Хламиди при жените - причини, симптоми, възможни усложнения

Хламидите са бактерии, които принадлежат към причинителите на полово предаваните инфекции (ППИ).

Хламидиите при жените - безусловен патоген, нормални в тялото на хламидиите, не трябва да бъдат. Има различни видове хламидии, но за жените, Chlamidia trachomatis е важно, което е причина за урогенитални хламидии. Според статистиката при жените, при 60% от случаите, хламидиите се срещат.

хламидия - това е венерологична болест, тъй като и уринарният, и гениталният орган са засегнати, инфекцията се предава сексуално. Това е едно от най-разпространените венерически болести на земята, според статистиката, преди гонореята. Хламидите са вътреклетъчни Грам-отрицателни бактерии: те съществуват вътре в клетката като вирус, но имат всички свойства на бактериите. В тази връзка, хламидията е трудно да се лекува, защото често се среща при жени (както и при мъжете), е асимптоматична. Неговата безсимптомно за до 50% при мъжете и 75% при жените, може би поради тази причина, че разпространението на хламидия в света е много висока и няма точни данни за заболеваемостта. Често един от сексуалните партньори може да не подозира, че е болен.

Вторият вариант - асимптоматичен пренос на хламидия, който може да продължи много години. Но с течение на времето, хламидиите при жените се проявяват под формата на сериозни заболявания: пиелонефрит, цистит, възпаление на матката, шийката на матката, придатъци, усложненията могат да станат безплодие. Също така, хламидията може да причини при жени развитие на холецистит, проктит.

Има един вид хламидия, която засяга окото на лигавицата и причинява трахома. Друг вид причинява венерически лимфогранулом. Хламидията е много стабилна в околната среда, но в човешкото тяло активно се размножава. В допълнение към сексуалния начин на предаване (по време на който и да е пол, включително орален, анален), инфекцията се случва и в домакинството: чрез прибори, различни предмети, кърпи, кърпички, ръкостискания и целувки. Но този начин на предаване на хламидия рядко се записва, освен ако не са вибраторите или други "сексуални играчки" на пациента. Източникът на инфекция е сперма и вагинална течност.

При бременни жени, в присъствието на хламидии, може да се появи фетална инфекция в утробата.

Хламиди при жените - причини

Причините за хламидиите при жените са:

- безразборно полово сношение без използване на презервативи;

- наличие на вътрематочно устройство;

- аборт и други операции в пикочно-половата област;

- неспазване на елементарните правила за лична хигиена.

Към причините за инфекцията на жените с хламидия е възможно да се припише и намали имунитета. Факторите, водещи до намаляване на имунитета включват:

- продължително приемане на антибиотици,

- стрес,

- хипотермия,

- гиповитаминозы и др.

Причините за бързо разпространение на хламидиите при жените и поради това бърза инфекция са характеристиките на самата бактерия. Хламидия се прикрепя към сперматозоидите и се разпространява във всички органи на репродуктивната система. Достатъчно е да имате един сексуален контакт без контрацепция, за да получите хламидия.

Хламиди при жените - симптоми

Хламидиите при жените попадат преди всичко върху шийката на матката. Там те се въвеждат в клетките на епитела на лигавицата на шийката на матката и активната вътреклетъчна репродукция. Тогава хламидиите разрушават епителните клетки и ги оставят. По време на периода на възпроизвеждане на хламидиите при жените симптомите на заболяването отсъстват. Една жена може да не подозира, че е заразена с хламидии. Това е инкубационен период, който трае от 20 до 30 дни. Идентифицирайте по този начин хламидията е невъзможна.

Когато епителните клетки на шийката на матката се разрушат, цитокините се освобождават, фактор на възпаление. Благодарение на тях, кръвоснабдяването на засегнатите области се увеличава, пропускливостта на капилярните стени се повишава, което води до изпотяване на кръвните лимфоцити и образуването на възпалителен фокус. От нея хламидията се влива в най-близките лимфни възли и през лимфните канали се разпространява в цялото тяло. Хламидиите при жените присъстват в почти всички органи, които се проявяват чрез съответните симптоми. Любимите местообитания на хламидиите при жените са лигавицата на шийката на матката, уретрата, ставите, очите.

Няма специфични симптоми на хламидия при жените. Както вече беше споменато, при 50-70% от инфекцията при жените се появява без симптоми на заболяването, е скрито. Ето защо, хламидията често се диагностицира късно, когато придобива хроничен курс.

