Защо имунитетът намалява с възрастта?

Блокирането само на един протеин ще помогне да се спре възрастовото отслабване на имунната система, което намалява способността на хората да се възползват от ваксинацията и ги прави уязвими за инфекциозни заболявания и рак.

Изследователи от Станфордския университет са забелязали, че нивото на протеин, наречено DUSP6, постоянно се увеличава с възрастта на хората и засяга способността на имунните клетки в организма да реагират на микробиална инвазия, както и ваксина, предназначена да предпазва от тези вредни микроби.

Те също така изолират съединение, което може да потисне DUSP6, което ще помогне да се обърне процесът на понижаване на имунната система и да се активира нейният отговор на ваксини.

Горонджи обясни, че човешката имунна система започва да намалява от около 40 години. Ако 90% от младите възрастни са податливи на повечето ваксини, след 60 години тази цифра се намалява до около 40-45%, а за някои ваксини, дори до 20%.

Освобождаването от ваксинация сред възрастните хора е сериозен проблем за общественото здраве. Така че около 90% от смъртните случаи от грип са хора на възраст над 65 години.

Въпреки че изследването все още е на ранен етап, може да доведе до създаването на лекарство, което да противодейства на свързаното с възрастта отслабване на имунната система, подчертаха изследователите. Подобряването на чувствителността към ваксиниране чрез преодоляване на свързаните с възрастта дефекти в имунната система е уникална възможност за осигуряване на здравословно остаряване.

Share:
Comments