Засаждане и отглеждане на къпини: malinki с кисело мляко.

Blackberry е подходящ за развъждане в почти всички региони на Русия.

Този под-храст е неизискващ към почвата, се нуждае от добра светлина и грижа, състоящ се от торене, редовно поливане и подрязване.

Сортове за отглеждане на различни видове, включително хибриди с малини. Засаденият храст ще донесе плодове за около 15 години.

Как да изберем посадъчен материал за отглеждане на къпини?

Начинът на въвеждане на тази култура върху градината зависи от разнообразието от боровинки, избрани за разплод.

Размножените сортове се разпространяват чрез издънки и млади издънки, докато пълзящият къпина има слаби корени, така че се умножава по горните процеси (по слоеве), чрез семена или чрез отделяне на младия растеж.

Правите полу-храсти имат мощна кореновата система и не са подходящи за развъждане на земята с високо ниво на подпочвените води (1-1,5 метра). Но, в сравнение с пълзящи сортове, те се различават по най-добрата устойчивост на замръзване, те могат да достигнат до 2,5 метра височина.

Най-добрият вариант за стартиране на отглеждането на култури е пролетното засаждане на резници. Здравият посадъчен материал има гъвкави издънки и здрави неразрешени корени.

За да се провери качеството му, малка част от епидермиса трябва да бъде извадена от стъблото - зелената част на първичната кора трябва да бъде разположена под него. Кафявата суха стъбло показва, че растението не е подходящо за развъждане, но в големи количества може да служи като черупка за получаване на пепел. Влажният, гъвкав корен не трябва да има бръчки - ясен знак за изтръпване.

Изборът на семена от къпини, ние ви съветваме да предпочитате bezgodnye с високи добиви сортове, чиито agrotechnical изисквания отговарят на климатичните условия на вашето място.

За възпроизвеждането на къпини, растящи на мястото, трябва да бъдат избрани млади два-три годишни потомци за размножаване или най-дългите издънки за размножаване чрез апикални изрезки.

Изберете място в сайта за къпина. Подготвяме почвата за засаждане

Blackberry възпроизвежда добре потомство, образувайки в природата непроницаеми гъсеници, а на площадката - полониум като плевели, съседни на площи. Следователно бъдещото засаждане трябва да бъде поставено на достатъчно разстояние от оградите, оранжериите и хребетите. Това ще улесни грижата за нея и ще я защити от "нападенията" на други култури.

Най-доброто място за отглеждане на къпини е слънчево, защитено от вятърното пространство. Първото и второто изискване са задължителни. Важно е не само да кацнете на слънчево място, но и да се разточите в бъдеще, за да оформите храста, така че всички издънки да са достатъчно осветени. Ако няма вдъхновение от вятъра, то трябва да се създаде, тъй като крехките носещи плодове стъбла се разчупват по-бързо от малини.

Ако масата за подпочвените води е достатъчно висока, е необходимо да повдигнете площта за разтоварване, като направите насипи. Кореновата система на къпина преминава по-ниско от малината, което я прави достатъчно устойчива на суша, но в същото време - уязвими при контакт с подземните води.

При избора на земя за засаждане трябва да се избягва варовикови почви, предпочитайки слабо кисели или неутрални глинести. Ако почвата в двора ви не отговаря на тези изисквания, трябва да се създаде необходимата увеличаване на самостоятелно добив, като добави към съществуващата почва вар и пепел от дървесина за силно кисела почва, глинеста почва и черноземни почви - за глинести и песъчливи почви, пясък и разложен дървени стърготини или листа, вар, торф - за допълнителен дренаж на тежки глинести почви. Ако почвата е алкална, е необходимо да се "неутрализира" го използва азотни торове.

Почвата и почвата с високо съдържание на пясък трябва да бъдат добре оплодени преди засаждането, включително азотни и минерални торове, торф, чернозем, дървена пепел и компост.

Как да засаждаме къпини издънки?

Схемата за кацане трябва да спазва общите правила: 2 м в пътеката, 1 м между храстите. При подобно на вентилационно образуване на издънки разстоянието между храстите се увеличава и е 2 метра, докато самите изрезки са разпределени на два реда на разстояние 40 см една от друга и след това на 2 метра. в пътеката. Тези изисквания се основават на голямото търсене на растения на слънчева светлина и на необходимостта от опазване на зелената маса от болести, свързани с прекомерната гъстота на насажденията. В допълнение, растенията с голямо разстояние между редовете се обработват по-лесно.

Всеки ред растения в бъдеще ще бъде обвързан с греди, така че необходимите структури от колоните и проводникът, опънат между тях, се определят предварително. Гоблени ще предпазват къпина от повреда, ще ви позволят правилно да оформите храст, да улесните грижите за растенията. Проводникът трябва да бъде опънат на няколко нива: 70 см от земята, 1 м., 1,30 см. И така нататък. Ето примери за това как да инсталирате такива структури.