Но в други случаи, хламидиите при жените се проявяват чрез следните симптоми:

- болка и сърбеж при уриниране;

- често уриниране

- изпускане от влагалището (предимно муко-гнойно);

- болка в долната част на корема, в долната част на гърба;

- цервикална ерозия;

- Различни нарушения на менструалния цикъл.

В допълнение към горните симптоми на хламидията при жените, често има симптоми на обща интоксикация: слабост, летаргия, слабост, треска, болка в ставите. Ако очите са включени в процеса, конюнктивитът се развива.

Хламидия при жените - усложнения

Във връзка с честия асимптоматичен ход на хламидията при жени и нейната късна диагноза е възможно да се развият различни тежки усложнения: безплодие (50% от случаите на хламидия води до безплодие), извънматочна бременност, синдром на Рейтер (триад: вагинит, артрит, конюнктивит) , спонтанен аборт, различни малформации при новородено дете, рак на шийката на матката.

Хламидия при жени - лечение

Ако диагнозата най-сетне бъде потвърдена, започва лечението на хламидиите при жени. Това е дълъг и сложен процес, защото Хламидията при жените е много трудна за лечение. Хламидиите могат да развият резистентност към антибиотици, хламидиите могат да се "скрият" от лекарствата.

Лечението на хламидиите при жени започва с индивидуален избор на лекарства във всеки отделен случай. Но винаги лечението се комбинира. И най-важното: необходимо е да се проведе едновременно лечение на сексуалните партньори. Използват се следните групи лекарства:

1. Основна терапия - широкоспектърни антибиотици:

- макролиды: Азитромицин, Кларитромицин, Ровамицин, Вильфапрен, Эритромицин;

- тетрациклини: доксициклин - се приема в рамките на 7 дни;

- флуорохинолони: алтернативни, по-малко ефективни и често причиняващи нежелани реакции - офлоксацин, ципрофлоксацин.

Антибиотичната терапия е ефективна само за вътреклетъчно локализиране на хламидиите - по време на периода на възпроизвеждане. Когато бактериите навлизат в междуклетъчните пространства, където те могат да останат безкрайно, те се превръщат в L-форми, устойчиви на действието на антибиотиците, и това качество те по-късно предават при умножаване на дъщерните клетки.

Съществуват европейски препоръки за лечението на хламидиите, според които азитромицин се прилага веднъж или доксициклин в продължение на 7 дни - при тази схема ефективността на лечението достига 97%.

2. Препарати за подобряване на имунитета, имуностимуланти (циклоферон, амиксин, полиоксидониум, метилурацил).

3. Поливитамины.

4. Диета - да се въздържат от брашно, мляко и пикантни храни, т.е. това забавя процеса на лечение, изключва алкохола, пушенето.

5. По време на лечението, откажете сексуалната връзка, за да избегнете повторна инфекция, изключете физическата активност.

6. Локално лечение на хламидиите при жени. За тази цел се използват мазила, кремове, супозитории. Те се правят по рецепта или има готови кремове, които се прилагат към вулвата три пъти дневно: Vitella, Fleur - ензим.

Въпреки трудностите при лечението на прогнозата за живот в присъствието на хламидии при жените е благоприятно.

Хламидии при жените - профилактика

Широко разпространено разпространение, продължителен асимптоматичен курс, липса на специфични симптоми на хламидиите при жени, продължително и сложно лечение и развитие на тежки усложнения превръщат превенцията на хламидиите при жените много важни. Ето защо е необходимо да знаете и да спазвате следните правила:

1. Изключете промискуемостта.

2. Задължително използване на презервативи за всеки вид пол.

3. Задължително изследване след незащитен секс за венерически инфекции.

4. Не забравяйте, че има други начини за заразяване с хламидии, освен за секс, и бъдете предпазливи в това отношение.

5. При диагностициране на хламидията е необходимо да се спрат сексуалните контакти, да се уведомят сексуалните партньори, да се засили личната хигиена, да се вземат всички мерки по отношение на близките членове на семейството, за да се предпазят от инфекция с домакински средства.

6. Не забравяйте, че дори един незащитен сексуален контакт води до инфекция с хламидии.

хламидия, исходя из вышеперечисленного, легче предотвратить, чем лечить.

Share:
Comments