Невенчета - култивиране, грижи, трансплантация и репродукция

Семейството Taghtes от семейство Asteraceae е представено от повече от 30 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения. Той идва от Южна Америка, където расте в големи количества в природни условия.

невен имат изправени здрави стъбла, които образуват компактни или разтегателни храсти, достигащи височина от 20-20 см. Пистообразно разчленени или закачени навътре листа и съцветия - кошници с много ярки, жълти, оранжеви, червеникаво-кафяви, кафяви или петна цветя. Тези растения се характеризират с остър, особен аромат, а листата им миришат по-силно от цветята.

невен привлекательны для цветоводов-любителей прежде всего своим обильным цветением, которое начинается в июне и продолжается до заморозков.

Има 3 основни вида невенчета:

- изправени (Tagetes erecta) - достигат височина 40-100 см и имат двойни цветя с диаметър от 7 до 15 см. - отхвърлят (Tagetes patula) - достигат височина 20-40 см, съцветия - тебешки и мраморни, с диаметър 4 до 7 см; - тънки листа (Tagetes tenuifolia) - достигат височина 20-30 см, съцветие - не мрамор, с диаметър до 2 см.

Всички горепосочени видове се характеризират с топлина, устойчивост на светлина и висока устойчивост на суша. В декоративната цветарство като правило се използват множество хибридни сортове от тези видове.

Применение этих цветов весьма обширно. невен прямостоячие часто выращивают на срезку, так как они способны сохранять свои декоративные свойства в вазе до трех недель. Также все виды бархатцев используют в цветниках. Пожалуй, их нельзя использовать только у водоемов и в тенистых местах сада. Эти растения способны хорошо развиваться даже при маленьком объеме почвы, поэтому их используют и в оформлении интерьеров помещений в качестве горшечных цветов.

невен - выращивание и уход

невен по праву имеют славу весьма неприхотливых и не требовательных к условиям выращивания растений. Особенно это касается бархатцев отклоненных, прекрасно растущих даже вдоль оживленных автомобильных трасс, на плохих почвах и под постоянным воздействием выхлопных газов.

Въпреки това, невенките не са безразлични към грижовността и грижите, благодарение на които дават на своите собственици интензивен растеж и буйна дълбока цъфтеж. Всички видове невен се развиват най-добре в открит терен, въпреки че те все още ще цъфтят в сенчеста градинска площадка (това не важи за изправени невенчета, за които основното състояние на изобилен цъфтеж е голямо количество слънчева светлина).

Почвите на мястото, където се планира да бъдат разположени тези растения, трябва да са плодородни, неутрални, глинести. Ако нервите се отглеждат върху бедни почви, е необходимо редовно торене, което трябва да се извършва през сезона на растеж (2-3 пъти).

Въпреки факта, че невен се считат за устойчиви на суша растения, те се нуждаят от изобилно поливане по време на периода на растеж, в противен случай те сами ще бъдат слаби и техните съцветия са почва. Въпреки това, излишната влага за тях също е вредна, особено за изправени невен, чиито съцветия в този случай започват да гният.

невен - пересадка и размножение

невен размножают посевом семян в грунт или рассадой, которую выращивают в парниках под полиэтиленовой пленкой. Высаживать растения нужно на участки, где до этого росли также бархатцы, в почвы, обильно удобренные навозом. Во время работ по вспашке земли на этом участке следует внести в почву суперфосфат, а перед посевом - удобрить землю аммиачной селитрой.

В откритата земя семената от невен могат да се засяват само след преминаване на опасността от замръзване и температурата на горния почвен слой (около 5 см) достига 15-20 ° С. Дълбочината на засяване, когато засаждането е от 1,5 см до 3 см. Ако културата е закъсняла и е произведена в почва, която не е наситена с влага, тя трябва да се увеличи до 7 см.

Когато невенът се размножава, разсадът, който понякога е вече цъфтящ, се засажда в цветната градина след преминаването на заплахата от студ, от която се страхуват много. Като правило, растенията лесно се вкореняват и цъфтят до първите сериозни настинки. Когато температурата на въздуха спадне под 10 ° C, растежът на растенията се прекратява и листата им губят декоративния си вид; при температура под -1 ° С растенията умират.

невен - болезни и вредители

В допълнение към всички предимства, изброени по-горе, невенът се оценява от цветарите заради способността им да издържат на много вредители и болести, благодарение на съдържащите се в листа им фитонциди и са отлично средство за отблъскване на вредни насекоми. Веществата, които се съдържат в корените на невен, предотвратяват развалянето на съседни растения с гъбични заболявания, като например фузариоза, и също така ги предпазват от някои видове нематоди.

И все пак, понякога растението може да бъде засегнато от черен крак, сиво гниене, разпадане на корени, други бактериални и гъбични заболявания. По правило това се случва по време на продължителни дъждове. В този случай е необходимо да се пръска невен с фунгициди.

Те също могат да бъдат засегнати от различни вредители. По този начин, паяк акари може да живее в суша. За да се отървете от него, е необходимо да се вземат мерки за увеличаване на влажността на въздуха, например, няколко пъти на ден, поръсете с разсад с вода. За да победите напълно тези вредители, имате нужда от 2-3 пъти, за да напръскате растенията с инфузии от лук, горещ червен пипер, бял равнец.

Share:
Comments