Всеки храст трябва да бъде засаден в отделна яма от около 40 квадратни сантиметра. На дъното на ямата лежеше кофа от обрасъл тор, компост, 50 гр. Тор за поташ, 100 гр. суперфосфат. След това към ямата се добавя плодородна почва, всичко се смесва, образувайки наклонен хълм, поръсено за 10 см с плодородна почва (за да се предотврати изгарянето на корена). Отгоре е монтиран лост, разпространяващ корени, поръсен с плодородна почва, изравняващ ямата. Най-горният слой е покрит с торф или изгнили дървени стърготини, след което се произвежда вода. Този метод на засаждане ви позволява да избегнете допълнително торене за пълнозърнест храст, това е около три години.

След засаждането се прави първото изрязване на стъблата, оставяйки до 20 см. Ако има съмнения за болестта, стъблата се режат почти напълно. В бъдеще храсталакът ще се формира от 4 х до 7 плодови клона в зависимост от сорта.

Засаждаме къпини със семена

Този метод за отглеждане на къпини е най-дълъг, но в същото време най-надежден: получавате точно тези сортови характеристики, които се претендират от производителя. Например, в процеса на отглеждане с резници, растението може да загуби своята здравина, докато размножаването на семената ще запази най-добрите свойства на сорта.

Семената на къпина се къпят дълго, затова е подходящо да започнете: поставете семена върху ленена кърпа и, като държите влажността и температурата от 24 до 26 грама, периодично ги поръсете със слаб разтвор на стимулатора на растежа в продължение на 5 дни. След това семената се засаждат в кутии, пълни със смес от пясък и торф, на дълбочина 5-7 мм. На разстояние 3 см. един от друг.

След получаване на четвъртото истинско листо, младите растения трябва да бъдат закалени и прехвърлени на открито, засадени на разстояние 10-15 см един от друг. През лятото разсадът ще расте, но не е достатъчно, за да оцелее през зимата. Ето защо, подготовка за студено време, младите растения трябва да бъдат покрити с листа и lapnika.

Следващата пролет разсадите се прехвърлят на постоянно място, като при пресаждането се задържат корени от пръст в корените. Агротехниките на засаждането са същите като при издънките. Така произведената къпина ще даде първата реколта от две до три години.

Как да умножите растящия къпина на сайта?

Има няколко начина за увеличаване на съществуващите овощни плантации:

1. коренни резници чрез разделяне на храста;

2. зелени резници;

3. апикални процеси.

Възпроизвеждането с резници се осъществява по два начина. Първият започва през есента, за това възрастен тригодишен храст се изкопава и разделя, като се използва само един корен с дебелина 0,7 cm за всяко отделно стъпало, а стъблата се нарязва, оставяйки корена до 10 см. Така получените резници се съхраняват в сутерен във влажен пясък, което позволява сушене и излагане на отрицателна температура. През пролетта, резници се засаждат незабавно до постоянно място.

Вторият метод за разпространение на корени се извършва през пролетта. За тази цел храсталакът се изкопава и разфасовките, получени чрез разделяне, се нарязват на разстояние 15-20 см от корена и се засаждат незабавно на постоянно място, като се поставят дръжките не вертикално, но хоризонтално, така че по-ниските пъпки да бъдат поръсени със земя. Засадена по този начин, храсталаците веднага ще дадат два или три основни стъбла.

Възпроизвеждането от зелени резници е да се вземат небесните синове от зелени стъбла. За да направите това, дългата стъбло се нарязва (трябва да има пъпки и листа), нарязвате парчето с разтвор на стимулатора на растежа и го поставете в контейнер, напълнен с влажна и насипна почвена смес. Поддържането на високо ниво на влажност и топлина провокира появата на корени. След един месец и половина резници трябва да бъдат засадени на постоянно място.

Възпроизвеждане чрез апикални процеси харчите за къпане къпина. За това отделните възрастни стъбла се навеждат на земята, закрепени и пръскани със земя. Получена година по-късно разсадът се прехвърля на ново място.

Грижа за къпина: формоване, изтъняване, поливане

С началото на пролетта, къпини са освободени от зимата "по-топъл" и започват да се режат и допълнително оформят стъблата. Почистването се извършва, за да се намали броят на плодните клони (задържана от 4 до 7-х), съкращаване индивид произтича за увеличаване на теглото на плода, подобряване на тяхното качество и, като цяло, плодородие храст. Подрязването на старите и допълнителни клони и листа ви позволява да разтъпквате храста, така че въздухът да не застане в плантациите. Тази проста процедура ще помогне да се справят не само с гъсти храсталаци, които се образуват бързо неконтролируем кацане, но и предотвратяване на различни "къпина" болест.

