Дали без мазнини храни и дни на гладно трябва изтъняване?

Много от моите приятели преминаха към продукти с ниско съдържание на мазнини: извара 1%, заквасена сметана 2%, нискомаслено кисело мляко. Питам - харесва ли ви вкусът на тези продукти? Всички отговарят като едно, че основното нещо е полза за здравето ... Реших да отида на интервюто на известния специалист по хранене Алексей Коловков, че той е позволил на приятелите ми да се върнат към нормалната храна. И в същото време попитала лекаря за дните на водата и разтоварването.

- Алексей, приятелите ми купуват продукти с ниско съдържание на мазнини. Добро ли е или лошо?

- Бих казал, че не можете да се включите в храни без мазнини. От детството сме свикнали да ядем млечни продукти с нормално съдържание на мазнини. И като се обърнем към без мазнини, ние разбиваме системата, която се развива през годините. Вярвам, че е по-добре да ядете храни с нормално съдържание на мазнини, но в по-малки количества. И тогава някои, които се насочват към продукти с ниско съдържание на мазнини, често правят обратното: "Ах, какво има там! Виното е сирене без мазнини, можете да ядете две опаковки. "

Като цяло, продуктите с ниско съдържание на мазнини са нормален търговски ход. Но искам да кажа, че купувачът понякога е подвеждащ. Никой никога не проверява количеството мазнини в един или друг продукт без мазнини. Например, по време на програмата "Контрол на покупката" на Channel One, веднъж взехме нискомаслено извара. И какво мислиш? С масленото съдържание се оказало нормално, което е около 20%.

Нискомаслено извара И още една важна точка: калцийът, който се съдържа в млечните продукти, е 20 пъти по-полезен от калция от всяка хранителна добавка. И се получава само от мазни храни, не се абсорбира от храни без мазнини.

- Виждам. Какво ще кажете за дните на пост? Кажи ми, колко пъти седмично трябва да се провеждат?

- Какво искаш да кажеш "необходимо"? Дни за разтоварване са необходими, когато има силно натоварване на тялото. Например, празнуването на рождения ден беше празнувано, изяде много излишък - трябва да се разтовариш. Но ако момичето губи тегло и има нискокалорична диета, категорично се противопоставя на разтоварването на дни. Освен това те са просто вредни. Известен такъв ефект - когато се намали броят на калориите, теглото внезапно замръзва и не намалява. Станах тънка, загубих тегло и внезапно теглото спря. И току-що възстанови тялото: вие ядете по-малко, той харчи по-малко. В този случай, напротив, се нуждаем от зареждащи дни. Този подход използвам в практиката си, за да прехвърля тежестта от замразената точка. Но ако една жена преяжда, тогава ще бъде полезно за нея да седне за няколко дни на зеленчуци, кефир, вода. Например, да прекарате един ден разтоварване на кефир според моята рецепта.

- Кажи ми, вярно ли е, че водата губи тегло?

- Няма научни доказателства, доказващи, че приемането на вода насърчава загуба на тегло. Но ние винаги предписваме достатъчно количество вода, когато губим тегло. Защо? Тъй като продуктите на метаболизма на мастни киселини, които се губят при отслабване, напускат тялото през черния дроб. И ако човек не пие достатъчно вода, тогава в черния дроб има образуване на камъни в жлъчката. Поради това човек, който често се храни с диети, без да спазва режима на пиене, може да отслабне, но да получи камъни в черния дроб. Единственият изход е да се пие сурова вода.

- Колко пиете, колко често преди или след хранене?

"Това не е толкова голямо количество вода, което е важно, а постоянен поток от вода. Имаше случай, при който на жена й беше казано да пие два литра вода на ден. Тя веднага изпи и умря. Хидравличен шок, смърт.

Да пиеш преди или след хранене или по време? За да измием храната, както ни бяха научили в детството, това е невъзможно. Факт е, че по време на приема на храна стомахът започва да отделя определени ензими за храносмилането. Ако пиете вода, тя ще измие тези ензими и процесът ще мине бавно.

Ако тялото е здраво, ензимите се произвеждат бързо, няма никаква вреда от водата. Но ако храносмилането е слабо, жената седи на месим или празник, докато измива храната с вода или чай, гарантира, че ще развали стомахът й. Поради това е по-добре да пиете вода в малки глътки 20 минути преди хранене, а след това един час след хранене и чаша през деня. Колко трябва да пиете вода - тялото ви ще разбере. Той знае какво има нужда и това трябва да се обърне внимание.

Share:
Comments