Как да се измие зеленчуци: някои полезни съвети

Повечето зеленчуци се третират с хербициди и пестициди за по-бърза зрялост. Тези химикали са вредни за човешкото здраве. Големи щети могат да бъдат причинени от бактерии, които попадат на плодове и зеленчуци по пътя си от градината към нашата маса. Но съществуват начини за премахване на тези вредни фактори:

Сбогом на пестициди!

Според неотдавнашни проучвания най-голям процент пестициди съдържат ябълки - 98%, следвани от ягоди, грозде, марули, картофи или зеленчуци и плодове, които нямат гъста коричка. За съжаление, тя е в корицата съдържа най-голямо количество витамини. Разумно решение може да бъде закупуването само на незамърсяващи плодове и зеленчуци, но те обикновено са скъпи, а не всеки човек може да си ги позволи. За да изключим възможното навлизане в организма на вредни вещества, е необходимо да се измият добре плодовете и зеленчуците.

Поставете чаена лъжичка сода за хляб в контейнер с вода и поставете плодовете и зеленчуците там в продължение на 15 минути. След това ги изплакнете с чиста вода.

Друг лесен начин за премахване на пестициди и нитрати от плодове: разбъркайте половин чаена лъжичка сода за хляб с 2-3 капки вода. Избършете пастата с плодове и зеленчуци, след това ги измийте с вода.

Водата е основният източник на чистота

Съществува тенденция да се подценяват пречистващите свойства на водата. Но е добре известно, че чешмяната вода се обработва с хлор, който има антибактериални свойства и може успешно да се използва за пречистване на плодовете и зеленчуците. Поставете ги в саксия с вода в продължение на 15 минути. Ако искате, можете да добавите вода и чаена лъжичка зелена глина, след което внимателно изплакнете плодовете под силен поток от вода.

Естествени средства за защита

Можете да избирате естествени препарати, които не съдържат химикали. Можете да направите сапун за вашите фетуси със собствените си ръце, сложете шепа сол във водата, добавете малка чаша лимонов сок и 2 до 3 супени лъжици оцет, което ще ви даде много ефективно средство за отстраняване на пестициди и хербициди от плодове и зеленчуци.

Друг ефективен начин за почистване на зеленчуци: смесете пероксида с чешмяна вода и нанесете спрей върху плодовете и зеленчуците. Оставете разтвора върху плода в продължение на 10 до 15 минути, след това изплакнете плодовете внимателно с течаща вода.

Share:
Comments