Човешкият имунитет може да победи самия рак

Онколози от Университета на Пенсилвания направиха интересно и важно откритие. Оказва се, че човешкото тяло може да се бори с рака без помощ от лекарства и противоракова терапия. Служители на университета успяха да намерят молекула, наречена TIC10, която активира TRAIL протеина, който помага за борба с рака.

Известно е, че TRAIL протеин инхибира растежа на туморна тъкан по време на процеса на търсене на ракови клетки, който се нарича имунно наблюдение. Въпреки това, тъй като ракът расте, този процес се възпрепятства, което често води до неконтролируем растеж на тумора.

Молекулата TIC10 има способността да пресича кръвно-мозъчната бариера. Това го прави ефективен в борбата срещу рака на мозъка. Той активира TRAIL гена в клетките, което в резултат води до смъртта на раковите и околните клетки. Здравите клетки увеличават броя на TRAIL рецепторите на тяхната повърхност, осигурявайки подкрепа.

Експериментите с молекулата досега са били проведени в мишки, но учените нямаха съмнение, че ще работят за хората. В момента учените изследват възможностите за изкуствена версия на нетоксичния TRAIL протеин. Но вече можете да кажете с пълна увереност, че под формата на лекарство, протеинът също е безопасен.

Share:
Comments