Боровинки - лечебни свойства и приложение в медицината

Боровинки - общо описание

Боровинка (Vaccínium uliginósum) широколистна храст, принадлежи към семейство Хедър, на външен вид е много подобен на боровинки. Коренът е влакнест, няма корени косми, хранителни вещества от почвата влизат в растението и се смилат с микоризис. Дръжката е пълзяща или дървесна с изправени клони.

Тъмните листа с обратна форма (до 3 см) имат продълговата форма и леко извити ръбове. Цветята са малки петзъбни, имат увиснали бели или розови водни лилии. Ядките плодове са сини плодове със синкав цвят, със зеленикав интериор, много сочни.

Боровинки - видове и места на растеж

Боровинките се намират в Северното полукълбо в почти всички райони на умерения или студен климат. Това питателно ястие може да се намери дори и в тундрата, в горните колани на планините, често расте в блата и гори. На евразийския континент той расте от Исландия до Великобритания, в руския и японския Далечен Изток, в Северна Америка (Аляска, Нюфаундленд).

Природните условия за боровинките са горите, блатистата и каменна тундра, планините до пояса на планинската тундра и арктическите райони. Заводът може да се изкачи до 3 километра над морското равнище, предпочита добре добре осветени райони. Има няколко подвида, които растат в различни области, които са най-приспособени към тях. Някои видове са защитени в резервите.

Боровинки - лечебни свойства

Яростните ядки сини плодове съдържат много полезни свойства. В допълнение към хранителната си стойност, той има огромен спектър от терапевтични ефекти при различни заболявания. Той може да се използва при лечение на стените на кръвоносните съдове, панкреаса, червата. Боровинката предотвратява застаряването на нервните клетки. По принцип плодовете се използват пресни и са незаменим инструмент за употреба от диабетици, тъй като намаляват нивата на кръвната захар.

В допълнение, уникалните свойства на боровинките включват способността да се предпазва от въздействието на радиовълните (премахване на стронций и кобалт от тялото), поддържане на чревното здраве и оптималното ниво на желязо в кръвта. Уникалният състав на боровинките от боровинки включва бензоена, лимонена, ябълчна, оксалова, оцетна киселини, захар, протеини, танини и пектин. Витамините от групи K, P и PP осигуряват еластичност на кожата.

Боровинките са лекарствени форми

В по-голямата си част се използват плодовете на боровинките, които сами по себе си са истински склад за хранителни и полезни елементи. Но боровинките могат да използват не само плодове и сокове - листа, макар и в по-малка степен, също имат много полезни свойства. Те се използват за готвене бульони и маринати. Сушени плодове се използват при приготвянето на компоти и напитки.

Боровинки - рецепти

Боровинки сок се използва за диария, възпаление на бъбреците, хипоавитаминоза, за рехабилитация след тежки операции и дългосрочни заболявания. Инфузията на боровинки се използва за лечение на колит и панкреас. Инфузията на листата се пие с анемия. Жителите на северните райони традиционно настояват за листата от боровинки и ги използват като витаминно средство. Няма ограничения при използването на боровинки за медицински цели.

Инфузия на инфузия с инсулин: 1 лъжица сушени плодове се варят в чаша вряща вода в продължение на 15 минути.

Боровинки - противопоказания

Не са наблюдавани противопоказания при яденето на плодове. Уникалното свойство на боровинките е пълната липса на алергични реакции, когато се консумират под каквато и да е форма от деца и възрастни.

Коментари

Лариса 19.04.2016 Дори на снимката боровинката изглежда така, че тя веднага иска да яде!)) Такъв красив цвят по мое мнение, няма къде в природата вече не се случва. И за полезните качества на това зрънце и няма какво да се каже. Тя ще ви помогне от всички болести. Янина 20.04.2016 г. Дори не знаех, че това ядро ​​е толкова полезно за диабетици. Трябва да й посъветваме с нейния приятел. Тя седи на инсулин. Боровинките могат да направят живота много по-лесен. Просто не знам. продава се в аптеките? И ще отиде ли за лечение? Жана 04/19/2016 Колко боровинки създава много полезни неща. Какво струва само имот за отстраняване на радиоактивни вещества! Това може да бъде много полезно. И другите свойства са много ефективни и необходими за даден човек. Ната 04/19/2016 Ами сега! Аз просто обичам това вкусно малко зрънце. Тя е толкова ясна ... Красива))) Веднъж отидох да посетя приятели и там те растат това зрънце не е далеч от дома. По това време ми се стори, че не съм ял нищо по-вкусно!))
Share:
Comments