Черно френско грозде: болест и растителна обработка.

Без подходяща грижа и превенция това растение бързо задържа вируси от всички цветове, които също се носят от насекоми до здрави растения.

Аз ще отворя една проста тайна: не можете да запазите касис в сгъстено състояние. Подрязването, копаенето и навременното оплождане са основните помощници на градинаря.

Ако любимият храст все още е болен, тогава трябва да направите диагноза и да започнете лечението.

Мучнистая роса

Това заболяване се причинява от гъбички, които образуват белезникаво покритие върху листа, плодове и филизи. Първо, светло сиво, плаката постепенно потъмнява. Повечето от проблемите, дължащи се на брашнеста плесен, се срещат в млади, активно развиващи се храсти.

Загубата на растението, гъбата изсмуква полезни вещества от него, в резултат на което храсталакът изсъхва. Зимирането се извършва на едно и също място, в собствените си плодови формации, които са много трудни за забележка: тъмните точки на леторастите се сливат с кората. Разпространява се на други растения със спори, така че е много важно да се предприемат бързи действия, докато болестта се удари в останалите храсти.

При заболяванията от черно касис и лечението често се свързва с въвеждането на торове. По този начин, може да се развие прах, причинен от излишък от азот в почвата. В процеса на лечение, трябва да коригирате баланса на торовете, така че да няма повторение.

Повечето заболявания се третират чрез пръскане. Целият храст е подложен на обработка, включително долната част на листата. За процедурата изберете суха, безветрена вечер. Можете да използвате всички фунгициди и народни средства. Сред най-ефективните рецепти са следните:

• Разтвор на сода - 10 литра вода и 50 г калцинирана сода; този състав се напръсква с касис непосредствено след цъфтежа;

• 1 кг пресечена дървесна пепел се налива с кофа вода, добавете сапун за пране (така че сместа се придържа към растението по-добре) и настоява за няколко дни. Преди пръскане инфузията се филтрира;

• преди да са разцъфнали бъбреците, можете да приложите разтвор от меден сулфат - 80 g от средства на 10 литра вода.

Задължително е да се направи превантивно поддържане на заболяване: да се отсекат храсти, да се почисти и да се изгорят паднали листа, в които вредителите могат да зимуват. В случай, че климатът е благоприятен за развитието на гъбични заболявания, е желателно да се променят сортовете касис на по-прахообразна мана.

Борба срещу болестите на черната френско грозде: антракноза

Anthracnose, или mushosod - друга гъбичка, която засяга касис храст. Неговото бързо развитие се насърчава от влажен климат. Първо, на листата се появяват малки тъмни точки, които се увеличават заедно с прогресирането на болестта.

Кафявите петна, причинени от антраноза, засягат листата и плодовете, деформират ги и отслабват растението. Като цяло, гъбичките се установяват върху зелени, а не лигнитни издънки. Загубата на сушени листа оставя метаболизма влошен, което на свой ред значително намалява зимната устойчивост на касис. Добра превантивна мярка е навременното унищожаване на заразените листа: антраксът спори зимата върху падналите листа. Сред фунгицидите, които се справят добре с мосъка, се появяват:

• В Fitosporin;

• "Previkur";

• «Акробат»;

• "Ридомил".

Всеки от тях се прилага в съответствие с инструкциите.

Руж върху касис: болести и лечение

Оранжевите израстъци по листата и стеблата са ръждиви. За своето развитие има достатъчно изобилно поливане през пролетта. Ако в непосредствена близост до касис храста е езерото или блатото, растението трябва или да бъде трансплантирано по-нататък, или да се изцеди водосборния участък: на острието са разположени спорите на ръждясали живи и се размножават.

Горната колона или чаша покрива ярки петна и плодове, а зелената част на касис. заразените райони бързо умират и се разпадат.

И двата вида гъбички се третират със същите фунгициди:

• Topaz;

• "Previkur";

• «Фитоспорин-М».

Тези лекарства потискат развитието на гъбичките, като не позволяват спорите да узреят и да разпространят следващата култура на други растения. Освен това можете да пръскате храстала три пъти с 1% течност от Бордо: при отваряне на бъбреците преди и след цъфтежа.

Предотвратяването на болестта ще бъде трансплантация до кота, отводняване на терена, отстраняване на най-близките гъсеници от острица или използване на устойчиви сортове: Титаник, Блекстон, Алта и др.

Колоната ръжда се прехвърля не от острица, а от иглолистни дървета, така че най-добрата мярка за борбата ще бъде честа проверка на растението и своевременно откриване на болестта. Лечението е подобно направено с чаша ръжда.

Сиви петна по листата: септориоза

Ако на касис се забелязват области с неестествен сив цвят с ясна кафява граница, това означава, че храсталакът е ударен от бяло петно, в противен случай - чрез септориоза.

През втория етап на развитие на болестта на храст е покрита с малки сферични възли, които се чака да се отвори новите кълновете спора. Ако им позволим да се развият и разпространят, касисът ще започне да губи плодове и листа. Задължителна превенция ще бъде събирането и изгарянето на паднали листа, тъй като патогенът на болестта преживява студен сезон.

Лечението на Septoria се извършва със същите фунгициди, както в случая на антраконоза. От народни средства, пръскането с разтвор на меден сулфат е добро: 40 г на 10 литра вода. Устойчивостта на заболяването се увеличава чрез захранване на растението с торове, съдържащи микроелементи.

Вируси: как да се борим с тези болести на касис

Ако болестите са лечими, тогава вирусите, пренасяни от вредителите, не се лекуват. Ако откриете симптоми на инфекция с вируса, трябва да сте сигурни в присъствието му и да унищожите растението. Най-често срещаните са две вирусни заболявания: изпотяване и ивица мозайка.

Makhrovost е вредно за храстови храсти. В противен случай вирусът се нарича обръщане - касисът престава да носи плодове, изражда се. Болестта носи бъбречна акара, така че за да се предотврати вирусът трябва непременно да се отърве от вредителя. Можете да определите суинг само по време на цъфтежа:

• тъмни, дебели листа с продълговата форма, върху които има три денички (има пет денички на здравословно листо), с едри вени; характерният аромат на френско грозде отсъства;

• Тесни, удължени венчелистчета на цветове с неестествен цвят (от виолетови и мръсни сиви до зелени); цъфтежа е закъснял, а съцветите не дават яйчници и се разпадат.

Какво да направите, за да не загубите насаждението на касис:

1. Не вземайте нови резници от храстите, на които вирусът е бил наблюдаван през последните 2-3 години.

2. Годишна инспекция на всички растения, за да не пропусне появата на инфекция. Проблемът е, че преглъщането може да се развие през годините и да се разпространи от вредители като листни въшки или акари на други растения, заедно със сока на заразения храст. Ето защо вредителите трябва да бъдат унищожени своевременно.

3. Фокус върху поташ и фосфорни торове и превръзка на листа (манган, бор). Азотът може да предизвика вирус.

4. Забелязали сте mahrovost - извадете храста. Не избягвайте, не две, а цялото растение. През следващите 5 години тук не можете да насадите френско грозде.

Точно същите средства са подходящи за борба с ивичестата мозайка. Изглежда ярък жълт или оранжев образ на листови вени.

Не позволявайте здравето на растението сам по себе си, за да не заразите останалата част. Особено се отнася до случаи с вируси: ще съжалявате за един храст - рискувате да заразите всички останали.

Share:
Comments