Бедствия - причини, симптоми, диагноза, лечение

рани от залежаване - некроза (или некроза) на меките тъкани, която възниква в резултат на прекомерно налягане и е придружена от нарушено кръвоснабдяване и нервен трофизъм на мястото на увреждане на меките тъкани.

Има няколко степени на рани под налягане. Първата степен се характеризира със стабилна хиперемия, която не изчезва след спиране на натиска. Във втората степен има слабо нарушение на кожата, което се простира до подкожната тъкан. Ако се развие третата степен на декубитус, кожата се разрушава до мускулната тъкан, докато засегнатата област изглежда като рана. IV степен се характеризира с голямо увреждане на меките тъкани и костите.

рани от залежаване - причины

рани от залежаване у лежачих больных возникают в результате смещения верхних слоёв мягких тканей. Обычно это является следствием неправильного ухода. Например, при смене судна или при замене постельного белья пациента тянут по постели. Также пролежни развиваются в случае, если больной неправильно сидит, постепенно съезжая с кровати.

рани от залежаване возникают далеко не у всех лежачих больных. Существует ряд факторов:- недостаток либо избыток веса;- недостаток жидкости или неправильное питание;- повышенное потоотделение (особенно при высокой температуре);- недержание кала и мочи;- несоблюдение гигиенических норм;- бельё с жёсткими швами или складками;- различные аллергические реакции;- злоупотребление курением;- болезни, которые сопровождаются повреждением сосудов кожи (диабет, сердечнососудистые заболевания).

рани от залежаване - симптомы

рани от залежаване возникают в местах соприкосновения тела с поверхностью, на которой лежит больной — ягодицы, поясница, крестец, локти и пятки, лопатки, затылочная область.

Болестта започва да показва зачервяване и подуване на кожата върху онези части от тялото, които са били подложени на продължителен натиск. След това кожата започва да се разкъсва, става червена или розова. На засегнатата повърхност започва да действа розова течност. В случай на продължително отсъствие на лечение, рани под налягане могат да образуват нелекуващи язви.

рани от залежаване - диагностика

За да се установи точна диагноза, лекарят предписва симптомите на заболяването и изследва пациента. При необходимост могат да бъдат насрочени следните тестове: - проверка на наличието на бактерии в раната, - изследване на кръвта за определяне на наличието на възпалителен процес в тялото, - сканиране на костите или рентгеновите лъчи (ако има съмнение за инфекция на костната тъкан).

рани от залежаване - лечение и профилактика

Лечението на язви под налягане е насочено към намаляване на вредните фактори, както и директно върху лечението на рани. Освен това е необходимо да се осигури подходящо ниво на грижа за пациента.

Лечението се състои от следните етапи: 1. Правилно положение на тялото на пациента. Трябва да промените положението на тялото (най-малко на всеки 2 часа), използването на специални бельо и матраци. Хигиенни мерки. Необходимо е редовно почистване на заразената кожа с топла вода и сапун или лекарство, препоръчано от лекуващия лекар. Лечение на раната. Правилното хранене. Лекарите препоръчват минерални добавки и витамини. Хирургия на засегнатите райони. В някои случаи е необходимо да се премахнат заразената тъкан, както и кожната трансплантация. III и IV степен изисква задължителна хирургична интервенция.

Специалното място се занимава с профилактика на рани под налягане. Преди появата на първите симптоми на заболяването е необходимо да се извърши подходяща грижа за лежащите пациенти: почистване на кожата, използване на специални тампони, матраци, бельо. Необходимо е също така да се опитаме да наблюдаваме спазването на правилното положение на тялото на пациента.

Share:
Comments