Избор на най-продуктивните сортове домати за оранжерии и

Днес, от разнообразни сортове домат, един градинар може да избере най-продуктивните за оранжерии или на открито. Това ви позволява да съберете достатъчно количество зеленчуци, като имате малък парцел. Ако сортовете са избрани правилно, пресни домати ще бъдат на вашата маса от началото на пролетта до края на есента.

Какви домати да растат за добра реколта?

За да се осигурят седем зеленчуци за целия сезон, трябва да се отглеждат няколко сорта домати. За ранната реколта е за предпочитане да се засаждат оранжерийни сортове салатни домати. Ако климатът позволява, тогава ранните зреещи домати за открито място ще направят. Зеленчуците са добре свежи, но не са подходящи за обработка.

За консервиране и очистване, трябва да изберете средни и късни сортове, които също са добре запазени свежи. Те се различават по-плътна кожа, която не се напуква по време на процеса на съхранение, но пропуска марината.

Сред разнообразието от сортове предпочитат регионализираните домати, които са най-приспособени към климата в района ви. Освен това не е необходимо да се засаждат сортове оранжерии на открито и обратно. Добив в този случай ще бъде много по-ниска, а вкусът на плодовете е по-лошо.

Сортове от домати за отглеждане на открито

Доматените сортове за открита земя обикновено са по-компактни, не изискват pasynkovaniya, но в същото време дават добра реколта.

Сортове домати от маруля

Айсберг "устойчив на лед" е подходящ за отглеждане в региони с променлив климат. Успешно е засадена от градинари от Урал и Сибир. Сред предимствата на сорта може да се разграничи добивът му и способността му да свързва плодове във всяко време. Храстите са средно големи, до 80 см, не изискват pasynkovaniya. Плодовете са богати на червено, кръгли, повече от 150 грама. Пулпът е сладък и сочен, това, което ви е необходимо за салати.

Универсалният сорт "Малинов гигант" е подходящ за отглеждане на открито и филмова оранжерия. Доматите се отличават с добър имунитет, ранна зрялост и големи плодове. Реколтата се отстранява след 2,5 месеца от засаждането. Домати с пурпурен цвят тежат около 500 грама всеки.

За любителите на жълтите домати марката "Banana feet" е подходяща. Този ранен хибрид започва да дава плодове 60 дни след засаждането. Буш растат до 1 м, не изискват pasynkovaniya и специални грижи. Плодовете са известни със своя цитрусов вкус и необичаен цвят. В етапа на пълна зрялост те придобиват ярко жълт цвят. Доматите са обвързани с гроздове, наподобяващи сметана във форма. Градинарите се препоръчват за 1 кв. Км. м. легла не засаждат повече от 4 растения.

Домати за консервиране

За районите със сухо лято е подходящ сортът "Adeline", който толерира отсъствието на дъжд и топлина. Доматът е средно ранен период на узряване, храсти не надвишават 50 см, но изискват жартиера. Плодовете са вързани добре, над всеки втори лист. Доматите са с овална форма, кожата е плътна, червена, целулозата е сладка, сочна. Средното тегло на плодовете е до 60 г. Сортът е предназначен за прясна консумация и преработка, добре съхраняван и не губи представянето си.

Сред доматите, устойчиви на заболявания, е тестваният с времето "Bonner Beste". Храстите са средно големи, но изискват жартиери и пасинковани. Препоръчва се да расте с 2 или 3 стъбла, за да увеличи добива. Плодовете се срещат 65-75 дни след засаждането. На 1 квадрат. В района има не повече от 6 засадени растения. Плодовете се отличават с отличен вкус, плътна кожа и плътност. В етапа на пълна зрялост те придобиват яркочервен цвят. Във форма доматите са закръглени, подравнени. Сортът е подходящ за преработка върху доматено пюре, сосове и други препарати.

Сортът "Gazpacho" се счита за добър сред ниско растящите сортове домати. Бушът е компактен, не повече от 40 см, не изисква жартиери и пасинковани. Доматът е идеален за консервиране на цели плодове, кожата е гъста, формата е цилиндрична, теглото е малко. Вкус на приятен сладко-кисел вкус, когато се запази, вкусът става по-наситен. Цветът на плода е червен. Храсти се отглеждат в разсад, 6 растения на 1 кв. Км са засадени в почвата. м.

Популярни парникови сортове от реколта домати

Пазарът има огромен избор от парникови домати, които дават добра реколта, но кои от тях да изберат? Предлагаме селекция от най-популярните от тях.

Високи зелени домати

Високият хибриден сорт Pietro се счита за устойчив на слънчева светлина, домати рядко се изгарят. Сортът е с универсална цел, подходящ за салати и обработка, добре понася транспорта и дълго време запазва представянето си. При температура от 6-8 ° C се съхранява около месец в прясна форма. Често се отглежда в промишлен мащаб. Плодовете са големи, тежащи до 250 грама, плътни и сочни. Цветът на кожата е червен. Доматите се характеризират с добър имунитет, те са устойчиви на късогледство и други заболявания.

Добрите добиви за отглеждане в оранжерии са дадени от домати "Laureli". Това е къс-хибрид с висока сила на растеж. Тя се отличава с добър имунитет, отличен вкус и търговски вид плодове. Доматите са облицовани, големи, без зелени ивици и петна, пълни с червен цвят. Разнообразие за обработка и зимна консумация. Те растат в промишлен мащаб.

Сортове на домати с нисък растеж

Сред нискоразвиващите се сортове за оранжерии е домати "Младши", предназначени за Москва и района на Москва. Хибридът се отличава с ранна зрялост, добър вкус, устойчивост на болести и напукване. Подходящи за преработка, но по-често се отглеждат за прясна консумация. Храсти не повече от 50 см висок, мощен, слабо отгледан. Плодовете са тъмно червени, оребрени, закръглени, тежащи не повече от 100 грама. Производителността е висока, с един храст можете да съберете до 2 кг домат.

Не по-малко популярен е сортът "Riddle". Доматите са подходящи за отглеждане в райони с недостатъчно осветление и висока влажност на почвата. Това е ранно узряващ сорт, който започва да дава плодове след 75-85 дни от засаждането. Домашни храсти с височина не повече от 50 см, не се нуждаят от подпори. Плодовете са червени, кръгли, тежащи около 80 гр. Те се отличават с добър имунитет, те не се разпадат дори при прекомерна влажност. Разнообразие от салатен дресинг.

От салата сортове реколта домати, можете да различите един домат "Праскова" с жълти плодове. Той е уреден за градинари на Урал и Сибир. Отлични плодове в лошо осветление и подслон за филми. Храстите са ниски, мощни. Плодовете са вързани добре, различават се в необичаен цвят, средното тегло не е повече от 90 гр.

За обработка и зимна реколта е подходящ клас "Раджа". Това е вид период на узряване на доматите. Плодовете започват 90-115 дни след засаждането. Храстите са с височина до 1 м. Плодове с тегло около 250 грама, месести, сладки, приятно червени. Не е подходящ за консервиране на цели плодове. Сортът е устойчив на болести.

Share:
Comments