11 май: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 11 май

Международен ден на мигриращите птици

Празникът се празнува ежегодно през втория уикенд на месец май. И историята на неговото създаване започва с Международната конвенция за защита на птиците, подписана през 1906 г. Присъединяването на Русия към тази конвенция настъпи през 1927 г. Днес Денят на мигриращите птици е световна кампания, целяща да информира широката общественост за всички навици на мигриращите птици, като изучава подробно своите местообитания и траекторията на тяхното движение. Различните действия, организирани в чест на деня, изискват внимателно лечение на местообитанията на мигриращите птици, така че да не се нарушава обичайната екосистема за тях. От незапомнени времена хората са се възхищавали на птиците. Сгънати в тяхната чест, различни легенди, разкази, приказки, се опитаха да укротят и използват в бизнеса. Многобройни елементи от египетската митология с образи на мигриращи птици също потвърждават огромното им влияние върху древните цивилизации. Учените отдавна са доказали, че мигриращите птици допринасят много за поддържането на съвременната екосистема на Земята: поради дейността на тези птици например някои растения се опрашват. Но в света няма нищо излишно; всички неща са връзки в една единствена верига на битието, ако поне една връзка бъде отстранена - целостта на системата ще бъде застрашена от изчезване. И древните египтяни знаеха това много добре.

Ракетен фестивал в Тайланд

Фестивалът на ракетите се отнася за традиционните пролетни фестивали и се провежда ежегодно в Тайланд в началото на май, главно в североизточните райони на страната. Дори няколко дни преди събитието тайландците усвояват ракети от различни материали и в средата на празника се изстрелват в небето. Днес този ритуал е по-забавен, символизира "освобождаването на пара" преди началото на упорита работа. Ето защо по време на фестивала на народа "изключено" под пълната програма, харчат най-различни танцови изпълнения и оживения колоритен parady.Zhiteli Тайланд се стреми да постави началото на ракета в небето, така че те се изкачи възможно най-високо над хоризонта. И като горивен компонент за стартиране на структури хората използват проста конструкция от барут и барут. Въпреки че това занятие е доста опасно, тайландците изобщо не се страхуват. Стартирането на ракети традиционно започва с обявяването на тост и тържествени възгласи на техните създатели. Приготвените представления и концерти често допълват "вида" на това наистина "експлозивно" тържествено събитие.

11 май в националния календар

Максим-Березосок

В Русия на 11 май хората си спомниха големия мъченик Максим Доростолски, който пострада за вярата, и посвети този ден на бреза сок. По това време белозърнестите красавици направиха много вкусен сок с мощ и главен и споделиха деликатес с хората. Най-вкусният и лечебен сок беше концентриран в горните части на дървото. Ако някой успее да получи такъв, тогава се вярваше, че тази влага може да излекува всеки пациент. Бреза сок е събрана и за бъдеща употреба, така че да е винаги на склад - и вкусно, и много полезно! При всяко лошо време ще се развесели. Въпреки това, не се препоръчва да се събира в дъждовен или мъглив ден, в противен случай сокът е лишен от всякаква "магическа" сила. Но напитката, събрана през слънчев, ясен ден, широко се използва за лечение на различни заболявания: скорбут, настинки, треска, артрит, фурунулоза, подагра и много други заболявания. Използва се за отстраняването на силна подпухналост. Старите мъже наблюдаваха Максимов ден след времето. Така че, ако изгревът е ясен, тогава чака същото лято. Топлата и звездна нощ на 11 май обеща добър хляб. Традицията на този ден е да се храните възможно най-плътно, така че обработваемата земя и леглата да са пълни с енергия и да произвеждат добра реколта.

Исторически събития 11 май

11 мая 1858 год - Минесота стана двадесет и третата американска държава В средата на 19-ти век населението, живеещо в тези части, едва надхвърлило шест хиляди марки. Скоро правителството разработи проекти за изграждане на железопътни и водни канали в тези места, което впоследствие привлече нови жители към държавата. През седемте години тук за постоянно пребиваване се събраха около 200 хиляди души. Към днешна дата около 5 милиона души живеят в Минесота. И името на държавата се основава на името на реката със същото име, която на езика на индианците буквално се тълкува като "река, отразяваща небето". Интересно е да се отбележи, че в това състояние се раждат любимите шоколади "Млечен път", а най-необичайната забрана в Минесота е обличането на жените в костюм на Дядо Коледа. За това престъпление пред представители на по-слабия пол се заплашват вече до тридесет дни лишаване от свобода.11 мая 1881 год - Публикуване на манифеста на Александър III "За укрепване на автократичната власт" Александър Трети беше вторият син на Александър II. Неговият брат Николай Александрович трябваше да наследи трона, но това не трябваше да бъде постигнато. През пролетта на 1864 г. той бил поразен от туберкулоза и скоро Николай починал. Тогава по-малкият брат започна да се подготвя за своето наследство. След смъртта на баща си (през 1881 г.), Александър II влиза в административните си права. През първата година от царуването императорът издава манифест, свидетелстващ за непостижимостта на принципите на автокрацията. Представеният документ погреба последната надежда за възможни конституционни промени в държавната система. В народа този манифест веднага се нарича "ананас". И нещо е, че всеки манифест в страната не е бил прочетен, но е прочетен в ухото и неудобната фраза "и на нас" бързо се превръща в ананас безсмислен.

11 май се раждат

Карл Фридрих Фон Мюнхгаузен (1720 - 1797 gg.) - изключителен германски барон. Неговото име в момента е по-скоро номинален характер, определящ враговете и брага. В продължение на много години Мюнхаузен служи в руската армия, участвайки във войните с турците. След като се пенсионира, той се връща в родната си земя, където скоро става известен като разказвач на светли и необичайни истории, случили се по време на военната си служба, и дори издал собствена книга "Пътеводител за весели хора". Очевидци отбелязват, че баронът бил известен като човек с най-голяма душа, бил прекалено чист, съвестен и много обичал децата.Роберт Рейнольдс (1891 - 1962 г.) - известен астроном на Съединените американски щати, президент на голяма астрономическа общност. Също така Рейнолдс беше главата на дизайна на слънчевите телескопи. По-късно името му е обявено за най-голямото в онези дни слънчев телескоп, принадлежащ на Националната обсерватория "Kit Peak".Ричард Филипс Фейнман (1918 - 1988) - известен теоретичен физик, известен като участник в проекта Манхатън. През 1965 г. е награден с Нобеловата награда "за основната си работа в областта на квантовата електродинамика, която имаше дълбоки последствия за по-нататъшното развитие и изучаване на елементарната физика на частиците".

Наименования на 11 май

Наименования на 11 май отмечают: Виктор, Анна, Виталий, Максим, Кирил, Игнатий, Мира, Зинон, Яна.
Share:
Comments