Как да направите глина в дома. какво трябва да направите

Пластилини - отлична суровина за моделиране, от която детето ще може да произвежда много любопитни занаяти.

Също така, такава заетост ще бъде много полезна за развитието на детето, след като пластилинът, както е възможно, насърчава подобряването на малката подвижност на ръцете, която е много важна за възрастта му.

Защо глината в дома

За съжаление, магазинът не винаги продава качествени продукти, освен това дори може да навреди на детето, причинявайки му алергична реакция, в допълнение, настоящите цени за добра глина са доста високи.

За да избегнете това, можете да използвате алтернативна възможност, а именно да направите пластилин у дома, като използвате импровизирани материали.

Тази статия е изцяло посветена на въпроса как да се направи пластилин у дома.

Как да направите глина в дома: от какво?

Първо, нека видим какви съставки трябва да работим.

1. Брашно - 1 стъкло, Брашното е основната съставка, без която по принцип не е възможно да се направи пластилин у дома. За работа, подходяща като нормално пшенично брашно, царевично или овесено брашно. По-добре е, че е лек, ще даде възможност да го прикрепите към всички нюанси.

2. Топла вода - 1 стъкло, Водата, подобно на брашното, също е много важен компонент, тъй като ще даде на глината необходимата консистенция и пластичност.

3. Вино или стипца - 2 чаени лъжички, Повечето от рецептите за производство на пластилин имат такива компоненти. Не се страхувайте от странни имена, тези компоненти са достъпни за всеки човек. Така че тартарът може да се купи в специализиран сладкарница и стипца - в редовна аптека. И двата компонента са необходими за една и съща функция, а именно запазването на формата и консистенцията.

4. Сол - 1/4 чаша, Необходима е сол, за да се предотврати изпаряването на съдържащата се в компонента влага. Без сол, пластилинът ще изсъхне бързо и ще стане неизползваем.

5. Слънчогледово масло (рафинирано) - 1 чаена лъжичка, Маслото изпълнява едновременно три важни функции: закрепва всички съставки в едно парче, прави масата по-пластична и не позволява глината да се придържа към ръцете ви по време на работа.

6. Оцветители, Разбира се, детето е много по-любопитно да работи с многоцветен материал, отколкото с монофоничен пластилин. Използвайте хранителни натурални бои, те са достатъчно безопасни и няма да навредят на тялото на бебето.

На Съвета. Както всички знаем, малките бебета обичат да вземат всичко в устата си. За да забраните бързо и постоянно бебето да пусне пластилин в устата си, добавете 4 супени лъжици сол или лимонов сок в списъка на съставките и желанието му да опитате отново ще изчезне завинаги.

Как да направите пластилин у дома: технология

Сега, когато всичките ни съставки са събрани, започваме производствения процес. Първо, трябва да съберете всички съставки (с изключение на боите) в гърне с дълбоко дъно. Поставя се на средна температура и се разбърква, докато се получи еднаква маса. Продължете да прекъсвате непрекъснато, докато масата най-накрая се сгъсти. Този процес не трае дълго, обикновено не е по-дълъг от една-две минути. След това тавата може да се извади от огъня и да се охлади напълно.

След пълно охлаждане е необходимо да масажирате внимателно масата, за да получите еднаква текстура и да направите топката. След това го разделете на няколко части, в зависимост от това колко ще свършите да искате да получите различни цветове. След това във всяка част отделно добавете багрилото с желания цвят и го разбъркайте до хомогенност.

За да не бъркате ръцете и мебелите си в кухнята, можете да използвате хирургически ръкавици и да полагате плътна кърпа върху плота. След това, от готовите части, ние формира топки и ги разпределя в специални контейнери за съхранение. Ако няма такива, можете просто да ги увиете в пластмасова обвивка. Всичко, работата е готова.

Умен пластилин: как да го направя?

След това бих искал да говоря за т.нар. "Интелигентен пластилин". Тази играчка е както течна, така и твърда, а от пластилин у дома няма да е много трудна. "Чипът" на такъв пластилин е, че той може да вземе всякаква форма и консистенция, в зависимост от приложената върху него сила.

Основното предимство на интелигентния пластилин е, че не се задържа на ръцете и не разваля дрехите и мебелите. Ако все още никога не сте виждали такава играчка в продажба, опитайте се да го направите сами. Компонентите за неговото производство се продават в магазини (канцеларски материали, строителство) и в аптеки.

Така че, за производството на умен пластилин трябва:

 • клей ПВА;

 • натриев тетраборат;

 • гваш

 • дървена пръчка

 • пакет от полиетилен.

