Бразилските учени предвиждат вероятността от смърт с прост

Предварителните данни за риска от смърт на човек с прост тест са взети от бразилските изследователи. За да направите това, човек трябва просто да стане от позицията, седяща на пода.

Изследването, започнало през 2002 г., включва повече от 2000 души на възраст от 51 до 80 години. Те бяха помолени да седят на пода, а после да станат, без да прибягват, ако е възможно, с помощта на ръце и колене. Това упражнение бе оценено на 10 точки (пет точки за това как човек седна и пет за начина, по който се изправи). Всеки път, когато участниците в експеримента се подпираха на ръката, коляното или други части на тялото по време на тренировката, беше направена една точка.

През следващите шест години 159 души са загинали, най-вече тези, чиито резултати са били по-ниски. При хората с ниски резултати от теста (0 до 3) рискът от умиране през периода на проучването е бил пет до шест пъти по-висок в сравнение с техните по-силни колеги, които вкараха повече точки (8 и повече), казват изследователите. Всяка точка, която човек получи като резултат от теста, означаваше намаляване на риска от смърт с 21%.

Резултатите не се променят дори след като изследователите са взели предвид факторите, които биха могли да повлияят на оцеляването на дадено лице, включително възраст, пол и тегло.

Предложеният тест е бърз начин да се оцени силата на мускулите и костите (опорно-двигателния корсет) и да се направи прогноза за оцеляването, смятат изследователите.

Ако човек на средна възраст или по-стар може да седне и да се издигне от пода, като се опира само на една ръка и по-добре без помощта на ръце, прогнозата му за оцеляване е по-добра от тези, които не могат да го направят.

"Добре известно е, че добра физическа форма, особено аеробна, е тясно свързана с оцеляването. Поддържането на високо ниво на гъвкавост на тялото, мускулна сила, сила и тегло и координация - всичко това има благоприятен ефект върху увеличаването на продължителността на живота ", твърдят изследователите.

Share:
Comments