Шумотене на плода: особеност на усещанията

Вече от първите дни на бременността започваме да чакаме невероятни промени, които потвърждават ранна среща с бебето. Жените не само наблюдават гледането на уверено нарастващото коремче, но също така побързат да намерят време да се досетят бързо в новите, почти неуловими усещания, първият контакт с бебето - леки трепери на малки крака.

Кога започва да се движи бебето?

Въпреки факта, че първите, рефлексни, ембрионални движения започват приблизително от 8-9 седмици, те могат да се усетят едва в средата на бременността. За една проницателна жена този период обикновено е 20 седмици. Тези, които са родили, забелязват първите трепери малко по-рано - в края на краищата, плодът започва да се движи уверено на 16 седмици и след две седмици кичурките стават толкова активни, че опитната жена вече може да различи обичайната им чревна перисталтика.

Как да разпознаем първите смущения?

Опитите да се опишат първите движения на детето са от поетичен характер - "светлинни мехурчета", "пеперудни крила", "въртене на малка риба". Но това не се дължи на сантименталността на бъдещите майки, а на факта, че тези чувства първоначално са почти незабележими и в същото време необичайни. Теглото на плода е все още много малка - до 18-та седмица тя е само 200 грама, така че не си струва да очаквате сигурен ритъм със силни токчета. Много зависи от начина на закрепване на плацентата - поставянето й в предната част на стената на матката може да заглуши усещането.

От средата на бременността плодът ще започне интензивен растеж и увеличаване на теглото, така че от 20-та седмица ще бъде по-лесно да забележите движението му и с 24 шока ще стане по-активен и бебето ще се движи вече като новородено бебе.

Какво трябва да знаете за смущенията?

В допълнение към радостното вълнение на бъдещата майка, въпросът за интересите й и лекарите. В деня, когато първите трепери бяха ясно забелязани, е по-добре да си спомняте или да запишете - в края на краищата очакваната дата на раждане може да бъде коригирана от него. Задайте въпроса за първите движения на жената ще бъдат специалисти в болницата - тази информация ще бъде изисквана от тях, за да се увери, че доставката е спешна. В крайна сметка, въпреки съвременните технологии - кръвен тест за hCG и ултразвук, в по-късен момент тези данни вече не ви позволяват точно да определите възрастта на ембриона.

Наблюдения на динамиката на тремовете и смущенията

Започвайки от 28-та седмица на бременността, треперенето може да се използва не само за общуване с бъдещото дете, но и за да се увери, че всичко е наред. Тъй като планираните посещения при специалист все още са редки, редовността на смущенията ще покаже, че плодът живее и се развива.

Как да следваме смущенията?

Порастналото и бързо натоварващо детето се движи много активно - в норма е възможно да забележите 10-15 движения на час. Малкото спокойствие за 2-3 часа означава сладък сън на трохи. Причината за безпокойство може да бъде внезапно спиране на тремор, и прекомерна фетална активност, различна от обичайните му движения. Последното може да бъде свързано с дискомфорта, който преживява, например, с лошо захранване с кислород.

Много жени отбелязват повишената активност и по-интензивното разклащане, като са в неудобно положение или в задушна стая. По този начин бебето се стреми да помага самостоятелно, засилвайки със собствените си трепери кръвоснабдяването на плацентата и притока на необходимия кислород.

Към края на бременността бебето расте толкова много, че матката се свива. В този случай трохата е вече толкова разработена, че може да реагира на музиката и дори звуците на майчиния глас - което означава, че е време да започнем да разказваме приказки и да пеем първите приспивни песни.

Текс: Вера Гюлер

Share:
Comments