Бременност след лапароскопия: времето, шансовете и

Проблемът с носенето на плода или неспособността за забременяване е доста остър пред много пациенти. И няма значение какво е причинило патологията, жените не спират да търсят начини за елиминиране на отклоненията, за да постигнат съкровения сън - майчинство.

Един от най-безопасните, но ефективни методи за диагностициране и лечение на гинекологични патологии е лапароскопията. Жените, които са взели решение за такава оперативна интервенция, се занимават със следните въпроси: какви проблеми може да премахне операцията и кога ще настъпи бременност след лапароскопия?

Какви трудности с бременността се решават с помощта на лапароскопия?

За диагнозата на женските заболявания в гинекологията, в допълнение към рутинните изследвания, се използват различни лабораторни тестове, ултразвукови изследвания, колпоскопия, хистероскопия, хистеросалпингография и ултразвукова хистеросалпинсоскопия. Но дори и тези методи не дават подробна картина, гарантирана за потвърждаване на някои заболявания. W

Да погледнем вътре и, колкото повече да премахнем възможните патологии, преди няколко години това беше възможно само с помощта на кавитарна операция. Но този метод е много травмиращ за репродуктивните органи и изисква дълъг период на възстановяване за възможността за планиране на бременността и в някои случаи лишава жените от тази способност напълно.

Уникалността на лапароскопията се проявява в комбинация от следните фактори:

1. • Внимателна надеждна диагноза и безопасно елиминиране на патологиите, идентифицирани по време на изследването.

2. Минималният травматизъм на тъканите и органите, който се изразява в двойка пукнатини за въвеждане на оптично оборудване и медицински инструмент, позволява на тялото бързо да се възстанови след интервенцията, като не оставя никакви неестетични белези върху тялото.

3. Наличието на оптични устройства в коремната кухина, увеличаването на коремното пространство поради вкарване на въглероден диоксид, показването на изображения на екрана, които позволяват на лекаря да открие причините за патологията и незабавно да я елиминира.

С помощта на лапароскопия се решават много гинекологични проблеми, включително тези, които са фактори на безплодието.

Миома матки

Доброкачественият тумор, образуван в матката на фона на хормоналните промени, е пречка за успешното зачеване. Опасността е, че патологията в началните етапи не се проявява. Само при значително увеличение има отклонения в менструалния цикъл, водещи до безплодие. Възможни неприятни усещания, свързани с увеличаване на матката. При пренебрегвани случаи не винаги е възможно да се запази матката като орган или нейните функционални способности. Ето защо е необходима ранна диагностика и отстраняване на формациите, с които лапароскопията перфектно се справя, като оставя жената възможност да изживее радостта от майчинството.

Кистозно образуване

Общата патология на яйчниците е кистични образувания. Може да се появи както в тялото, така и извън него. Когато функционални кисти, образувани от яйчник на съединителната тъкан, лекарите са наблюдавани в продължение на няколко менструални цикли. През това време обикновено такова образование решава без намеса. Когато органичния произход на формации има риск от разкъсване на тялото, която изисква задължително отстраняване. Полицистичното заболяване, проявяващо се чрез множество образувания на повърхността на яйчниците, също изисква интервенция. В допълнение, кисти, влияят на хормоналния фон поради нарушения на функцията на яйчниците. Лапароскопията позволява да изтриете само себе си патологичен образование без да се нарушава целостта на яйчника, която за кратко време напълно възвръща естествената си функция и дава възможност за бременност след лапароскопия.

Запушване на фалопиевите тръби

При 35% от случаите на безплодие патологията на фалопиевите тръби е виновна. Намаляването на мускулната активност, стесняването на лумена предотвратяват свободното преминаване на яйцето в матката. Запушването на лумена е изпълнено с извънматочна бременност, което преди това доведе до отстраняването на един от тях. С помощта на лапароскопията патологиите на фалопиевите тръби са успешно коригирани, проявявани като:

• вродени малформации на фалопиевите тръби;

• извънматочна бременност и усложненията от тях;

• полипоза на фалопиевите тръби;

• туморни израстъци, миоми, маточни фиброми, които се намират до фалопиевите тръби и покриват лумени, проходимост;

• перитубурни сраствания на фалопиевите тръби.

ендометриоза

Патологичната пролиферация на лигавицата на матката, както във вътрешността, така и извън нея с течение на времето, при липса на подходящо лечение, заема колкото е възможно повече свободно пространство. Разбира се, този процес се противопоставя на нормалната бременност. След лапароскопия с ендометриоза, всяка излишна плът може да бъде отстранена в началните етапи на патологията.

сраствания

Образуването на сраствания на съединителната тъкан се осъществява под въздействието на възпалителни процеси и предишни хирургични интервенции. Тези образувания възпрепятстват репродуктивния капацитет. Премахване на патологията с лапароскопия.

Бременност след лапароскопия: време и коефициенти

Не забравяйте, че лапароскопията, макар и не много травматична, но все още се намесва в тялото. И както след всяка операция, отнема време да се възстанови. Въпреки факта, че една жена може да се движи няколко часа след процедурата и е освободена от болницата в продължение на 5-7 дни, отслабеният имунитет отнема време да се възстанови и възможността да започне и издържи нов живот.

