Карагенан: полза и безопасност на хранителната добавка e407.

Днес на рафтовете на магазините е почти невъзможно да се намери продукт, който не включва различни добавки. Тези компоненти се идентифицират с буквата "E" и цифрите, които посочват вида на веществото.

Сред потребителите съществува погрешно схващане, че всички хранителни добавки са опасни за хората. Тази заблуда, такива компоненти са разделени на вредни и условно безопасни.

Една от допустимите добавки в Русия е карагенан, който е означен като "E407". Това вещество с естествен произход намери приложение в хранителната промишленост като захарид и сгъстител.

Какво е карагенан?

Карагенанът е известен още от края на IX век. Това вещество се добива чрез индустриална обработка на червени водорасли от вида Eucheuma, които растат в морска вода и най-често се срещат на филипинските острови, Канада, Чили, Индонезия и САЩ.

Основните свойства на този компонент включват еластичност и способност за набъбване и гел, както и трансформация в суспензии. Поради тези характеристики и факта, че карагенанът не уврежда човешкото здраве, сгъстителят е намерил първо приложение във фармацевтичната и химическата промишленост и след това е бил използван и в производството на различни хранителни продукти.

Днес са известни повече от две хиляди вида сгъстители, които могат да се получат чрез обработка на подводни растения. Те се различават по химичен състав, структура и свойства, в зависимост от местоположението и дълбочината на водораслите, от които се събират, както и от времето за събиране.

Въпреки факта, че карагенанът е бил открит преди повече от хиляда години, споровете за влиянието му върху човешкото тяло досега не са се понижили. Учените продължават активно да изследват структурата и свойствата на материята.

Видове и свойства на материята

В зависимост от вида на водораслите, който служи като суровина за получаване на карагенан, този елемент е разделен на следните типове:

- Kappa. Tкакъв тип вещество може да образува твърди гелове при температура от 35 до 50 градуса.

- Йота, Има по-добра еластичност от предишния вид, но гелите, получени с негова помощ, са по-малко издръжливи.

- Lambda. Този тип карагенан не е способен да образува гелове, но с негова помощ се получават формулировки с висок вискозитет.

В процеса на производство на някои продукти E407 се използва като:

• емулгатор, който позволява смесване на компоненти, които не могат да бъдат контролирани при нормални условия;

• Желателно, за да се създаде желатинова маса;

• сгъстител, който регулира вискозитета на сместа и осигурява безопасността на продукта;

• стабилизатор, участващ във формирането на необходимата консистенция и структура на състава;

• компонент за задържане на влага, който не позволява изсъхването на продукта.

Благодарение на тези свойства, карагенанът се ползва при създаването на висококачествени медицински гелове и мазила, козметика, както и различни хранителни продукти.

Как се използва карагенан в хранителната промишленост?

Добавката от растителен произход Е407 се използва в такива отрасли на хранително-вкусовата промишленост:

1. • Производство на колбаси, колбаси и други месни продукти. При създаването на продукти от този тип, карагенанът действа като фиксатор за мазнините. Това вещество помага да се предотврати отделянето и загубата на влага.

2. • Създаване на сладкарски изделия. В тази хранителна индустрия карагенанът стана популярен поради неговите желиращи свойства, способност за подуване и хомогенност. Използва се за производство на мусове, желеобразни сладки и други.

3. Производство на млечни продукти. Това вещество ви позволява да създадете специфична текстура на продукта и се използва като стабилизатор в производството на коктейли и кисело мляко.

Тъй като съдържащите се в храната вещества не само трябва да бъдат безопасни, но и полезни, трябва да се обърнем към въпроса кой ефект върху човешкото тяло се осигурява от карагенана.

Карагенан: каква е ползата за човека?

Карагенанът и ползите от него за хората до ден днешен са обект на научни изследвания.

Положителният му ефект върху тялото, подлежащ на умерено потребление, е както следва:

• мощно антиоксидантно действие, което позволява отстраняване от тялото на токсични вещества, компоненти на тежки метали и шлаки;

• понижаване на холестерола в кръвта;

• повишаване на устойчивостта на организма към вирусни и инфекциозни заболявания;

• нормализиране нивото на кръвната глюкоза;

• Подобряване на състава на кръвта и намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци;

• активиране на регенеративните свойства на тъканите при улцерозни лезии;

• укрепване на съдовите стени и намаляване на крехкостта на капилярите;

• предотвратяване на растежа и възпроизводството на патогенна микрофлора, което намалява риска от бактериални заболявания.

Едно от предимствата на добавката E407 е, че тя не причинява алергии, а дори и тези, които са склонни към такива прояви, могат да консумират продукти, съдържащи това вещество.

От дълго време се вярва, че карагенанът е способен да разруши раковите клетки, което до голяма степен позволява да се намали рискът от онкологични заболявания. Въпреки това, в резултат на проучвания от последното десетилетие, това становище беше отхвърлено.

Карагенан: потенциално увреждане на човешкото тяло

Подобно на всяко вещество, карагинанът може да навреди на човешкото тяло в прекомерно или неподходящо използване. В допълнение, важна роля играе типа вещество, обозначено като "E407". Има видове от това съединение, забранени дори за производството на битови продукти.

Доказано е, че по време на разграждането на карагенана веществото се освобождава в полигняна. Този компонент е опасен за хората и може да допринесе за развитието на различни патологии на храносмилателната система, както и за образуването на тумори. По тази причина Световната здравна организация е забранила добавянето на добавка Е407 в детската храна.

В допълнение, карагенанът съдържа етиленов оксид, който оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на съдовете и ставите и при наличие на подходящи заболявания може да причини влошаване на благосъстоянието.

Въпреки потенциалната опасност вътрешната хранителна, фармацевтична и козметична индустрия не бърза да изостави добавката E407, която може да се намери в различни храни, лекарства и продукти за лице и тяло. В Русия карагенанът се счита за безопасно вещество и се използва почти универсално.

За съжаление, потребителят не е в състояние да получи пълна информация за конкретния компонент на конкретен продукт, а нечестието на производителите, които използват евтини и некачествени суровини, не е необичайно.

Поради тази причина онези, които следят здравето си и предпочитат да контролират качеството на консумираната храна, винаги трябва да обърнат внимание на информацията, посочена на етикетите. Ако храната съдържа цял списък от вещества, обозначени с буквата "Е", няма вероятност тя да бъде от полза за организма и също така може значително да навреди.

Share:
Comments