Посещение на солариум: за и против

Повече от половин век тенът е модерна тенденция и е свързан с младостта, красотата и сексуалната привлекателност, така че сега можете да намерите шезлонги на всеки ъгъл. Медицината обаче не показва много ентусиазъм за слънчево изгаряне, защото прекомерната привързаност към слънчеви бани или шезлонги може да има двусмислени и понякога отрицателни последици за тялото.

Неблагоприятни ефекти върху кожата след соларно легло

През тен при излагане на ултравиолетови лъчи в долните слоеве на епидермиса на меланин в кожата пигмент е депозиран, давайки кожата тен. Ако няма възможност да получите тен естествено, тогава има много възможности да посетите солариума: има много сами солариуми, а цените са доста достъпни. Това са само част от модните мисля за неблагоприятните ефекти върху кожата след солариума, а в действителност те са доста добре познати: кожата губи своята еластичност и тургор влошава, става суха, и всичко това, от своя страна, допринася за нейното стареене.

Генетичното предразположение към кожни заболявания е противопоказание за посещение на солариума, тъй като последствията могат да се проявяват само след няколко години. В процеса на закупуване на луксозен морски тен в солариума се изпаряват 2 до 3 литра вода през повърхността на кожата, което причинява обезводняване на тялото и силен топлинен товар върху него. Хората, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, са категорично противопоказани.

Има ли полза от посещението на солариума?

Въпреки доста впечатляващия списък от противопоказания за посещение на солариума, тази процедура има няколко предимства:

 • 1. След облъчването с част от ултравиолетовите лъчи в кожата започва процесът на синтез на витамин D3.
 • 2. Светлинното излагане на кожата води до производството на ендорфин, който обикновено се нарича хормон на радостта. След като посетите солариума, ще почувствате вълна от енергия и жизненост.
 • 3. Слънчево изгаряне в доказан салон, където е инсталирано ново модерно висококачествено оборудване, е по-малко вредно от слънчеви бани. Това се дължи на факта, че соларните лампи са оборудвани със специализирани филтри, които предпазват кожата от негативните ефекти на гама-лъчението.
 • 4. Има доказателства, че посещението на солариума може да има лечебен ефект при някои кожни заболявания, например при псориазис, и да поддържа имунитет. Въпреки това, злоупотребата му може да има отрицателен ефект върху кожата след соларно легло.
 • 5. Посещение на солариума, вие получавате увереност в собствената си неустоимост и се чувствате, ако не сте холивудска филмова звезда, а после нещо много близко до нея. Просто се опитайте да си представите кожата си на 5, 10, 15 години. Имате ли нужда от преждевременни бръчки и суха кожа?

Какво трябва да направя, преди да посетя солариума?

За да посетите солариум е не само безопасно, но и донесе желания ефект, той трябва да бъде правилно подготвен.

 • На първо място е необходимо да се консултират със специалисти. Най-добре е да се подложите на преглед с ендокринолог, гинеколог и дерматолог. Само по този начин ще бъдете в състояние да идентифицирате болести във времето, когато посещавате солариума, като например дерматит, проблеми с черния дроб и щитовидната жлеза, онкопатологията и някои други.
 • Преди да посетите солариума, трябва стриктно да наблюдавате какви лекарства приемате. Има цял списък от лекарства, които са противопоказани за употреба преди слънчево изгаряне. Това включва агенти, които засягат чувствителността на кожата.
 • За да не се изгори кожата и да се излее красиво и равномерно, преди да посетите солариума, трябва да използвате специализирана козметика. Не забравяйте обаче, че обичайните формулировки за защита от слънце не са подходящи за тази цел.
 • Непосредствено преди процедурата не вземайте душ с препарат. Сапун и душ гелове унищожават естествената мазна кожа на кожата, което може да доведе до изгаряния. В допълнение, заслужава да се отбележи както пилингът, така и епилацията.
 • Преди да отидете в солариума, не използвайте парфюми и козметика. От използването на подхранващи кремове и дезодоранти, също е по-добре да откажете.

Основни правила за посещение на солариума

За да се постигне равномерен тен без отрицателни последици за здравето при слънчеви бани в солариум, трябва да се спазват следните правила:

 • 1. Ключът към успеха ще бъде компетентното определяне на продължителността на процедурата. Затова се консултирайте със специалист по салона. Времето, през което сте прекарали в солариума, ще зависи от силата на лампите и вида на кожата Ви. Ако решите да направите слънчеви бани за първи път, не се лъжете повече от пет минути.
 • 2. По време на процедурата очите ви трябва да бъдат покрити със специални стъкла. Ако носите контактни лещи, те трябва да бъдат свалени. Така че можете да осигурите пълна сигурност за очите си.
 • 3. Най-добре е да носите лека памучна шапка на главата си. Тя ще ви помогне да защитите косата си от негативните ефекти на ултравиолетовото лъчение и следователно да предотвратите разрушаването на структурата им.
 • 4. Специалистите силно не препоръчват слънчеви бани с голи гърди. Това важи особено за жените, които вече са навършили 30 години. Най-добре е да отидете в солариум в лека сутиен. Можете също така да използвате специални тампони. Ако тялото ви има татуировки, те също трябва да бъдат обхванати по време на процедурата.

Разбира се, жалко е да се лишите от удоволствието от слънчеви бани на слънце. И кой каза, че не можеш да слънчеви бани на слънце? Но на първо място, не през пламтящото следобедно слънце, а сутрин и вечер, за да не гори и да не ходи тогава, като змия в мрачния период. И второ, да използвате специална козметика за слънчево изгаряне: специални средства със защита от ултравиолетови лъчи и овлажняващи кремове и лосиони, така че кожата да не изсъхне и тялото да не се дехидратира.

Share:
Comments