Здравословно хранене - добра защита срещу инфаркт и удари

Здравословното хранене спомага за предпазване от повторни сърдечни удари и инсулти при хора със сърдечно-съдови заболявания. Това се съобщава в доклада на канадските специалисти от Университета Макмастър в Онтарио, като се позовават на резултатите от тяхната научна работа, 31546 души взеха участие в него. Всички те са били интервюирани в продължение на 5 години и са имали сърдечни проблеми или наранявания на жизненоважни органи.

Задачата на изследователите е да разберат колко често и колко много хора са пили мляко, ядат плодове, зеленчуци, риба, месо, зърно и други подобни продукти през предходната година, както и как тяхното здраве е било засегнато напоследък. Освен това участниците също отговориха на въпроси относно техния начин на живот, и по-специално пушенето, пиенето и спортните игри.

Резултатите от изследването бяха анализирани от учени по специална система, при която на базата на данни, получени от доброволци, на всеки от тях бе даден индивидуален общ резултат - от него на свой ред беше възможно да се установи съотношението на здравословното и потенциално опасното към човешката храна, което той използваше миналата година , Струва си да се отбележи, че до завършването на изследването експертите регистрираха повече от 5 хиляди случая, когато сред участниците имаше удари или инфаркти.

Окончателният анализ на всички показания позволи на специалистите да определят, че хората, чиято диета се състои изключително от здравословна храна през последните няколко години, са имали: • 35% намаление на риска от смърт поради сърдечносъдови заболявания; • 28% намаляване на риска от развитие на застойна сърдечна недостатъчност; • Намаляване на риска от инсулт с 19%; • Намаляване на риска от нови инфаркти с 14%;

По този начин учените още веднъж успяха да докажат основната полза от здравословната храна и вредността на недохранването за хората със сърдечни проблеми.

Коментирайки резултатите от това проучване, експертите отбелязаха: "Лекарите трябва да съветват пациентите със сърдечно-съдови заболявания да ядат плодове, зеленчуци, риба и зърнени храни възможно най-често. Това може значително да намали чувствителността им към припадъци и удари и да спаси живота на милиони хора по целия свят. "

Share:
Comments