Как да се отървете от прекомерната пигментация на кожата?

Струва ни се, че луничките на лицето на детето само допринасят за нейния чар, но как собствениците на тази украса се смятат, когато пораснат? Колко сълзи се проливат пред огледалото, колко средства са били изпробвани и с каква аларма се очаква подходът на пролетта ...

пигментация кожи, фото

Защо някои хора имат лунички, но други не? Откъде идват пигментационните петна? Науката вече може да отговори на въпроси, свързани с подобрената пигментация. Това може да бъде както реакция на ефекта от слънчевата светлина, така и сигнал за състоянието на кожата и неизправност във функционирането на тялото. Но първо, нека се опитаме да разберем коя цвета на нашата кожа зависи.

Така че, цветът на кожата ни

Това се дължи както на генетични, така и на външни фактори, и зависи от количеството и разпределението в кожата на пигментите и кръвоносните съдове, дебелината на епидермиса и релефа на кожата. В кожата се образуват пигменти на меланин, от които зависи кожният цвят на хората от различни раси, националности и местообитания.

  1. Ефелидите (лунички) са характерни за блондинките и червените очи със сини очи, те обикновено се локализират на откритите места на кожата, а през пролетта и лятото те стават по-големи. Честотите са наследени.
  2. Друг вид хиперпигментация е хлоазма, който се изразява в появата на кожата на петна с ясни граници, разположени симетрично. Техният цвят може да бъде от тъмно жълто до тъмно кафяво. Обикновено, на лицето се появява клоасма, но може да се появи в зърното, в средната линия на корема, в слабините. През лятото хлорамът е по-изразен поради влиянието на ултравиолетовите лъчи, които се съдържат в слънчевите лъчи, а през зимата той практически може да изчезне. Най-често се наблюдава хлоазма при бременни жени, но появата му може да бъде причинена от прием на хормонални контрацептиви или някои полово предавани болести, както и от дисфункция на черния дроб, жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт.
  3. Друг вид хиперпигментация е ленибута. Тези петна са с диаметър от няколко милиметра до три сантиметра, от светло бежово до тъмно кафяво. Тези петна могат да бъдат плоски или леко изпъкнали над повърхността на кожата. Лентиго е по-честа при възрастните хора в открити области на кожата, които са изложени на слънчева светлина. Хиперпигментацията може да се дължи и на излагане на химикали, кожни травми, лекарства или вътрешни заболявания и метаболитни нарушения.

Как да се справим с пигментацията на кожата?

На първо място, необходимо е да се открият причините за хиперпигментацията, тъй като в случай на елиминирането им, хиперпигментацията може да премине сама. Няма смисъл да се бори с хиперпигментацията, причинена от болестта, тъй като тя няма да даде резултат, но може да предизвика сериозни усложнения. Ето защо, преди да започнете да избелвате кожата, консултирайте се с специалист. Тя трябва също така да вземе предвид принадлежността към определена етническа група, за която този вид пигментация може да бъде присъща. По този начин естетическото решение на проблема се свързва с редица фактори и причини, които са причинили появата на хиперпигментация.

Средствата за избелване могат условно да се разделят на силни и да действат по-леко. Употребата на първата може да бъде придружена от отрицателни странични ефекти (алергична реакция, дерматит, нарушения на пигментацията), последните не дават бърз резултат.

Механизмът на хиперпигментацията е твърде силното производство на пигмент меланин в специфична област на кожата. И тъй като това е пряко свързано с ефекта на ултравиолетовите лъчи, е необходимо да се осигури надеждна защита срещу тях с помощта на широк спектър от слънцезащитни продукти, имащи слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 25. За тази цел няма достатъчно декоративна козметика с фото филтри, необходими са специални кремове.

Целта на процедурите за избелване е ексфолиране на роговия слой и намаляване на производството на пигмент меланин. Благодарение на ексфолирането на кожата меланинът се отстранява от епидермиса и пигментните петна стават по-малко изразени. Това се постига чрез използване на пилинги, съдържащи 1-2% хидрохинон. Синтезът на меланин редуцира агентите, съдържащи аскорбинова и азелаинова киселина. Избелващите свойства, макар и по-слаби, имат ракообразни, мечи, лимон, краставици, магданоз. Срещу персистираща хиперпигментация се използват хирургични методи: течен азот, кожно възстановяване, дермабразио.

Основното нещо е да запомните: можете да се отървете от хиперпигментацията само чрез разкриване на причината и получаване на съвет от квалифициран специалист.

Share:
Comments