21 декември: какви са днешните празници, събития, рождени

Празници 21 декември

Рожден ден на Джоузеф Висарионович Сталин

Йозеф Джугашвили, 1879 - 1953 г., генерален секретар на КПСС, генералисимо, лидер на съветската държава. След смъртта на лидера на световния пролетариат Владимир Ленин Йосиф Сталин стана безспорен лидер на партията и съветската държава. Историята недвусмислено оценява дейността си. По времето на съветската власт, около името му, ореолът на героя и бащата на всички народи е създаден от пропаганда. Сталин се превърна в идол и идол на милиони хора, а по време на Великата отечествена война с името си на устните си войниците влязоха в битка с нацистите, а в задната част стояха обикновените съветски хора в машинните инструменти. Никой не може да отрече развитието на индустриализацията на страната. Той беше погребан близо до стената на Кремъл, тялото му беше взето от мавзолея на Ленин, след като враговете на Сталин и недоброжелателите бяха изложени на "култовия личност на Сталин".

Ден на езическото почитание на Карачун, славянското божество на смъртта

Каракун принуди време да отиде в обратната посока, изразява се във факта, че денят става все по-кратък, отстъпвайки времето на нощта. Второто му име е Чернобог. 21 декември е най-краткият ден от годината, а най-студеният, тъй като страховит Карачун завладява властта. Той управлява слани, живее под земята, изхвърля духове, намалява деня и увеличава нощта. В снежни бури и виелици Чернобог обслужва мечки и вълци. От негово име, думата "наказание", "skoryachilo".

Ден на св. Томас в Холандия

Най-кратко през годината и най-мрачния зимен ден се празнува празникът на Свети Тома. На този ден всички хора се страхуват да закъснеят, за да не се дразнят от "сънливия Томас". Учениците, които идват на училище рано, пишат името си на дъската, за да намерят последния, който дойде в класа, който се нарича "сънлив Томас" цял ден. И е твърде късно за учителите да закъснее днес и изобщо не, за да не дадат шанса на учениците да се смеят сами. Днешната най-дълга нощ на годината се нарича "нощта на два хляба", тъй като през това време можете да печете двойна част от печенето. Също така днес се пече хляб под формата на звезда.

Dongzhi фестивал в Китай - фестивал за зимно слънцестоене

След зимното слънцестоене, дните започват да се увеличават. Древният Китай свързва с това циклите на мъжката сила на природата, така че най-дългата нощ на годината се смята за щастлива. Императорите на Китай правят жертви на Небето и обикновените хора пред прадедите. Като жертва ориз топки от брашно участват. В Тайван традиционно доставяте деветпластова торта на предците си. От оризовото брашно се правят животински фигури. Смята се, че костенурки, прасета, крави, овце и други животни носят щастие.

Националният календар на 21 декември

Ден на възпоменанието на Римската Анфиза (игла)

Анфиза, която е живяла през 5-ти век, страдала от вярата си. Тя изповядва християнството и отрича арийското кръщение, в което не се признава единството на Бог Отец и Исус Христос. Според клеветата на враговете, тя била изгорена на колоната. В Анфиза всички момичета се занимаваха с бродиране, подготвяха собствените си зестра - тъкани, зашити, бродирани, завъртяни. Те го направиха сами. Според ритуал от корупцията, те вързаха китка с копринена нишка, за да не стискат пръст. Също така тази нишка предпазва от хълцане и прозявка. Самата бродерия има магическа сила. Например, кръгли розетки и кръстове защитават собственика от нещастия. Живите жизнени сили на природата бяха показани от образи на слънцето и птиците. Тези образи донесоха благополучие и благоденствие в къщата.

Запомнящи се исторически събития на 21 декември

21 декември 1192 г. - Ричард Лъвът е бил заловен с изискване за откуп

Плановете на кръстоносния поход доведоха до конфликти между Ричард Лъвската сърна и херцог на Леополд В Австрийско. Те не биха могли да решат по какъвто и да е начин кой ще води тротоара, а също и да раздели острова Кипър на сфери на влияние. По време на битката на кръстоносците с египетската армия Леополд V и кралят на Франция Филип II август напуснаха лагера и се върнаха у дома. Ричард продължава да се бори, но не може да спечели от мюсюлманските християнски светини. Мирът, сключен през 1192 г. с неверниците, го принудил да признае за крал на Йерусалим, смятан за християнин, своя съюзник Конрад от Монферат. Впоследствие Леополд V залови самия Ричард и поиска огромен откуп за него. Беше събрана и платена огромна компенсация, а Лъвчето беше освободено.

21 декември 1610 г. — убийство самозванца Лжедимитрия II, претендента на русский престол

Веднага след като първият измамник Falsdmitry 1 изчезна в полско-литовската държава, се появи фалшив Дмитрий 2, чието истинско име и произход не са известни. Около него имаше 3000 души, а армията победила силите на легитимния владетел Василий Шуйски. Съставът на войските е разнообразен и разнообразен - авантюристи, украински казаци, южноросни благородници, останки от армията на Иван Болотников. Година по-късно се присъединиха 7000 поляци и казаци, последвани от татарски отряди на хан Ураз-Мохамед и принц Питър Урусов, които се обърнаха към християнството. Фалшив Дмитрий 2 и не можа да вземе Москва, неговата палка бе взета от полския крал Зигзмунд III. Причината за смъртта на фалшивия Димитрий била кавга с Ураз-Магомет. По заповед на фалшивия Дмитрий, ханът беше екзекутиран. В отговор Питър Урузов опроверга предшественика си.

