Защо е вредно хлябът?

Ако решите да отслабнете, значи си струва да забравите за хляба сериозно и за дълго време. И няма значение какъв вид хляб, бял или черен, с мая или бездорожова, хляб с трици или цели зърна. Всеки хляб по време на хранене не се препоръчва.

hleb_dllya_pohudeniya

Калорично съдържание на хляб

И така, какво е толкова вредно за отслабване, а не само? Първо, хлябът съдържа твърде много калории. Например, 100 грама хляб от бяла пшеница съдържат 240 kcal. Не много от тях изостават и ръжен хляб - 220 kcal / 100 g продукт.

За сравнение, 100 г моркови съдържат 35 ккал, борш - 50 ккал. Да, в ръжен хляб има повече фибри, баластни вещества, които допринасят за нормалното функциониране на червата, но съдържанието на калории е твърде високо. Същият ефект от подобряването на преминаването на храната през стомашно-чревния тракт се постига лесно чрез ядене на обикновени зеленчуци (моркови, зеле, цвекло).

Увреждане на дрожден хляб

Високото съдържание на калории не е единственото минус хляб. Съвременната масова технология на печене на хляб е такава, че практически навсякъде се използва хлебарска (термофилна) мая. Хората казват, че "става все по-пълно като скок". Тъй като тези микроорганизми търпят висока температура, те могат да останат в тялото доста дълго време (според някои данни - до шест месеца). В процеса на живота си маята (всъщност, това са гъби) отнема лъвския дял от витамини и микроелементи, които идват с храна. Тялото изпитва недостиг на хранителни вещества и се опитва да ги запълни, като увеличи апетита ви. В резултат на това консумираме повече калории, отколкото ни трябва.

По-рано, в старите времена, хлябът е бил направен на квас, сега - само на скокове и граници, често на евтини китайски. Почти всеки модерен хляб е зло, не само за фигурата, но и за здравето. Това важи не само за хляба, но и за всички продукти, произведени от мая тесто.

Мазнини в хляба

При производството на всички видове сладкиши, хляб, ролки, които се предполага, че подобряват вкуса (и в действителност - за да увеличат срока на годност), се добавя мазнина към тестото. И е добре, ако това е стар, добър маргарин, който също е доста трудно да се нарече диетичен продукт. И ако производителят не се пренебрегва да използва палмово масло, което само се смазва с машинни компоненти?

Кой хляб е по-добър?

Ако силата на волята ви позволява да намалите теглото си, е по-добре да откажете всякакви видове хлебни изделия. Но за някои хора ще бъде по-лесно да изключат продукта от диетата си на етапи. Ето защо, ако изберете по-малко от две злини, дрождения хляб трябва да бъде предпочитан от квас, приготвен върху хмел или малцов квас. Или безквасен хляб - тънка арменска лаваш, мексикански тортила, матзо.

Между пшеницата и ръжените хляб е по-добре да изберете ръж или смесени. Просто помнете - колкото по-бял е хлябът, толкова по-вредно е.

Хлябът от висококачествено пречистено брашно е по-добре да предпочитате пълнозърнест хляб.

За да намалите възможния отрицателен ефект за загуба на тегло, можете да използвате бързи въглехидрати (включително хляб) само през първата половина на деня и в малки количества (1-2 резена).

Share:
Comments