Функциите на репродуктивните органи след лапароскопия се нормализират буквално в продължение на няколко дни, но лекарите препоръчват да се въздържат от интимни взаимоотношения в рамките на следващите 30 дни.

Идеалното време за бременност след лапароскопия се счита за период след 3 месеца. През този период следоперативните шевове успяват да се лекуват, възпалението престава, възстановява се хормоналния фон.

Но има отклонения, които се отнасят до премахването на някои патологии:

1. След ектопична бременност отстраняването на фибромиома не трябва да се забавя след лапароскопия в продължение на поне шест месеца.

2. Дисекцията на масивните сраствания отлага бременността след лапароскопия, също и в продължение на шест месеца.

3. Отстраняването на злокачествени лезии изисква отлагане на поне една година.

Както показва практиката, до 20% от жените, които лекуват безплодие с лапароскопия, чакат дългоочакваната концепция веднага след операцията. През годината тази възможност се реализира с 85%.

Ако няма резултат, и след 12 месеца, на жената се предлага втора намеса. В случаите, когато шансовете за забременяване са незначителни или несъществуващи, но функциите на яйчниците се запазват, което е потвърдено по време на лапароскопията, жената има шанс да забременее с ин витро.

Планиране на бременността след лапароскопия

Веднага след операцията лекарят може да назначи антивирусни или противовъзпалителни лекарства.

Ако усложненията са свързани с функциите на яйчниците, продължава хормонално лечение.

След премахването на сраженията е необходимо приемане на антибиотици и средства за разреждане на кръвта, за да се предотврати повторната поява на сраствания.

Ако има нередности след операцията в матката, хормоналните лекарства се използват за подобряване на състоянието на ендометриума. В зависимост от тежестта на заболяването се предписват различни орални контрацептиви за период от 3 до 12 месеца. След отстраняването на лекарствата, бременността след лапароскопията е възможна веднага.

Възможно приложение гонадотропинов, въвеждане на тялото в състояние на изкуствен климакс. В този случай остават всички остатъци от хиперплазия и ендометриоза. След премахването на хормоните, цикълът на възстановяване помага перорални контрацептиви, които се използват в продължение на три месеца. След края на ККП вероятността за бременност след лапароскопия е много висока.

Ановулаторните цикли могат да противодействат на бременността след лапароскопия. Ето защо се препоръчва да наблюдава базовата температура, да проследява овулацията, Може да се наложи допълнително стимулиране на овулацията с лекарства.

Способността за зачеване и носене е повлияна от много фактори. Следователно, изправена пред проблема с бременността след лапароскопия, една жена трябва да се подложи на задълбочен преглед за да идентифицира причините.

1. Нестабилен хормонален фон, отразен в детеродната функция, ще помогне да се възстанови ендокринологът.

2. • Размерите на теглото във всяка посока, които засягат хормоналното ниво, могат да бъдат решени с помощта на диетолог.

3. Инфекционистите ще идентифицират наличието на инфекции, които могат да засегнат зачеването. В зависимост от техния произход, специализирани специалисти ще бъдат ангажирани с лечение.

4. Имунологът ще идентифицира имунните патологии, които карат сперматозоидите да бъдат унищожени като потенциални чужди агенти.

При планиране на бременност след лапароскопия се провежда изследване на бъдещи родители, което се състои от следното процедури и консултации:

• размазване на микрофлора, STD;

• ЕКГ;

• кръвни изследвания, тестове на урина;

• провеждане на кръвни изследвания за хормони;

• консултации с ендокринолог;

• консултации с генетик.

В подготвителния етап се препоръчва витаминна терапия, преглед на диетата, изключване на опасни навици и позитивно отношение, което не е последното място в психо-емоционалното състояние на една жена, от което зависи успехът на опитите за забременяване на бебе.

Бременност след лапароскопия

Ранната бременност след лапароскопията е изпълнена с усложнения. След отстраняване на поликистозните яйчници съществува опасност от прекъсване през първите месеци. Премахването на запушването на епруветките може да доведе до плацентарна недостатъчност. В допълнение, нивото на имунната защита на бъдещата майка остава на ниско ниво, възможността остава продължаване на възпалителните процеси, което застрашава развитието на плода и е изпълнено със септични процеси. Ето защо е важно да се обърнете на време към гинеколога и да получите необходимите препоръки, за да избегнете непредвидени патологии.

Състоянието на жената се контролира по време на бременността след лапароскопия. Какво се изисква за редовни изследвания, лабораторни изследвания на кръв, урина, контролни ултразвукови изследвания. Възможни патологии в коремната кухина, включително новообразуваните кисти, открити по време на бременност, също се отстраняват чрез лапароскопия.

Фактори за успешен труд при бременност след лапароскопия

Лапароскопската хирургия не оставя голяма матка на матката и корема, което провокира разкъсване на матката по време на раждане. За много жени доставката е по естествен път. Ако лекарите предполагат опасност, предимно несвързана с предишната лапароскопия, жената се предлага цезарово сечение, Слабата трудова активност по никакъв начин не зависи от лапароскопията и може би е причинена от последиците от полицистоза.

Не се паникьосвайте, ако лекарят препоръчва лапароскопия. Тази операция абсолютно не пречи да забременеете и в някои случаи е ефективен начин да се отървете от факторите, предизвикващи безплодие.

Share:
Comments