Честият стрес увеличава риска от сърдечен удар с 27%

Често изпитвате стрес? Ако отговорът е "да", тогава имате още 1/4 шанса да прекарате сърдечен удар в по-напреднала възраст, предупреждават учени.

Проучване, проведено от Колумбийския университет по медицина, показва, че хората, които редовно се тревожат, страдат от сърдечни удари 27% по-често от тези, чийто ежедневен живот се характеризира със спокойствие и измерване.

В самото начало на проучването специалистите проучиха резултатите от шест по-ранни научни статии, в които хората отговориха на въпросите за това колко често са подложени на стрес и напрежение. След това всички участници бяха разделени на две групи - с високи нива на стрес и ниски. Следващите 14 години бяха посветени на проследяването на броя на сърдечните атаки, настъпили сред тях.

След изтичане на определеното време експертите извършиха изчисления и разбраха, че хората, чийто живот е придружен от често натоварвания, са имали средно 27% повече сърдечни пристъпи, отколкото участниците в другата група. В допълнение, повечето от тях са имали високо кръвно налягане и прекомерен холестерол в кръвта.

Специалистите отбелязват, че връзката между стреса и сърдечните атаки се осъществява независимо от възрастта на лицето, но това е най-силно изразено при възрастните хора.

"Получените резултати са много важни, тъй като те са приложими за всички хора и вероятно е научил за тях, някой ще се опита да намали честотата на стреса, на който са изложени на работа или у дома, повечето, които имат значителен принос за собственото си здраве. "

Share:
Comments