и кожата на гърдата. Първите симптоми са акне, дерматит, червени очи, начален стадий на лупус еритематозус. Симптоми като увеличаване на мастната кожа, разширяване на порите, неравна кожа, акне, червени петна по кожата на лицето, бледо тен на кожата на лицето и т.н. също могат да се появят.

Демодекс - диагностика заболевания

Специалистът ще може да извърши диагнозата и лекарят определя заболяването поради резултатите от микроскопията с помощта на изстъргването на кожата с дерматологична форма на демодекоза. Що се отнася до офталмологичната демодекоза, се изследват миглите на долните и горните клепачи. По принцип диагнозата на такова заболяване е лесна и проста. За да се открие подкожно акне, вземете зърното от засегнатата област на кожата, след което внимателно изследване на това изстъргване се извършва под микроскоп.

Демодекс - лечение и профилактика

За превенция трябва да спазвате всички правила за лична хигиена. Що се отнася до лечението на demodicosis трябва да бъде задължително - сложно. Първо, трябва да възстановите защитните сили на кожата си, както и тялото, имунитета, но от друга страна, трябва да потискате дейността на самата кърлежи. Във всеки случай, не трябва да приемате самолечение, в противен случай може да пропуснете всичко. Само специалист ще може да избере правилния метод на лечение въз основа на Вашето състояние и стадия на заболяването.

Share:
Comments