Аква аеробика: ползите от тренировките за тялото,

Аква аеробика е вид физическа активност, която се появи преди няколко хилядолетия. Смята се, че китайците чрез асаните във водата са тренирали своята издръжливост, точност и сила.

До днес класове в аеробика, чиито предимства са безценни за тялото, се предлагат от много фитнес центрове. Такива упражнения са полезни за всички, дори за бременни жени.

Аква аеробика: полезни свойства за тялото

Такова обучение може да си позволи хора на всяка възраст, дори и с проблеми с гръбначния стълб, ставите. Класовете имат положителен ефект върху общото състояние на тялото.

1. Класовете във водата ви позволяват да оформите правилна поза, да укрепите всички мускулни групи.

2. Подобрява притока на кръв, е отлична превенция на сърдечните мускулни заболявания.

3. По време на класа водата има масажен ефект върху кожата, вследствие на което метаболитните процеси се нормализират в клетките, целулитът изчезва.

4. Аква аеробика успокоява нервната система, облекчава умората, стреса. След класовете, настроението на човека се подобрява, проблемите със съня изчезват.

5. Уроците изгарят повече калории, отколкото всяка друга тренировка. За тези, които искат да донесат тялото си в тонус и да загубят няколко килограма водна аеробика, ще бъде правилният избор.

6. След упражненията няма да има болка в мускулите, както при други физически дейности. Освен това, аква аеробика потушава тялото и укрепва имунната система.

Аква аеробика: ползите от бременността

Носенето на дете в утробата е изключително трудна задача. За да се чувства добре, бъдещата майка не трябва да стои неподвижна, физическата активност е необходима. Аква аеробика е чудесен избор. Сега специални тренировъчни програми са специално разработени за бременни жени.

Такива упражнения ще помогнат за поддържане на мускулния тонус, премахване на излишното натоварване от гръбнака. В допълнение, редовното обучение ще предотврати появата на стрии на корема, целулита.

Аква аеробика навреди на бъдещата майка и нейният зародиш няма да направи, ако е правилно да приближи класове. Заслужава да се отбележи, че има някои противопоказания за бременни жени. Обучението не се препоръчва през първия триместър на бременността и с опасност от спонтанен аборт.

Аква аеробика: ползите и ефективността на обучението за тези, които искат да отслабнат

Хората, които считат водната аеробика като проста "пелерина" във водата, са много погрешни. Класовете са много ефективни за отслабване.

По време на обучението се използват следните инструменти:

• аквагантели;

• аквапояс;

• полистиролови полюси;

• специални ботуши;

• перки.

Човек ще трябва да изпълнява упражнения, като същевременно преодолява водното съпротивление в басейна. Струва си да се смята, че това не е толкова просто. За 1 час тренировка се изгарят най-малко 700 ккал - това е невероятен резултат, който не може да бъде постигнат с друго физическо натоварване.

Доказано е, че обучението ускорява метаболизма. Когато метаболизмът работи максимално, клетките на тялото са наситени с кислород, поради което се получава изгаряне на мазнини. Аква аеробика също ще бъде полезна за онези жени, които не могат да се отърват от целулита. Вибрацията на водата по време на тренировка напомня за масаж, проблемни зони на коремната област и бедрата се заглаждат.

Аква аеробика: противопоказания за професиите, ограничения

Въпреки всички предимства на този вид физическа активност, има няколко категории хора, които трябва да бъдат по-внимателни с аеробика.

1. Водата може да окаже натиск върху гръдния кош, което ще доведе до затруднено дишане. Класовете не се препоръчват за хора с астма.

2. Тези, които са имали инфаркт преди, определено трябва да се консултират с лекар, преди да практикуват аква аеробика.

3. При наличие на алергия към хлор, професиите в басейна са противопоказани.

4. При остеохондроза, която се съпровожда от гадене и чести замайване, е необходимо да получите одобрение от лекар.

Ако имате здравословни проблеми, никога не трябва да посещавате курсове без медицински преглед, това може да доведе до сериозни проблеми с тялото. Необходимо е да се покаже на обучителя сертификат от лекаря, така че той ще вземе оптималното ниво на товара в индивидуална поръчка.