Инструкция:

Вземете дълбока купа, стиснете в нея лепилна тръба и я разредете с хранително оцветяване с желания цвят. След това смесете получената маса с дървена пръчка. Колкото повече се добавя оцветяването на храната, толкова по-висока ще бъде наситеността на цвета. В крайна сметка, трябва да получите напълно хомогенна маса, без развод и размирици.

Към полученото тегло е необходимо да добавите 1 чаена лъжичка натриев тетраборат, като продължавате непрекъснато да се разбърквате. Получената смес скоро ще започне да се сгъстява, така че трябва да коригирате нейната консистенция според нуждите. Колкото повече натриев тетраборат в сместа, толкова по-гъста е глината.

Материалът е почти готов, всичко останало е да поставите завършената пластилин в пластмасова торбичка и да я поставите достатъчно добре, за да направите масата по-мека и по-пластична.

Рецепта за алкохол

За да направите умната пластилина много често използвате рецептата за алкохол. За тази цел се нуждаем от следните съставки:

 • медицински алкохол;

 • силикатно лепило

 • оцветяване на храни.

Инструкция:

Берем отдельную емкость и перемешиваем в нем спирт и силикатно лепило в соотношении 1 к 1. Затем полученную смесь нужно взбить до консистенции, схожей с обойным клеем.

За да получите цвета, от който се нуждаете, можете да добавите хранителни оцветители, бои, йод към глина, дори обичайният лак за нокти. Когато добавяте трохи от фосфор или блясък с различни цветове, получавате светлинен ефект.

Крайният еластичен материал трябва да се изплакне напълно под натиска на студена вода. Използвайте интелигентен домашен пластилин не може дълго, само няколко часа, след което материалът започва да се втвърдява.

багрила

Както вече споменахме по-горе, детето обича да вкусва всичко, така че боите трябва да бъдат избрани за храна и безопасни, доброто от тях вече е доста в продажба. Друга възможност е да опитате цветовете на храната, които остават след боядисването на великденските яйца или така наречените гел бои. Също така можете да опитате праховете от добре известната детска напитка "Yuppie" или подобна на нея.

Ако искате да осигурите максимална безопасност за вашето бебе, препоръчваме да използвате естествени естествени багрила от тези типове:

 • сокът от моркови ще даде оранжев оттенък;

 • подправки шафран и къри - жълт;

 • сок от малина и череша - розов;

 • сок от цвекло или червен пипер;

 • сок от къпина или боровинка - лилав;

 • сок от виолетово зеле - син;

 • какао - кафяво.

Тези естествени багрила не са прекалено остри или кисели, но те остават достатъчно сочни и широка палитра от цветове може да се получи чрез смес от различни бои.

съвет: Ако багрилото се превърне в течност, то може да бъде изпарено до получаване на желания концентрат или количеството на течността, декларирано в формулата, е намалено.

Как да съхраняваме?

За съжаление, без значение колко качествена ще направите пластилин, тя няма да "живее" така или иначе, защото след известно време започва да изсъхва и губи еластичност. Ето защо е по-добре да съхранявате продукт, произведен у дома, в хладилна камера в запечатан контейнер или хранителен филм.

Ако глината още не е много суха, тя все още може да бъде възстановена чрез добавяне на малко количество вода и разбъркване. Въпреки това, ако материалът вече е много сух, тогава ще бъде невъзможно да се върне към предишната му пластичност, затова ще бъде необходимо отново да се подготви суровината.

Ако в процеса на разреждане или приготвяне на материала е добавено твърде много вода, масата може леко да се нагрява, за да се позволи излишната влага да се изпари.

Пластилин фигури могат да бъдат печени, а след това ги украсяват, например, с децата.

Основните предимства на дома пластилин

Основните предимства на използването на домашен пластилин са:

 • пълна безопасност на получения материал;

 • способността да правите материал по всяко време;

 • широка палитра от цветове;

 • Ниската цена на компонентите, някои от които могат да бъдат взети вкъщи;

 • използвайки домашен пластилин, имате възможност да направите ръчно изработена памет за себе си.

Магнитна глина

Има и друг вид пластилин, който ще спомена за кратко. Същността на това е съвсем проста - името "магнитно", което той получи благодарение на способността да бъде привлечен от метални предмети.

За да направите такава глина, в лепилото трябва да добавите магнитни частици от фино диспергиран тип, това ще направи крайния материал буквално плъзнете към металните предмети.

Home пластилин - отлична алтернатива на магазина, освен това е по-сигурна и гъвкава. Ако искате да зарадвате бебето си с нова играчка или да развиете фини моторни умения на бебето си, тогава домашния пластилин е най-подходящият материал за това.

Давайте!

Share:
Comments