21 декември 1891 г. - преминали първото в историята на баскетболната игра

Тази завладяваща игра е измислена от учителя по физическо възпитание James Naismith. Първоначалните 13 точки от правилата са в сила днес. Интересно е, че те хвърлиха тренировъчната топка в празни кутии, но един ден, без да намери кутии, пазачът донесе кошници под праскови. Те бяха прикрепени на балкон, малко над 3 метра височина. След известно време кошчетата бяха заменени с пръстени с решетки. Скоро, активно бяха създадени национални отбори и федерации, правилата на баскетбола бяха официално одобрени. През 1923 г. се провежда първият турнир сред женските отбори.

21 декември 1899 г. - първият брой на илюстрираното списание "Ogonyok"

Големият издател на Санкт Петербург С. Пропър публикувал по това време вестник "Фондови борси". Списание "Ogonyok" стана привързаност към вестника и съществуваше в това си качество от три години. Тогава стана независима публикация. Фоторепортажите заемат една трета от списанието, а общият му размер е 8 страници. На революционните събития и Гражданската война в списанието имаше почивка, и в Съветския съюз той е нараснал до тираж от половин милион екземпляра. В годините на перестройката редакцията се оглавява от Виталий Коротич. Този път беше най-значим за Ogonyok. Наскоро, форматът на списание приближи най-популярните западни списания, но запазва традициите на отминалите дни.

21 декември 1991 г. - образуването на МИС, подписването от председателите на петте държави на съответното изявление

Това се случи в Туркменистан на среща на президентите на Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан. Всички страни се съгласиха да си сътрудничат при равни условия, всички държави бяха признати за основатели на ОНД. Целите и принципите на ОНД бяха изложени малко по-късно в решенията на конференцията Alma-Ata. 11 държави вече са участвали в нея. Координиращите институции трябва да функционират на базата на паритет, самата общност не е държава. Консолидираният контрол върху ядрените оръжия продължи. Съюзът на държавите от ОНД не успя да изпълни пълната си сила.

21 декември са родени

Роберт Броун (1773 - 1858 г.), известен шотландски ботаник

В експедиция до бреговете на Австралия, Браун събира най-богатата колекция от растения и минерали (около 4000 вида). Няколко години от проучването на колекцията му даваха изобилие от материали за писане на книги и научни трудове. Практически създава науката за фитогеография. В ботаниката и физиката са известни няколко открития на Браун, като главните са "браунското движение" и отварянето на ядрото на растителната клетка. Той е и куратор на Лондонския ботанически музей и президента на обществото на Карл Линей.

Джек Рэкхем (1682 - 1720), пират, създал пиратското знаме "Весела Роджър"

Неговият прякор Калико Джак, получил заради страстта си към панталони от калката. В началото на пиратската си кариера той загуби два кораба и отиде на брега с патрул, но губернаторът Роджърс го освободи от амнистия. Не е свикнал да спазва законите, Ракхам се завръща в морския риболов. В екипа му имаше истинско усещане: две пиратски жени, облечени в мъжки дрехи. Жените не са спазвали правилата на мъжете в продължение на няколко години, което шокира обществеността. По-късно корабът е заловен и предаден на Ямайка, където Калико Джак е обесен.

Генрих Теодор Бёлль (1917 - 1985), немският писател

Известно е, че в младостта си Теодор Бел, един от малкото, отказва да се присъедини към организацията "Хитлер". По време на Втората световна война той се бори на няколко фронта, след което се предаде на американските войски. Започва да пише романи, истории и разкази след войната, когато вече е бил на възраст. Това е най-широко четният немски съвременник писател на 20-ти век, неговите произведения са преведени на много езици по света. През 1972 г. получава Нобелова награда за литература. Негови творби: "Билярд на половин девет", "Групов портрет с дама", "Очите на клоун" и много други.

Всеводод В. Вишневски (1900 - 1951 г.), руски съветски писател. Негови пиеси: "Първият кон", "Ние сме от Кронщад", "Оптимистична трагедия". Работи по телевизията по епичната "Война", редактор на списание "Banner".

Джейн Фонда (1937 г.), драматична и еротична актриса, автор на фитнес за аеробика, домакиня на мрежата от фитнес клубове в Америка.

Аугусто Монтероссо (1921-2003 г.), испански и мексикански писател в жанра на микронитулите - бележка, фрагмент, афоризъм.

Фрэнк Винсент Заппа (1940 - 1993), американски музикант, организатор на рок групата "Майките на изобретенията". В памет на баща си в сина си Dweezil Zappa организира група Zappa Plays Zappa, чиито членове са музиканти от групата на бащата.

Константин Константинович (Ксаверевич) Рокосовски (1896 - 1968 г.), маршал на Съветския съюз, командир по време на Великата отечествена война Волоколамска посока близо до Москва, а по-късно и Сталинградският фронт. През 1945 г. той е този, който командва победата на парада на Червения площад.

Име днес в този ден, обърнете внимание на Анфисса и Кирил.

Share:
Comments