Витамин b

Витамин В1

Витамин В1 (тиамин или анеурин) участва в преработката на въглехидрати и жизненоважното предоставяне на енергия за всички процеси на тялото. Този водоразтворим витамин е незаменим за здравословното функциониране на нервната система и мускулите. Той също така играе роля в борбата с тялото с болка и вероятно засяга интелектуалното функциониране на мозъка. Добри източници на витамин В1 са нерафинирани зърна, картофи, люспест ориз, мая, бобови растения, зелени зеленчуци, яйца, млечни продукти, черен дроб, бъбреци, месо, пиле и риба.

Лекият дефект в този витамин причинява лошо храносмилане, гадене, запек, умора, раздразнителност и забрава.

Витамин В2

Витамин В2 (рибофлавин) участва в преработката на въглехидрати в ензимните реакции вътре в клетките, което означава - при формирането на енергия. Също така помага да се поддържа здрава лигавица и кожа.

Липсата на този витамин причинява дразнене на езика и устните, сухата кожа и покрива на главата, както и, може би, нервност, тремор, сънливост и световъртеж.

Витамин В3

Витамин B3 (ниацин, никотинова киселина) участва в поддържането на здравето на кръвта и кръвообращението, нервната система, както и в работата на надбъбречните жлези. Това е водоразтворим витамин, като добри източници могат да бъдат зърнени култури (с изключение на царевица), както и фъстъци, боб, сушени плодове, артишок, месо, бъбреци, черен дроб и пиле.

Липсата на витамин B3 води до гадене и диария, загуба на апетит, стомашна и дуоденална язва, дерматит, раздразнителност, депресия, безсъние, главоболие и умора. При по-тежки случаи, има пелагра заболяване, което има всички по-горе симптоми, но също така усложнява от деменция. Pellagra се среща сред хората, чиято диета се основава на царевица и не съдържа животински протеини или млечни продукти. Въпреки че в царевица и съдържа никотинова киселина, той е представен под форма, която не може да се използва от организма и не съдържа съществено аминокиселината триптофан, която е необходима за обработка на тялото на никотинова киселина (витамин В3)

Витамин В5

Витамин В5 (пантотенова киселина) участва в преработката на въглехидрати и мазнини, в образуването на нервната и имунната система, както и в работата на надбъбречните жлези. Този витамин се намира в много храни и се произвежда в червата. Липсата на практика не се открива, но ниското ниво може да съпътства лошата работа на надбъбречната жлеза, причинявайки главоболия, умора, безсъние, гадене и болка в корема - най-често в състояние на стрес.

Витамин В6

Витамин В6 (пироксидин) участва в преработката на някои аминокиселини и във функционирането на имунната система при производството на антитела за борба с инфекциите. Той играе роля в производството на червени кръвни клетки и в преработката на въглехидрати и мазнини. Този водоразтворим витамин е широко разпространен в много храни.

Липсата на витамин В6 може да повлияе на развитието на атеросклерозата и намаляване на имунитета.

Витамин В9

Витамин B9 (фолиева киселина) е необходим за правилното функциониране на витамин В12 при производството на червени кръвни клетки и обработката на въглехидрати, мазнини и протеини. Добри източници на този водоразтворим витамин са черен дроб, бъбреци, зелени зеленчуци, мая, плодове, сухи боб и леща, сурови зърна и пшенично зеле.

Липсата на фолиева киселина е често срещана и причинява анемия умора, безсъние, забрава и раздразнителност. Адекватният прием на фолиева киселина е важен за жените, които искат да забременеят и за здрава бременност.

Липсата на фолиева киселина често се среща при жени с цервикална дисплазия (аномалия в цервикалните клетки, която може да е преканцерозно състояние) и при тези, които приемат орални контрацептиви. (Ако сте на таблетки, не забравяйте да приемате витамин B). В допълнение, често има недостиг на този витамин при хора, страдащи от определени форми на психични разстройства, депресия, болест на Crohn и язвен колит.

Витамин В12

Витамин В12 (цианокобаламин) е необходим за правилното функциониране на витамин В9 и е важен за производството на нуклеинови киселини (генетичен материал). В допълнение, този витамин е важен за образуването на миелиновата (мастната) обвивка на нервните влакна, без която те не могат да функционират, а също и за производството на червени кръвни клетки. Витамин В12 участва в преработката на протеини, въглехидрати и мазнини и в образуването на здрави клетки. Този водоразтворим витамин се намира в млечните продукти, яйчния жълтък, месото, черния дроб, бъбреците и рибите. Съдържанието на витамин В12 в кръвта е малко при хората с болестта на Алцхаймер и някои други психични разстройства.

Липсата на този витамин води до анемия, която най-често се причинява от липса на витамин смилаемост, а не липсата на такава в диетата. За да усвоява витамин, необходими клетки към тайна стомаха със солна киселина произвежда вещество, наречено "вътрешен фактор". Когато този механизъм е нарушен, може да започне злокачествена анемия. Дългосрочна липса на витамин В12 води до сериозен спад на нервната система, което води до развитие на симптоми на изтръпване и мравучкане на крайниците, загуба на някои рефлекси и усещане, лоша координация, проблеми в говора, объркване, раздразнителност и депресия. В допълнение, има бледност, умора, задух, както и нарушение на сърцето, причинява развитието на анемия.

Биотин

Биотин (комплекс от витамини В) е водоразтворим витамин, който участва в преработката на мазнини, включително производството на глюкоза в условията на липса на въглехидрати. Той работи заедно (макар и независимо) с инсулин и може да е от значение при лечението на диабет. Добри източници на биотин са яйчен жълтък, черен дроб, бъбреци, пшеница, овес, мая и ядки. В допълнение, биотинът се синтезира от чревни бактерии.

Липсата на биотин в тялото на възрастен е изключително рядко, но при кърмачетата недостигът на биотин може да причини себорейна екзема (себореен дерматит).

Share:
Comments