Оформянето на клони и стъбла се извършва за равномерно разпределение на наземната част на растението върху релсите, така че слънчевата светлина пада равномерно върху храста от всички страни. В допълнение, формоването позволява да се опрости процеса на събиране на реколтата и да се позволи на чупливи клони, носещи плодове, да не се разбиват във вятъра под тежестта на плодовете.

За раздробените сортове къпина, формоването се извършва чрез закрепване на отделните стъбла и клони към гредите. За плетене на сортове къпина, формоването е в посока на растеж на стъблата по протежение на перките. За да направите това, всеки ствол се сплита няколко пъти по протежение на жицата, насочвайки го успоредно на земята или с наклон надолу.

Когато се оформя вентилаторът, плодовите стъбла обикновено се разделят и онези, които просто набират сила. За да постигнем това, през първата година растящите стъбла се навеждат в едната посока, а през следващата година нови нарастващи стъбла и клони се насочват в обратната посока.

За да може стволът да дава повече клони, е необходимо да го захванете, след като достигнете 50-60 см дължина. В допълнение към допълнителното разклоняване, броят на бъбреците на основния ствол ще се увеличи. През есента се извършва още едно подрязване, този път премахвайки старите твърди клони.

Изтъняването се извършва, когато допълнителни небесници пречат на растежа на основната храсталака. При изтъняване, не забравяйте, че земната част на храсталака се подновява на всеки две до три години. Ние трябва да се отървем от плевели през цялото време, разхлабване на горния слой на почвата не само в редовете, но и в междуредовите.

Поливането по време на отглеждането на къпини се извършва редовно, с топла, утаена вода. В зависимост от количеството на валежите, поливането се извършва веднъж седмично или веднъж на всеки две седмици. Кореновата система на къпина отива по-дълбоко от малини, но не трябва да злоупотребявате с това свойство, като ограничавате поливането или увеличавате времето му. Липсата на влага ще повлияе на реколтата, а изобилието ще доведе до разпадане.

Торове, торове, събиране на реколтата

За третата година от отглеждането на къпини трябва да се въведат сложни торове: калиев фосфат и азотни торове. Човекът не трябва да се "пренася" с този или този компонент, тъй като излишъкът от минерални елементи възпрепятства растежа и развитието на растенията и въвеждането в почвата над необходимата мярка за азот ще доведе до увеличаване на зеленината в ущърб на плодовете, заводът няма да има време да се подготви за зимата.

С началото на пролетта за всеки квадратен метър от насажденията направете 15 гр. урея или 20 гр. Амониев нитрат, през есента - на същата площ - 100 гр. суперфосфат и 30 g. калиев тор (без хлор). Всяка от тези торове може да бъде заменена с подобна, включително естествена суспензия и дървесна пепел.

Почвата в корените трябва да бъде периодично преплетена с гнила тор, торф и компост. Най-горният слой мулч на 5-10 см не само ще обогатява почвата с необходимите микро и макро елементи (които проникват в корените с вода), но също така ще забавят отделянето на влагата от повърхността на земята.

Първата реколта ще бъде добра за третата година след засаждането, от един храст можете да съберете средно 4-5 литра. плодове. В случай, че къпина дава съцветия за първата или втората година след слизането, те трябва да бъдат отстранени, така че да не се подкопава здравето и развитието на храсталака чрез ранното плодородие.

Болести и вредители от къпина

Въпреки факта, че в сравнение с малини къпина е по-устойчив на болести, инфекция с тях по време на отглеждането на къпини все още може да причини увреждане на растението и неговата плодородие.

Отделни цветя от къпина могат да бъдат повредени малиново-ягодов нос, стават жълти и падат на земята. Вредителят се унищожава чрез периодично разхлабване. Когато са в контакт със земята или със силно удебеляване, отделните стъбла могат да бъдат заразени със сиво гниене. За да се справя с това, достатъчно е да се отсекат заразените листа и стъбла, да се укрепят клоните на пергола и да се заливат под корена.

инфекция листна въшка могат да бъдат излекувани чрез унищожаване на градинските мравки и третирани с разтвор на сапун-пепел от върховете на клоните. Вирусните заболявания, които фифиите търпят при отглеждането на къпини, за разлика от малините, не са опасни.

Друг вредител - малинов стебъл, засяга първо основата на издънките, следващата година - стреля по цялата дължина. Засегнатите процеси трябва незабавно да бъдат отрязани и унищожени.

Ако е повреден паяк акари растенията изсъхват, така че веднага след откриването на вредителя, лекувайте къпина с Neoron или Actellyk.

Най-общо, къпини, които нямат "пурпурни гени", практически не са изложени на болести и нападения от вредители.

Share:
Comments