Козметични пробойници: какво трябва да знаете

Днес почти всяка марка грим се опитва да постави своя собствена щанд в бутици с различни сонди на своите продукти. Червила, сенки, руж, гланц за устни и прахове - всичко може да бъде тествано и решено да се закупи. Това е удобно, тъй като рискът от придобиване на нещо, което не е подходящо за цвят или качество, е намалено. Но пробите и тестери могат също да причинят най-големи щети на деликатното женско здраве, като "споделят" с него организмите, причиняващи болести.

Според учени от САЩ, които са разгледани предложените клиентите тестери в парфюмерийни и козметични магазини, козметика повърхността, изложена за тестване на безнаказаност могат да живеят и да се размножават вредни бактерии като Е. коли, Staphylococcus и Streptococcus. Те могат да причинят инфекции на кожата, хранително отравяне, да провокират дерматит, екзема и акне. Дори и най-модерните консервантите, които имат анти-гъбични и антисептично действие, не могат да се справят с броя на микроорганизмите, които печелят в кожата козметични тестери с огромен брой посетители на търговски обекти.

За да се предпазите, трябва да отбележите няколко прости препоръки за използването на тестери и сонди:

  • Попитайте продавачите за отделни проби от козметиката.
  • Не използвайте тестери на кожата на лицето и устните, по-добре е да ги прекарате на гърба на дланта или на вътрешната страна на предмишницата.
  • Спрей алкохолен антисептичен спрей, за да дезинфекцирате козметичната повърхност на сондата и след това да я използвате.
  • Носете антибактериални салфетки с вас, за да измиете козметиката, направена от сонди.
  • Измийте добре ръцете си, след като сте посетили козметичния бутик и сте докоснали тестери.

Само онези сонди, които са херметически затворени и тяхната опаковка непокътната, могат да се считат за безвредни. Такива, например, поставени в лъскави списания или разпространявани в бутици безплатно или като подарък за покупка. Въпреки това, много жени са склонни дори към най-малките сашета с проби, които да се простират за два или три дни и да ги използват по няколко начина. Това не трябва да се прави, тъй като бактериите, които вече са проникнали, могат да проникнат в бактерии и да повредят няколко пъти количеството, което е било спасено чрез многократното използване на тестера.

Текст: Валентина Шмидова

Share:
Comments