Какво е вашето идеално тегло?

Изненадващо нещо, но повечето от тези, които искат да отслабнат, наистина не представляват това, което всъщност трябва да се търси в цифрите. Кога да спрете кръстоносния поход срещу собственото си тяло и какви индикатори да предприемете като ръководство.

Разбира се, можете да се съсредоточите върху личните чувства "тук влизам в любимите си джинси!", Но този подход е твърде наивен. За себе си, ние сме склонни да подценяваме бара, а онези томове, които ни прилягат, могат да отблъснат хора от противоположния пол.

Следователно, ще бъде съвсем логично да се съсредоточим върху някои норми и стандарти на идеално тегло, на първо място - медицински. Очакваме обаче първия трик.

Съвременната медицина разглежда теглото на човека чисто от гледна точка на здравните рискове. Индикатори, които лекарите наричат ​​идеалното тегло, всъщност не са свързани с красотата на вашата фигура, а с вашето здраве.

Къде е идеалното тегло

Всичко започна с факта, че преди около сто години американски застрахователни компании започнаха да проучват връзката между теглото и риска от злополуки - по видове сърдечни удари, удари и др.

Те установили, че хората с прекомерно (или недостатъчно) телесно тегло са по-склонни да се разболеят, което означава, че се нуждаят от повече застрахователни плащания. В същото време беше предложен индикатор, известен като индекс на телесна маса, т.нар. BMI - можете да го изчислите от нас на dietplan.ru, като използвате онлайн калкулатор или самият си. Вашият ИТМ ще бъде равен на теглото в килограми, разделено на квадрата на растежа в метри. Например, за човек с тегло 70 кг и нарастващ на 1,75 м, индексът на теглото ще бъде = 70 кг / (1,75 м)2 = 70 кг / 3.06 = 22.9.

По време на изследването е установено, че удари, инфаркти и други сериозни здравословни проблеми най-рядко се наблюдават при лица с тегло, чийто индекс е в диапазона от 18,5 до 25 единици. Световната здравна организация определи тези цифри като норма и за повече от 50 години, при идеално тегло, разбираме всичко, което попада в рамките на определения диапазон.

Въпреки това, нисък риск от сърдечно-съдови и други заболявания по никакъв начин (внимание!) Не гарантира основното нещо, за което ние се стремим - привлекателен и секси вид.

Проблемът е, че ИТМ не отчита състава на тялото, който се формира от количеството и разпределението на мастните тъкани.

Вижте снимката по-долу.

- При първата жена: височина = 1.65 м, тегло = 51.7 кг. ИТМ = 19. Процент на мазнини = 20%.

- Втората жена: височина = 1.65 м, тегло = 54.5 кг. Индексът на телесна маса е 20. Процентът на мазнините е 25%.

И в двете, теглото пада в нормалния диапазон (BMI = 18.5-25). Освен това индикаторът има тенденция към долната граница (18.5). Въпреки това, различен процент на мазнини (20% - в първия случай и 25% - във втория) причинява такава смазваща разлика във външния вид:

На Запад, както лекарите, така и фитнес инструкторите не само ограничават BMI за дълго време, но използват и други, по-точни формули за определяне на идеалното тегло.

На първо място специалистите започнаха да разграничават т.нар. "Чисто телесно тегло" и "мастна маса". Как изчисляват тези цифри? И най-важното е как ги прилагаме за себе си?

Мускули или мазнини

Така че нашето тяло се състои основно от мускулни, костни, съединителни и мастни тъкани. Първите три вида са нетното телесно тегло. Последният тип - мастна тъкан - е масата на мазнините. След настъпването на падежа нетното тегло на тялото остава практически непроменено. Този показател е по-важен за тези, които активно се занимават с културизъм.

Вторият индикатор или "масата на мастните тъкани" наистина оформя нашия външен вид. По-долу давам малка илюстрация за това доколко външният вид зависи от процента на мазнините в тялото:

pict3

Ще бъде полезно да дадем формули за изчисляване на нетното телесно тегло, което ще ни доведе до желаното идеално тегло.

За да изчислите приблизително нетното телесно тегло, можете да използвате формулите R.Hume:

хора:

Нето телесно тегло = 0.328 х тегло (kg) + 0.339 х височина (cm) - 29.53

жени:

Нето телесно тегло = 0.295 х тегло (kg) + 0.418 х височина (cm) - 43.29

Важна забележка - тези формули не са подходящи за спортисти и бодибилдъри, както и за хора с тежки метаболитни нарушения, вродени или придобити.

Например за една жена, която е с височина 165 см и тежи 60 килограма, нейното телесно тегло е приблизително 0,295 х 60 + 0,418 х 165 - 43,29 = 17,7 + 68,97 - 43,29 = 43,4 кг.

Сега трябва да определите процента на мазнините, което ще ви позволи да изглеждате колкото е възможно по-привлекателно. Специалистите по фитнес са наклонени към факта, че за женската фигура процентът на мастната тъкан трябва да бъде в диапазона 21-24%.

Процент на мастната тъкан

жени хора
Минимум 10-13% 2-5%
Спортистите 14-20% ш-13%
Фитнес 21-24% 14-17%
Средно ниво 25-31% 18-24%
прекалена пълнота 32 25

Забележка. Крайният минимум е долната граница на допустимото съдържание на мазнини. Ако продължите нататък, сериозни здравословни проблеми са неизбежни.

Ние считаме идеалното тегло

Представете си, че сте жена с височина 165 см и тежаща 60 килограма, определила за себе си бара с 22% мазнина. Така изчисленото нетно телесно тегло от 43,4 кг е 100%, ние изваждаме от него процентът на мазнините от 22%, получаваме 78% от общото тегло, което сега може да бъде изчислено по формулата:

Идеалното Ви тегло = (Нето телесно тегло (кг) х 100%) / (100% - желаното процентно съдържание на телесна мазнина

Разглеждаме: Идеалното ви тегло = 43,4 x 100/78 = 55,6 кг.

Това ще бъде приблизителното тегло, на което трябва да се стремим в този случай.

От гледна точка на външния вид, винаги е по-добре да се съсредоточите върху процента мазнини в тялото си, а не колко показва скалата.

Процентът на мазнините може да се определи като се използва калиерометрия в клиники за отслабване или в добри фитнес центрове, където има специални уреди. Измерете процента на мастната тъкан, прочетете просто проучване и ще започнете да разбирате по-добре какво се случва с тялото ви и какво трябва да се стремите.

Share:
Comments