Дъб - лечебни свойства и приложение в медицината

Дъбът е общо описание

Дъбът е могъщо дърво от буково семейство, с височина до 30 и повече метра. Характеризира се с висока продължителност на живота - до 500 години, а това е далеч от възрастовата граница. Според някои данни, Stelmuk дъб, удобно "живеещи" в Литва, повече от две хиляди години.

Корона от дъб, състоящ се от кожени листа, - разпространяваща се, мощна, има овална или цилиндрична форма. Кората на дървото е гладка, с характерен сив оттенък; но през годините тя затъмнява, потъмнява и придобива типично пукане. Стрепки от дъб кафяв или червеникаво-кафяв, бъбреците във форма приличат на обърнато яйце.

Дъб започва да цъфтят половин век след раждането. По правило това се случва през пролетния период - от април до май. Плодове - жълъди с една носа - узряват в първата половина на есента. Дъбът е светлолюбиво растение, което непрекъснато привлича светлина, променяйки посоката си в зависимост от осветлението. Ето защо някои дъбове имат странно изкривени криви.

Дъб - видове и места на растеж

В световната флора родът обединява около 600 вида. Естествените области на вечнозеленото дърво са районите на Северното полукълбо. За оцеляването на дъба се изисква умерен или топъл климат, така че в някои страни дъбът не расте. Няма да намерите едно копие в Южна Америка, Австралия и Африка, освен в Средиземно море.

В Русия най-често срещани са два вида дъб: дъбовото дърво (обикновенно) и дъбовият скалист. Първата е разпределена на практика на цялата територия, а втората - най-вече в западната част. И двата вида формират основната част от руските дъбови гори, чийто брой непрекъснато пада всяка година.

Дъб - лечебни свойства

Кората и листата от дъб се използват широко в народната медицина и хомеопатията. Те имат противовъзпалително, стягащо, хемостатично, седативно и анти-червей действие. Отвара и тинктури се използват за заболявания на храносмилателния тракт, диария, колики, колити, обостряне на пептична язва, кървене, разширени вени, чернодробни и слезки заболявания.

Дъбовата кора също се използва като лекарство за хемороиди, инконтиненция на урина, екзема (лосиони), измръзване (под формата на тава), изгаряния, скрофула, кървене от венците. Не го правете без него и с миризма от устата, прекомерно изпотяване на краката. Банята с добавка от екстракт от дъб подобрява кръвообращението, дава добро здраве, укрепва имунната система и тялото като цяло.

Дъб - лечебни форми

Като лечебна суровина използвайте млада дъбова кора, тъй като старата - губи силата си поради намаляването на концентрацията на танини през годините. По-рядко срещани са листата, събрани до средата на май. Подгответе младите клони и кората по време на потока от сок.

Изсушете суровината под балдахин на сянка, а младите клони - с малки висящи купчини. Най-доброто запазване на готовите съставки осигурява хартия-картон или дървена опаковка. Срокът на годност на дъбовата кора е пет години, сухи листа - до 1 година.

Дъбови рецепти

Кората се използва като вътрешно средство под формата на отвари, инфузии, чай, клизми, душ и външно - под формата на лосиони, лакочисти и изплаквания.

Силен бульон за външна употреба: една супена лъжица сухи или сухи суровини (листа и кори в равни пропорции) се прибавя към 200 мл вряща вода и се вари за 1-3 минути. След това бульонът трябва да се охлади и филтрира.

За вътрешно ползване (универсална): 200 ml вода се изсипва в емайлиран съд, добавят се 20 g екстракт от суха кора, покриват се с капак и се третира съдържанието във водна баня в продължение на половин час, без да се забравя честото разбъркване. След това се охлажда, изстисква се, разрежда се бульонът с преварена вода до обем 200 ml. Пият половин чаша с две плитки. на ден.

Задържащ чай: една чаена лъжичка от натрошени листа (или 3-4 цели листа) се излива 400-500 гр. вряща вода, настоявайте за няколко часа и разпределете чай за 3-8 хранения на ден.

Тинктура за отстраняване на акне: универсален отвара от дъбова кора, смесена с водка (в съотношение 1: 2, например 20 мл отвара и 40 г водка). Полученият лосион е избърсва лице и други проблемни области.

Дъб - противопоказания

- Детска възраст (до 12 години) - Индивидуална непоносимост - Тромбоза - Констипация на запек.

Не давайте свръхдоза, тъй като неадекватната употреба на танини води до повръщане, подуване на корема, колики и други стомашно-чревни проблеми.

Коментари

Анастасия 10.10.2016 Благодарим Ви за интересната информация! Просто искам да добавя едно изменение ... Живея в Южна Америка и тук има дъбове. много малко, но все още там. За щастие за мен :) Мадам 04/21/2016 Интересувах се от отвара от черни точки! Точно сега ще отида да си купя колекцията. Ще го пробвам в действие. Мисля, че това би трябвало да помогне. И аз също вярвам в общото укрепване на тялото, когато вземам отвара и тинктури от дъб. В крайна сметка, това е същото - един дъб!))) Лариса 04/02/2016 Отвара от кората на дъба - много добро средство за разширени вени! Може би други части от това дърво ще отидат, но аз бях този, който се отнасяше към кората. Имах ужасни вени, щях да извърша операция. Но по съветите на един интелигентен човек използвах дъб. Людмила 04/21/2016 Между другото - жълъдите не ядат!)))) И в нашата страна, както правилно е отбелязано, имаше много малко дъбови горички. Всички са били отсечени и за да могат те да растат отново, отнема много време. Скоро те може и да не останат изобщо. Дария 04/21/2016 Тук не израстват дъбове. И аз искам да ходя в дъбовата гора. Тези дървета са толкова необичайни, листата са красиви. Но фактът, че те започват да цъфтят, само на 50-годишна възраст, това обикновено е за мен! И толкова много лечебни свойства!
Share:
Comments