Образованието "по метода на камшика" заплашва детето със

Възпитанието на деца с "метода на камшика" увеличава риска от няколко сериозни заболявания в напреднала възраст - сърдечна недостатъчност, астма и рак. С такова послание на конференция, проведена в Англия, изследователи от Университета по психология от град Плимут в окръг Девън разказаха за резултатите от новата си научна работа.

Според експерти едно дете, което в ранните години от живота си е било подложено на чести крясъци и дори на пръв поглед незначително маскиране от родителите му в сравнение с други деца е много по-вероятно да развие рак, както и сърдечни и белодробни заболявания.

В подкрепа на заключенията си експертите представиха доклад със сведения за проведените от тях изследвания в Саудитска Арабия. На експеримента, който продължи малко повече от две години, учените обединиха общо около 700 души - 250 от тях бяха напълно здрави, 150 страдаха от рак, други 150 от астма, а останалите участници имаха сърдечни проблеми. Всяко лице поотделно трябваше да попълни специален въпросник, посочвайки колко често са му били налагани такива или други наказания в детството.

Анализирайки всички събрани данни, учените установиха, че участниците с астма са били 1,6 пъти по-склонни да изпитат сковаността на родителите си от тези, които изобщо не са имали здравословни проблеми. Подобна цифра за хората с рак е 1,7 пъти, а за тези, които са имали сърдечна недостатъчност 1,3 пъти.

Що се отнася до причините за риска, свързан с тежките методи за възпитание, тук, както казаха експертите, преди всичко е включен стрес, под влияние на който организмът на децата преживява силни промени, включително разрушаването на някои клетки в него. Често обичайното увеличаване на гласа може да причини на детето същата вреда като телесното наказание - мащабът на това увреждане зависи главно от психологическите характеристики на децата.

Share:
Comments