Безплодие - причини, симптоми, диагноза, лечение

Според медицинската статистика почти една трета от двойките са изправени пред безплодие. Сред тях, в 45% от случаите, причината за отсъствието на бременност са проблемите, свързани със здравето на жените.

Ако безплодие се причинява от необратимите патологични промени, които се появяват в тялото на жената, което напълно изключва възможността за бременност по естествен път. Тя се нарича абсолютна. Примерите за такива патологии могат да бъдат отсъствие на матката, фалопиевите тръби, яйчниците и аномалиите в развитието на гениталните органи. В случай, когато причините за безплодие могат да бъдат елиминирани и има вероятност за бременност, говорете за относително безплодие.

Кроме того, безплодие делят на первичное и вторичное. Первичным называют безплодие, диагностируемое у женщины, которая живет половой жизнью и никогда не была беременной. Под вторичным безплодием понимают не наступление зачатия у женщины, у которой в прошлом уже были беременности.

Безплодие - причини

Прежде всего, безплодие связано с нарушениями в половой системе у одного или обоих супругов.

У женщин безплодие чаще всего возникает из-за анатомических патологий строения органов воспроизведения; воспалительных заболеваний половых органов; эндокринных нарушений; опухолей матки или яичников; травматических повреждений шейки матки; осложнений после абортов.

Мужское безплодие бывает обычно вызвано некачественной спермой, непроходимостью семявыводящих протоков, свинкой в раннем возрасте, а также инфекциями, передающимися половым путем. Кроме того, безплодие может быть спровоцировано ожирением, сидячим образом жизни, курением, алкоголем, воздействием некоторых медикаментов, радиации и т. д.

Безплодие - симптоми

Безплодието се обсъжда, когато жена в детеродна възраст няма бременност в рамките на 2 години от редовния сексуален живот, която не е придружена от употребата на каквито и да е средства за контрацепция.

Безплодие - Диагноза

Съпрузите с безплодие се разглеждат едновременно. При мъжете изследването се състои в анализ на теста за сперматозоидите и следколтета (определяне на ефективността на взаимодействието между сперматозоидите и шийката на матката).

безплодие диагноза при жените започва с медицинска история и разберете всички медицински процедури, срещу жените, за да се гарантира, че причината за безплодието не е yavlyayustya сраствания или аборт. Сериозен гинекологичен преглед е задължителен, което дава представа за състоянието на вътрешните полови органи. Много важно е киселинността на вагиналната съдържанието и вискозитета на шийката на матката секрети, като повишена киселинност вреди на сперматозоидите и повишен вискозитет на цервикалната слуз води до затруднения на тяхното популяризиране.

У женщин с эндокринными формами бесплодия проводится определение функции яичников при помощи тестов функциональной диагностики и биопсии эндометрия. Чтобы диагностировать безплодие, обусловленное патологией маточных труб и матки, применяют лапароскопию.

Според медицинската статистика 48% от безплодните жени имат един фактор на безплодие, а останалите 52% имат два или повече фактора.

Безплодие - лечение и профилактика

При жените лечението основно се състои в приемане на хормонални лекарства, за да се нормализира ендокринната система.

За мъжете е важно да се отстранят негативните фактори, които влияят върху торенето, които включват затлъстяване, пушене и консумация на алкохолни напитки.

По време на лечението на безплодието е необходимо да се лекува от всички възпалителни процеси и инфекции, предавани по полов път.

В краен случай се предписва метод за изкуствено осеменяване.

Много важно е предотвратяването на безплодие, което се състои в предотвратяването и лечението на възпалителни заболявания на гениталните органи, превенцията на абортите, придържането към сексуална хигиена и сексуалния живот.

Коментари

Подчинена картина Катерина 11/01/2016 На един от семинарите по здравеопазване един хранителен лекар с тема: "Подготовка за бременност. Помощ при безплодие (лечение на мъжко и женско безплодие). " Кой се интересува от тази тема - не забравяйте да прегледате този запис rabotamamam.com/besplodie (лекарят споделя своя опит и опит)
Share:
Comments