Брадавици - причини, симптоми, диагноза, лечение

брадавици са неоплазми на кожата, причинени от човешкия папиломен вирус. Този вирус попада в кожата поради микроструктури и може да бъде предаден чрез контакт.

брадавици могут наблюдаться в произвольном возрасте, однако, наиболее часто ими подвержены дети либо подростки. В 25% случаев все симптомы протекают самостоятельно на протяжении 6 месяцев, а 70% — течение двух лет. брадавици бывают плоские, обыкновенные, подошвенные. Также могут встречаться пальцевидные и нитевидные бородавки.

брадавици - причины

брадавици вызываются из-за вируса, поэтому они с лёгкостью могут переноситься на иные части тела, а также передаваться окружающим людям. Подхватить данный вирус человек может в самых различных местах, однако, для возникновения бородавок необходимо наличие двух факторов: определённое снижение иммунитета, а также нарушение целостности кожи, например, небольшие порезы и царапины, заусеницы, комариные укусы и другое. брадавици развиваются достаточно медленно, при этом могут отмереть и без какого-либо вмешательства. Однако, если они не исчезают, а также не уменьшается их число, то необходимо от них избавляться.

брадавици - симптомы

Обикновено брадавиците имат вид на изпъкнали нодули върху кожата, които могат да се видят, поотделно или под формата на някои клъстери. Що се отнася до плантационните брадавици, те са предимно плоски и гъсти поради силен натиск. Препоръчва се незабавно да се види лекар, ако подобна брадавица причинява болка, дискомфорт и също така предотвратява ходенето.

брадавици - диагностика

Често диагностицирането на брадавици не причинява абсолютно никакви затруднения, докато се основава на клинична картина. Но заслужава да се отбележи, че те често могат да бъдат маскирани за други състояния на кожата. Например, плантарни брадавици не винаги могат да бъдат разграничени от обикновените мазоли. В същото време съществува известна опасност да се вземе огромен тумор за обикновена безвредна брадавица. Ето защо, ако има спорове, най-добре е да се свържете с дерматолог.

брадавици - лечение

Много често няма нужда да се лекуват брадавици, тъй като те изчезват сами, когато имунната система се възстанови. Като цяло има разнообразни методи за премахване на брадавици. Най-модерният метод е лазерното премахване на брадавици. В този случай премахването на брадавиците не отнема повече от две минути. Това е най-естетическото средство сред всички съществуващи методи за премахване на брадавици. Лазерното отстраняване се счита за най-малко травмиращо средство. Изцелението след такъв начин на отстраняване се извършва безболезнено, без да се налага ограничения при спорта или в контакт с водата.

Съществува и метод за отстраняване на брадавици, като например електрокоагулация. Този метод е премахването на високочестотни токове. Сред положителните моменти трябва да се отбележи, че този метод коагулира най-близката тъкан, като същевременно затваря достъпа на брадавичния вирус до други здрави тъкани, като гарантира липсата на кървене.

Има нужда от отстраняване на брадавици с течен азот. Този метод предполага дълбоко замразяване на брадавици. В този случай няма контакт с кръвта, което напълно елиминира вторичната инфекция на здравите тъкани.

По отношение на хирургичното изрязване на брадавици се придружава от зашиване, което оставя забележителен белег. Този метод за премахване на брадавици е свързан с кръвта, което увеличава риска от вторична инфекция и това от своя страна може да причини нови брадавици по кожата.

Коментари

Катерина 01/15/2016 Чакайте, че брадавиците ще преминат сами понякога, отнема много дълго време. Те не могат да минат няколко години. Лазерът може да бъде отстранен, но остават белези, макар и малки, но не приятен. Най-оптималният начин да се отървем от брадавиците, по мое мнение - е да го замразя. Можете да използвате азот в клиниката, или у дома да замръзвате. След това няма останали белези и самата процедура изобщо не е болезнена.
Share:
Comments