Как е урокът

Класовете се провеждат в малки групи от 7 до 15 души. Всяко лице получава сертификат от лекаря, че е здрав, в противен случай той няма да бъде приет в басейна. За да упражнявате дават по-положителни емоции, упражненията се изпълняват към музиката.

Треньорът провежда уроци в басейна с температура от 28 градуса. Нивото на водата може да бъде до талията или до гърдите. Когато купувате абонамент, този нюанс трябва да бъде изяснен.

Обучението се състои от три основни етапа.

1. Първият етап е стречинг упражнения и загряване.

2. Вторият етап - кардио тренировки, упражнения за гъвкавост и издръжливост, обща уелнес.

3. Последният етап е възбудителна релаксираща тренировка.

Правилно изграденото обучение равномерно разпределя натоварването във всички мускулни групи. Човек няма да се почувства уморен, а напротив, ще избухне сила и жизненост.

Ниво на подготовка на групата

Преди да напишете човек в групата за аеробика, треньорът трябва задължително да попита за нивото на подготовката му и целта на посещението. Възможно е жената първо да опита такива упражнения, тогава е по-добре за нея да се присъедини към начинаещите, за да се чувства по-комфортно.

1. Обучението за начинаещи не означава силни товари. Това е най-елементарното упражнение, например, люлеейки се назад и напред, скачайки. В първите няколко сесии треньорът обръща специално внимание на това как човек се чувства във водата, дали е правилно, диша - това е изключително важно. Средната продължителност на обучението е не повече от 45 минути.

2. За хората с междинно обучение обучението е различно. Фокусът е върху скачането, ритмичните движения, кардио упражненията. Треньорът подчертава развитието на гъвкавост, укрепване на сърдечно-съдовата система и мускулите. Средната продължителност на обучението е 1 час.

3. Групата на "опитен" ще трябва да се затопли на сушата, да плува, да упражнява бързо, така че мускулите да работят. В края на тренировъчните упражнения.

В края на всяка сесия на аква аеробика, чиито полезни свойства не предизвикват съмнения, треньорът се препоръчва да плува за 5-7 минути. Това ще отпусне мускулите. Също така се препоръчват леки стречинг упражнения.

Кога да изчакате първите резултати

Когато човек придобие абонамент за класове чрез всякакъв вид физическа активност, той се интересува от въпроса колко обучения да чакат първите резултати. Аква аеробиката в този план се счита за по-ефективна от другите дейности.

Значими подобрения ще бъдат видими след първата сесия. Човек ще се отърве от главоболие, ще се чувства страхотно, умора и проблеми със съня ще изчезнат. След 2-3 сесии ще започне да боли мускула - те ще станат по-силни.

За да се възползвате от аеробиката, тялото ви е дало колкото е възможно повече, трябва да се ангажирате постоянно. Един урок не е достатъчен, за да отслабнете и да разрешите здравословни проблеми. Треньорът се препоръчва да се занимава най-малко 3 месеца 3 пъти седмично. Това ще подобри общото ви здраве, ще доведе тялото в тонус, ще се освободи от стрии (особено след раждането).

Какво още трябва да знаете за аеро-аеробика?

Аква аеробика ще навреди на тялото в два случая:

• ако дадено лице не спазва основните правила за поведение в басейна;

• Ако човек скрие наличието на здравословни проблеми.

Личната хигиена в аеробиката е много важна. Преди да започнете да посещавате курсове, трябва да минете през медицински преглед. След него лекарят издава сертификат, който показва, че той позволява на човек да учи. Всяко заболяване на индивида се прехвърля на други членове на групата. В никакъв случай не можем да отстраним никакви здравословни проблеми. Това е небрежност, което може да доведе до сериозни проблеми.

Аква аеробиката е различна от другите видове физическа активност. Класовете във водата подсилват, укрепват имунната система, ви позволяват да отслабнете и да направите дермиса по-еластичен. В допълнение, аква аеробика е много интересно. Ако здравето ви позволява да посещавате класове, те ще се възползват само от тях.

Share:
Comments