Панкреатит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Панкреатит - Група от заболявания, свързани с възпаление на панкреаса. С развитието на възпалителния процес ензимите, които се произвеждат от жлезата, не се секретират в дванадесетопръстника, в резултат на което тези вещества остават в жлезата и постепенно започват да я унищожават (така нареченото саморазграждане). Токсините и другите вещества, които се отделят по време на този процес, могат да повлияят на мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб.

Помощ при остра атака на панкреатит може да бъде студена бутилка вода, която трябва да се прилага на мястото, където болката е най-интензивна. Когато острата форма на заболяването изисква незабавна хоспитализация.

Панкреатит - причини

Основната причина за панкреатит е заболяването на жлъчния мехур. Освен това можем да отбележим следните фактори, които могат да доведат до възпаление на панкреаса: - операции по жлъчния канал или стомаха, - дуоденално заболяване, - наранявания и наранявания на стомаха, - приемане на редица лекарства (антибиотици, естрогени и др. заболявания (хепатит, паротит) - наличие на паразити - нарушение на хормоналния произход - нарушение на метаболитните процеси - съдови заболявания.

За съжаление, в 30% от случаите не може да се установи причината за панкреатит.

Панкреатит - симптоми

Симптомите на остър панкреатит включват силна болка от падаща природа, както и повръщане. В зависимост от мястото на локализиране на възпалителния процес заболяването се проявява в болезнени усещания в областта на десния или левия хипохондриум в епигастричния регион. Не изключвайте заобикалящата същност на болката.

Симптомите на хроничен панкреатит включват липса на апетит, подуване на корема и повръщане, нарушаване на нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, болка в горната част на корема. Хроничната форма се развива достатъчно дълго, понякога в продължение на няколко години.

В редки случаи заболяването възниква с неекспресивна симптоматика, което значително усложнява формулирането на правилната диагноза.

Панкреатит - диагностика

Обикновено панкреатитът се диагностицира на базата на симптоми, така че симптомите на остър панкреатит са ясно изразени. Лекарят може само да определи формата на заболяването и да избере необходимите тактики за лечение във всеки отделен случай. Често се извършва лапароскопия - изследване на коремната кухина отвътре със специален инструмент. В случай, че има съмнения за наличието на камък в жлъчните пътища, се извършва рентгеново и ендоскопско изследване.

Панкреатит - лечение и профилактика

Стандартен подход към лечението на панкреатит е приемът на лекарства, които елиминират симптомите на липса на ензими. Такава терапия ще помогне да се намалят симптомите на заболяването.

При остър панкреатит лечението се извършва само в хирургическа болница. Терапията се осъществява на принципа "студ, глад и почивка". Въпреки това, хирургическата интервенция се изисква в изключително пренебрегвани случаи. Ето защо трябва да обърнем голямо внимание на ранните прояви на болестта. Хоспитализацията не е първото, а предпоследното обаждане.

Когато хроничният панкреатит изисква правилно хранене. В магазина не можете да приемате храни, съдържащи голям брой хранителни добавки с индекс Е. Ограничете нуждата от мастни и пикантни храни, газирани напитки, ниско алкохолни напитки и алкохолни напитки с неестествен произход. Понякога можете да си позволите сухо вино, уиски или коняк (не е желателно).

Превантивните мерки включват ограничаване на употребата на вредни храни, изброени по-горе. Само здравословна диета може да ви предпази от такова опасно заболяване като панкреатит.

Share:
Comments